بین الملل/

روایت اندیشکده آمریکایی از هرج و مرج عجیب در وزارت خارجه آمریکا/ تکیه اصلی دیپلماسی واشنگتن به زور و مداخلات نظامی

اندیشکده کوئینسی در گزارشی می نویسد: «تا زمانی که سیاست خارجی آمریکا تکیه اصلی خود را به جای دیپلماسی بر زور و مداخلات نظامی قرار دهد، امیدی به ایجاد بهبود در آن نیست. عجیب آنکه در یکچنین شرایطی هیچکس نیز این سوال را نمی پرسد که چرا این وضعیت نامساعد در عرصه سیاست خارجی آمریکا برقرار است.»
کد خبر: ۲۸۴۱۸۳
تاریخ انتشار:۳۱ تير ۱۴۰۲ - ۰۸:۳۵ - 22 July 2023
روایت اندیشکده آمریکایی از هرج و مرج عجیب در وزارت خارجه آمریکا/ تکیه اصلی دیپلماسی واشنگتن به  زور و مداخلات نظامی


به گزارش روزپلاس، اندیشکده کوئینسی در گزارشی به قلم "گوردون آدامز"، سیاستمدار و تحلیلگر آمریکایی، به واکاوی ابعاد مختلف شلختگی و هرج و مرج در دستگاه سیاست خارجی آمریکا پرداخته است. مساله ای که به طور خاص نمودهای عینی خود را در گزارش اخیر وزارت خارجه آمریکا با محوریت عقب نشینی نیروهای آمریکایی از افغانستان نیز نشان داده است. 

گوردون آدامز بر این نکته تاکید می کند که تکیه اصلی سیاست خارجی آمریکا در دهه های گذشته به طور عمده بر مداخلات نظامی و کنشگری های فعال وزارت دفاع آمریکا بوده است. موضوعی که البته خود موجب خلق فجایع گسترده از سوی دولت آمریکا در عرصه بین المللی شده است. 

گوردون آدامز در گزارش خود می نویسد:

«به مدت چندین دهه، دولت آمریکا اشتباهی راهبردی را مرتکب شده و عمدتا در عرصه سیاسی خود به شمشیر متکی بوده است(اشاره به مداخلات نظامی خارجی این کشور در اقصی نقاط جهان دارد) و توجه چندانی به استفاده از ابزار دیپلماسی نداشته است. رویکردی که عملا تضعیف دستگاه دیپلماسی آمریکا در برابر سازوکارهای نظامی این کشور را به همراه داشته است. 

نتیجه این سیاست نیز ایجاد فجایع سریالی برای آمریکا بوده است. ویتنام، عراق و افغانستان، جدیدترین نمودهای این رویکرد در عرصه سیاست خارجی آمریکا به شمار می روند. باید بپذیریم که نهادهای غیرنظامی در حوزه سیاست خارجی دولت آمریکا تا حد زیادی تضعیف شده و ماهیتی غیرکاربردی را به خود گرفته اند. این در حالی است که وزارت دفاع آمریکا و نهادهای وابسته به آن عملا به بازیگران اصلی شکل دهنده به سیاست خارجی این کشور تبدیل شده اند و عملا در این حوزه صحنه‌گردانی می کنند. 

من(گوردون آدامز) سابقه 5 سال حضور در دولت کلینتون را دارم و بیش از دو دهه از عمکرد خود را نیز در کمیسیون های مختلف حوزه حکمرانی آمریکا گذرانده ام و البته کتاب ها و مقالات زیادی را نیز نوشته ام تا شاید بتوانم به سهم خود این عدم توازن ایجاد شده در حوزه سیاست خارجی آمریکا را اصلاح کنم. 

البته که در طرح این گزاره که نهادهای غیرنظامی دستگاه سیاست خارجی آمریکا تا حد زیادی از قدرت افتاده‌اند و کاربردی ندارند، من تنها نیستم. عجیب است که وزارت خارجه آمریکا بر تداوم ناکارآمدی خود اصرار دارد و می بینیم که در برابر هرگونه تلاش اصلاحی نیز مقاومت می کند و آن ها را به مثابه رویه هایی نادرست ارزیابی می کند. شاید یکی از عینی ترین نمودهای شلختگی و ناکارآمدی وزارت خارجه آمریکا را به تازگی و به واسطه بازخوانی اسنادی که با محوریت عقب نشینی آمریکا از افغانستان در ماه های آگوست و سپتامبر سال 2021 منتشر شده، می توان مشاهده کرد. 

نکته روشن در قالب گزارشی که به تازگی منتشر شده این است که دستگاه سیاست خارجی آمریکا تا حد زیادی بر پایه گزارش های غلط چندساله خود در رابطه با افغانستان به جلو حرکت کرده است. بدتر از همه اینکه گزارش مذکور از یکی از عمیق ترین مشکلات دولت آمریکا رونمایی می کند. به مدت چندین دهه، دولت های جدید در آمریکا عملا به ساختارهای قدیمی چنگ زده اند و رقابت های بیجایی را در درون سازوکارهای حکمرانی این کشور تحریک کرده اند و سعی داشته اند تا واقعیت های آمریکا را لاپوشانی کنند. مساله ای که نمودهای عینی آن را در رابطه با کُره در دهه 1990 و همچنین منطقه بالکان نیز زمانی که خودِ من در کاخ سفید بودم، می توان مشاهده کرد. اجازه بدهید با جزئیات بیشتر، کمی ذهن شما را آزار بدهم. 

گزارش اخیر دولت آمریکا در مورد عقب نشینی آمریکا از افغانستان می گوید که وقتی نوبت به خارج کردن بحرانی شمار زیادی از آمریکایی ها و یا هر کس دیگری از کشوری دیگر می رسد، مرکز عملیات های وزارت خارجه آمریکا(که اساسا یک اداره ارتباطات مرکزی است) بایستی مسوولیت را به دست بگیرد. به جز آن، دفتر دیگری با نام معاونت مدیریت وزارت خارجه آمریکا نیز سهمی قابل توجه دارد و آن هم مسوول است. 

البته که یک مقام ارشد در وزارت خارجه آمریکا نیز بایستی مسوولیت بپذیرد و بر روند این فعالیت ها نظارت کند. در این میان وزارت دفاع آمریکا نیز باید در روند انجام اقدامات با وزارت خارجه هماهنگ باشد. بخش کنسولی وزارت خارجه آمریکا که در مقام صدور ویزا برای افراد است نیز در شرایط بحرانی از اهمیت قابل ملاحظه ای برخوردار می شود. با این همه عجیب است که در نهایت هرکدام از نهادها حرف خود را می زنند و کار خود را می کنند. 

به بیان ساده تر، تعداد روسا در منظومه دستگاه دیپلماسی آمریکا زیاد است و آن ها جمعا شبیه به یک گروه موسیقی هستند که هر یک کار خود را می کنند و به دنبال منافع سازمانی خودشان هستند. مساله ای که در گزارش اخیر وزارت خارجه آمریکا با محوریت عقب نشینی از افغانستان نیز به وضوح قابل مشاهده است. از این رو، عجیب نیست که می بینیم آمریکا در شرایط بحرانی، مدام فاجعه خلق می کند. در بحبوحه بحران، همه در قالب دستگاه دیپلماسی آمریکا فعال می شوند اما در میدان عمل هیچ اتفاق جدی رخ نمی دهد. 

البته که مشکلات و چالش های وزارت خارجه آمریکا به مراتب بیشتر از آن چیزی هستند که در گزارش اخیر این وزارتخانه با محوریت خروج آمریکا از افغانستان منتشر شده است. تا زمانی که ناهماهنگی ها در وزارت خارجه آمریکا رفع نشوند، انتشار گزارش هایی از این دست فقط ابعاد فاجعه بار موضوع را بیش از پیش آشکار می سازند. چندین دهه است که سیاست خارجی آمریکا به جای آنکه توسط وزارت خارجه این کشور راهبردی شود، توسط وزارت دفاع آمریکا و نهادهای مهم وابسته به آن به پیش می رود. موضوعی که خود یک بحران و چالش جدی برای دولت آمریکا است. 

از منظر بنیادین، وزارت خارجه آمریکا هیچ احترامی را برای مولفه "برنامه‌ریزی" قائل نیست و البته که هیچ نمی‌داند که چگونه بایستی در این زمینه کنشگری داشته باشد. البته که پولِ بیشتر و دیپلمات های بیشتر نیز که در طی 20 سال گذشته به دستگاه سیاست خارجی آمریکا تزریق شده اند نیز نمی‌توانند مشکلات و بحران‌های آن را رفع کنند. 

تا زمانی که سیاست خارجی آمریکا تکیه اصلی خود را به جای دیپلماسی بر زور و مداخلات نظامی قرار دهد، امیدی به ایجاد بهبود در آن نیست. عجیب آنکه در یکچنین شرایطی هیچکس نیز این سوال را نمی پرسد که چرا این وضعیت نامساعد در عرصه سیاست خارجی آمریکا برقرار است.»



الف
سایر اخبار
بازگشت به ابتدای صفحه
ارسال به دوستان
ارسال نظر
روایت تصویری
نگاه دوم
پیشنهاد سردبیر
پربازدیدها

ربایندگان «یسنا» به جرم خود اقرار کردند

عوامل پشتیبانی جیش العدل در دو عملیات ۲۴ آذر و ۱۶ فروردین در راسک بازداشت شدند/ این افراد در مدرسه دینی انوارالحرمین در روستای پشامگ مخفی شده بودند

کشف درمان جدید برای بیماری آلزایمر

شناور شهید مهدوی از خط استوا عبور کرد/ اولین ماموریت اقیانوسی سپاه در نیمکره جنوبی

برنامه دولت برای چگونگی تداوم طرح کالابرگ تا هفته آینده

از نمایش طلبگی تا بلاگری/ لزوم بررسی پشت پرده فعالیت های حجاب‌استایل ها برای دگرگونی فرهنگی

محدودیت‌ها و تنگناهای رژیم صهیونیستی برای حمله به رفح/ پیامدهای فاجعه‌بار انسانی حمله به این شهر چیست؟

وزیر ورزش خطاب به تاج:کرامت بانوان زیر سؤال رفته،رسیدگی کنید

مدیر مالی اپل: به رشد ما در عربستان و ترکیه توجه کنید، نه افت درآمد در چین

جزییات مهم از نرخ سود بانکی که تغییر کرد / کاهش یا افزایش ؟

عکسی از تیپ خاص اسحاق جهانگیری در طبیعت

اولین خرید فصل جدید استقلال مشخص شد؛ فوق ستاره‌ای با لهجه اسپانیایی

قیمت طلا به کف رسید؟/ قیمت جدید طلا ۱۵ اردیبهشت ۱۴۰۲

پیش‌بینی صرافان از نرخ ارز در بازار/ سقوط قیمت دلار تا کجا ادامه دارد؟

انتشار تصاویر و جزئیات جدید از فوت نیکا شاکرمی برای اولین بار/ بی آبرویی بی‌بی‌سی در پی انتشار اسناد پرونده

پيام واضح ايران به جهان/ سردار تنگسیری: اگر نفتکشی از ایران ببرید جبران خواهیم کرد

ایران خودرو با سمند هم خداحافظی کرد

کانال مهمی به نام عمان / چرا مسقط برای ایران و آمریکا مهم است؟

چرا فرانسه از فهرست ۱۰ اقتصاد برتر جهان حذف می‌شود؟

۹ محصول ایران خودرو ارزان شدند

اولین بداخلاقی سیاسی در‌دور دوم انتخابات/ راهنما راست، گردش به چپ

مالک جدید استقلال نام این باشگاه را تغییر داد!

سفر پر ماجرای گروسی به ایران

پشت پرده عجیب نامه‌ای درخصوص سیاست ارزی به رهبرانقلاب/ مهدوی: به ما دروغ گفتند و علیه بانک مرکزی امضا گرفتند/ این نامه از سوی مدیرعامل بورس کالا برای ما ارسال شد/ مشخص نیست در شرایط جنگ اقتصادی چرا چنین نامه‌ تحریک‌آمیزی نوشتند

نگاهی به ساخته سینمایی حسن فتحی با موضوع مولانا و شمس/ مست عشق یک تریلر جنایی

کوبا مشتری کشتی‌های ایرانی شد

رابرت کندی به بایدن: کنار بکش تا ترامپ را شکست بدهم

استرداد متهمه کلاهبردار کلان اقتصادی به کشور

بن گویر، وزیر امنیت ملی اسرائیل بر اثر سانحه رانندگی مجروح شد

زمانی برای تسویه حساب های قدیمی با اردن

انتشار تصاویر و جزئیات جدید از فوت نیکا شاکرمی برای اولین بار/ بی آبرویی بی‌بی‌سی در پی انتشار اسناد پرونده

مالکان استقلال و پرسپولیس مشخص شدند

عربستان خواستار تصویب قطعنامه ای علیه اسرائیل در شورای امنیت شد

هوش هیجانی چیست و چه اهمیتی دارد؟ مولفه ها، نشانه ها و تقویت EQ

وقتی مزخرفات کارشناس اسرائیلی درباره ایران و ربع پهلوی تحلیلگر آمریکایی را به قهقهه و واکنش واداشت!

موضع‌گیری درخصوص آیفون‌ ممنوعه و سکوت درباره موبایل مسافری

واکنش صدر اعظم آلمان بر پاسخ احتمالی رژیم صهیونیستی به ایران

پایان سیاهِ ازدواج سفید

جا زدن پل‌های شناور به جای سامانه پدافندی/ احمق و احمق‌تر! / دروغ شاخدار به روایت تصویر

بررسی سرمایه گذاری های اخیر مهدی فضلی/ خیز گلرنگ برای حذف اسنپ، دیجی‌کالا و فیلیمو؟/ جنگ قدرت در اکوسیستم استارتاپی

قانون مالیات بر عایدی سرمایه تغییرات گسترده ای داشته و صرفا اصلاح ایرادات شورای نگهبان نبوده/ این قانون برای کسانی است که می‌خواهند قدرت خریدشان را حفظ کنند

ستاره استقلال مشاور املاک خانه شد!