عملکرد صنایع بورسی در نیمه نخست سال/ رشد 184 درصدی سود‌سازی لبنیاتی‌ها

بخش قابل توجهی از ارزش افزوده زنجیره تولید به کارخانه‌های تولیدکننده لبنیات می‌رسد.
کد خبر: ۲۷۱۷۰۵
تاریخ انتشار:۱۲ آذر ۱۴۰۱ - ۱۱:۴۰ - 03 December 2022
عملکرد صنایع بورسی در نیمه نخست سال/ رشد 184 درصدی سود‌سازی لبنیاتی‌ها



به گزارش روزپلاس، با انتشار صورت‌های مالی شرکت‌های بورسی فعال در صنعت لبنیات مشخص شد این شرکت‌ها در نیمه نخست سال‌جاری علی‌رغم رشد بالای هزینه مواد اولیه و حقوق و دستمزد، توانسته‌اند سود‌سازی خود را در حدود 184 درصد افزایش دهند.

آمار نشان می‌دهد، مهم‌ترین عامل تأثیر‌گذار بر افزایش ارزش سود‌سازی این شرکت‌ها مربوط به افزایش قیمت کالای نهایی آنها بوده که این عامل باعث شده علی‌رغم کاهش مقدار فروش محصولات لبنی در کشور، این شرکت‌ها بتوانند درآمد بیشتری را نسبت به نیمه نخست سال 1400 به دست آورند.

این موضوع باعث شد تا در بازار سهام، تقاضا برای سهام شرکت‌های لبنیاتی با افزایش رو‌به‌رو شود و ارزش بازاری سهام این صنعت نیز بهبود یابد. آمار نشان می‌دهد، قیمت سهام شرکت‌های لبنیاتی طی 8 ماه ابتدایی سال به‌طور میانگین با افزایش 29 درصدی روبه‌رو بود.

همچنین افزایش تقاضا و قیمت سهام لبنیاتی باعث شده تا نسبت قیمت به درآمد این صنعت در مقایسه با میانگین کل بازار سهام بالاتر رود و به محدوده عدد 10،5 برسد. این عدد با توجه به نسبت پرداخت سود 70 درصدی شرکت‌های لبنیاتی در هنگام مجمع سالیانه، جذابیت سهام آنها را نسبت به صنایعی که نسبت قیمت به درآمدی کمتری دارند اما سود کمتری را بین سهامداران‌شان تقسیم می‌کنند، جذاب‌تر کرده است. از این‌رو کارشناسان بازار بر این عقیده‌اند، درصورت تداوم رشد سود‌سازی شرکت‌های لبنیاتی تا پایان سال و عدم تغییر قیمت‌های انرژی و مواد اولیه، می‌توان انتظار داشت سهام آنها نیز تا پایان سال با رشد بیشتری روبه‌رو شود.

صنعت لبنیات با 10 نماینده و ارزش بازاری 8 هزار و 400 میلیارد تومان، کمتر از 0،1 درصد از ارزش بازار سهام را به خود اختصاص می‌دهد. 

لبنیاتی‌ها بخش زیادی از ارزش افزوده زنجیره تولید را می‌بلعند

کارخانه‌های تولید لبنیات، شیر را از دامداری‌ها می‌گیرند و با فرآوری آن محصولاتی چون شیر پاستوریزه، شیر خشک، ماست، کره، کشک، بستنی و سایر محصولات مرتبط را توزیع و به مصرف‌کننده نهایی می‌فروشند. همچنین بخشی از محصولات این شرکت‌ها به عنوان نهاده تولید به شرکت‌های تولیدکننده بیسکوئیت تحویل داده می‌شود.

آمارها نشان می‌دهد، هرچند که شیر خام (3،2 درصد چربی) در نیمه نخست سال 1401 به‌طور میانگین 12 هزار تومان از دامداری‌ها خریداری شده است اما قیمت فروش هر لیتر شیر پرچرب در بازار به حدود 25 هزار تومان می‌رسد که بیش از 2 برابر قیمت شیر خام خریداری شده از دامداری‌ها است.

همچنین بررسی نرخ فروش شرکت‌های لبنیاتی نشان می‌دهد، در سال 1401، نسبت به سال 1400، نرخ فروش انواع شیر بین 60 تا 70 درصد، نرخ فروش انواع خامه بین 45 تا 50 درصد، نرخ فروش انواع کره بین 45 تا 50 درصد، نرخ فروش انواع ماست بین 70 تا 80 درصد، نرخ فروش انواع کشک بین 70 تا 80 درصد، نرخ فروش انواع پنیر بین 90 تا 100 درصد و نرخ فروش انواع دوغ نیز بین 70 تا 80 درصد افزایش داشته است. این موضوع باعث شده تا با وجود افزایش قیمت نهاده‌های تولیدی، حاشیه سود عملیاتی شرکت‌های تولیدی افزایش یابد و آنها بتوانند علی‌رغم کاهش در میزان فروش، ارقام ریالی بیشتری را به عنوان سود شناسایی کنند.

سود‌سازی بالای شرکت‌های لبنیاتی در حالی اتفاق می‌افتد که با توجه به افزایش نهاده‌های تولید در دامداری‌ها و صنایع پایین دستی، شاهد کاهش حاشیه سود این صنایع و کاهش رشد سود‌سازی آنها بوده‌ایم.

این رویه که در سال‌های گذشته همواره توسط شرکت‌های دامداری و همچنین مصرف‌کنندگان نهایی مورد انتقاد قرارگرفته است، باعث شده تا طی سال‌های گذشته شاهد تضعیف بخش‌های مختلف زنجیره تولید در محصولات لبنی باشیم.

از نظر کارشناسان، مشکلات قیمت‌گذاری طی سال‌های قبل باعث شده تا بخش زیادی از ارزش افزوده تولید شده در کل زنجیره تولید محصولات لبنیاتی، به کارخانه‌های تولید لبنیات تعلق بگیرد و بخش کشاورزی و دامداری از این سود بی‌بهره بمانند.

ریسک‌ها و فرصت‌های لبنیاتی‌ها کدامند؟

بنا به گفته مدیران فعال در صنعت لبنیات، با توجه به اینکه بخشی از مواد اولیه و پاکت‌های بسته‌بندی و لوازم یدکی شرکت‌ها از محل واردات تأمین می‌شود، لذا هرگونه نوسانات نرخ ارز می‌تواند تأثیر بااهمیتی بر برآورد‌های پیش‌بینی‌شده و سود و زیان شرکت داشته باشد. با توجه به اینکه شیر خام به عنوان اصلی‌ترین ماده اولیه این شرکت می‌باشد افزایش قیمت آن در سود‌آوری شرکت بسیار مؤثر است هر گونه سیاستی از جانب دولت مربوط به نهاده‌های دامی، صادرات و واردات شیر خشک و کره در افزایش یا کاهش قیمت و دریافت شیر مؤثر می‌باشد و بالاترین ریسک شرکت را خواهد داشت. 

همچنین با توجه به ظرفیت بالای تولید محصولات لبنی در کشور، شرکت‌های لبنیاتی این توانایی را خواهند داشت تا نسبت به صادرات محصولات خود اقدام کنند. از این رو هر گونه عملیاتی که منجر به بازارگشایی محصولات در بازارهای جهانی، خصوصاً در کشورهای همسایه و حوزه خلیج فارس شود، می‌تواند درآمدها و سود‌سازی شرکت‌های لبنیاتی را به طور قابل توجهی افزایش دهد.

حقوقی‌ها خریداران اصلی سهام لبنیاتی

بررسی معاملات سهام در این صنعت نشان می‌دهد، طی یک سال گذشته مالکیت بیش از 107 میلیون برگ اسم از حقیقی‌ها به سمت حقوقی‌ها تغییر کرده است. این روند در روزهای ابتدایی 1401، برعکس بوده و حقیقی‌ها سهام را از حقوقی‌ها خریداری می‌کردند اما آمار نشان می‌دهد، از ابتدای آبان ماه سهامداران حقوقی بشدت متقاضی سهام لبنیاتی‌ها شده‌اند و طی مدت یک ماه، 80 میلیون برگ سهم را از سهامداران حقیقی خریداری کرده‌اند. این موضوع باعث شده تا در همین مدت ارزش سهام این صنعت نیز بیش از 20 درصد رشد داشته باشد.



ایران
سایر اخبار
بازگشت به ابتدای صفحه
ارسال به دوستان
ارسال نظر
روایت تصویری
نگاه دوم
پیشنهاد سردبیر
پربازدیدها

برای ریاست قالیباف بین اصولگران و مستقلین اجماع صورت می گیرد/ نظرات متفاوت نباید منجر به تفرقه و دودستگی شود

واگذاری تراکتور با یک شرط عجیب/ قیمت تراکتور اعلام شد؟

اعلام شرایط فروش و پیش فروش یک خودروی پرطرفدار ایران خودرو

قانون جدید‌ کنترل اجاره مسکن/ شوخی قانونی با زخم مستاجران!

پشت پرده نقشه طولانی‌مدت رژیم صهیونیستی/ چرا فلسطین؟

جزئیات جدید از پرونده فساد در فوتبال/ پرداخت ۷۵ سکه به عنوان رشوه!

گلکسی A53 سامسونگ به One UI 6.1 آپدیت شد

تشرف سالانه ۵ میلیون زائر غیر‌ایرانی به حرم مطهر رضوی

ورود موشک جهاد مغنیه به میدان/ واکنش حزب‌الله به حمله رفح

پشت‌پرده درخواست مهم استقلال/ مهدی هاشمی‌نسب بخشیده می‌شود؟

به منظور افتتاح طرح مشترک سد قیزقلعه‌سی؛ سفر رئیس‌‌جمهور به تبریز/ بازدید مشترک روسای جمهور ایران و آذربایجان از سد قیز قلعه‌سی/ رئیسی: روابط ایران و آذربایجان گسسته نخواهد شد/ علی‌اف: دخالت بیگانگان‌ برنمی‌تابیم/ از ایران حمایت می‌کنیم

دستمزد مدیرعامل انویدیا ۶۰ درصد افزایش یافت

بررسی ادعاهای تکراری و بی‌اساس آژانس بین‌المللی انرژی اتمی علیه ایران/ فرصت‌سوزی آژانس سیاسی

سرمایه بانک رفاه کارگران ۳۳ برابر شد

دلار به 1402 برگشت

هواشناسی ایران۱۴۰۳/۰۲/۲۳؛هشدار نارنجی فعالیت سامانه بارشی

محاکمه معاون مدرسه به جرم قتل یک زن و دو مرد

رهبر انقلاب: یکی از وظایف بزرگمان این است که ائمه را به دنیا معرفی کنیم/ انعکاس معارف ائمه علیهم السلام با شیوه های درست به دنیا/ تشکیل حکومت، هدف بلند مدت تمامی ائمه

در آستانه آغاز فصل اجاره‌بها، وضعیت مستاجران چگونه است؟/ رکود مسکن، التهاب اجاره

دستور مهم رئیسی درباره طلافروشان

اصناف در سال چقدر مالیات می دهند؟/ سرانه مالیات پزشکان، قنادان، طلافروشان و رستوران ها و کافه دارها در ۳ سال گذشته

ثبت نام برای فروش ۳ خودروی سایپا به تعویق افتاد | اطلاعیه‌ جدید سایپا

سفر پرحاشیه‌ پوتین به چین

جنگل آسفالت؛ از ستایش نوید محمدزاده تا کسل‌کننده بودن سریال

آمریکا در استراتژی و تاکتیک جنگی خود، شهر‌ها و ساکنان غیرنظامی آن را در تیررس قرار می‌دهد

رییسی: بیش از ۳۰۰ واحد راکد تولیدی در استان مازندران احیا شده است/ قدم بعدیِ آزادسازی سواحل، رهاسازی سواحل نیست؛ بلکه آبادسازی است

این کشور مشتری زعفران ایران است

جشنواره ۲۰۲۴ کن روی بمب ساعتی افشاگری درباره تجاوز جنسی

بن گویر، وزیر امنیت ملی اسرائیل بر اثر سانحه رانندگی مجروح شد

انتشار تصاویر و جزئیات جدید از فوت نیکا شاکرمی برای اولین بار/ بی آبرویی بی‌بی‌سی در پی انتشار اسناد پرونده

جا زدن پل‌های شناور به جای سامانه پدافندی/ احمق و احمق‌تر! / دروغ شاخدار به روایت تصویر

قانون مالیات بر عایدی سرمایه تغییرات گسترده ای داشته و صرفا اصلاح ایرادات شورای نگهبان نبوده/ این قانون برای کسانی است که می‌خواهند قدرت خریدشان را حفظ کنند

ستاره استقلال مشاور املاک خانه شد!

کارت بانکی ۶ بانک حذف می‌شود

دلار به 1402 برگشت

روز «شنبه» به‌عنوان روز تعطیل جایگزین «پنجشنبه» تعیین شد

شخصیت سالم یا ناسام؛ مساله این است؟

الحوثی: رژیم صهیونیستی بیمارستان‌های غزه را به گور‌های دسته‌جمعی تبدیل کرده است

علائم جسمانی انواع اضطراب‌/ اضطراب اجتماعی چیست؟

قابل توجه صیانتیون و حامیان محدودکردن پلتفرم های خارجی/ حمله و توهین به دفتر رهبر انقلاب، توسط تندروها در ایتا

هواشناسی ایران۱۴۰۳/۰۲/۲۳؛هشدار نارنجی فعالیت سامانه بارشی

۲۴میلیارد دلار دولتی برای ۱۰۰وارد کننده عمده/ رانت ۴میلیارد دلاری مونتاژکاران خودرو چینی/ اختصاص ۷۰۰میلیون دلار به داریا همراه واردکننده تلفن همراه از چین/ بانک مرکزی تامین ارز را انجام داد، چرا قیمت ها ثابت نمی ماند؟ + لیست

نقد و سیاست
آخرین اخبار