تایوان به نزاع چین و آمریکا سرعت می دهد؟/

شطرنج در شرق/ اهمیت تایوان برای چین و آمریکا/ آیا آمریکا وارد جنگ تایوان خواهد شد؟

ماجراجویی‌های آمریکا در تایوان تمامی ندارد؛ موضوعی که بعد از حمله روسیه به اوکراین شدت گرفته و کاخ‌سفید قصد دارد که بحران و ناامنی از غرب را به شرق عالم بکشاند.
کد خبر: ۲۶۰۲۷۸
تاریخ انتشار:۰۴ مرداد ۱۴۰۱ - ۱۲:۱۰ - 26 July 2022
شطرنج در شرق/ اهمیت تایوان  برای چین و آمریکا/ آیا آمریکا وارد جنگ تایوان خواهد شد؟


به گزارش روزپلاس؛ ماجراجویی‌های آمریکا در تایوان تمامی ندارد؛ موضوعی که بعد از حمله روسیه به اوکراین شدت گرفته و کاخ‌سفید قصد دارد که بحران و ناامنی از غرب را به شرق عالم بکشاند. حربه‌ای که تاکنون بی‌نتیجه بوده و تابه‌امروز چین در دام آمریکا فرونرفته است.

 هرچند مقامات چین بارها نسبت‌به جنگ‌افروزی‌های آمریکا در اطراف مرزهای خود هشدار دادند و در جدیدترین اقدام به‌دنبال رزمایش بزرگ دریایی است اما همه این قدرت‌نمایی‌ها نه برای جنگ بلکه هشداری است برای کاخ‌سفید تا در محاسباتش علیه تمامیت‌ارضی این کشور اشتباه نکند. 

ارتش چین از برگزاری رزمایش پنج‌روزه در «دریای چین جنوبی» خبر داده است. همان منطقه‌ای که در آن زنجیره‌ای از جزایر موردمناقشه وجود دارد، نیروی دریایی آمریکا در آنجا گشت‌زنی می‌کند و آنجا را به انبار باروتی از ادوات و تسلیحات نظامی تبدیل کرده‌ است. همزمان با رزمایش چینی‌ها، آمریکا و ژاپن نیز ۵۲فروند هواپیما را برای تمرین در دریای ژاپن، دریای فیلیپین و اقیانوس آرام به منطقه اعزام کرده‌اند.

در هفته‌های اخیر، ناوهای جنگی آمریکا حریم دریایی چین را در تنگه تایوان و دریای چین جنوبی نقض کرده تا تمامیت‌ارضی چین را به چالش بکشد تا مگر چین هم مانند روسیه دست به آتش بزند. غرب اصرار دارد که بگویند چین و روسیه مثل همدیگر رفتار می‌کنند و بنابراین، باید سیاست مشترکی در قبال آن‌ها اتخاذ کرد.

حالا هم سفر احتمالی «نانسی پلوسی» رئیس مجلس نمایندگان آمریکا به تایوان باعث تنش‌های تازه در روابط واشنگتن و پکن شده است. «فایننشال تایمز» نیز فاش کرده است که چین هشدارهای خصوصی شدیدی به دولت «جو بایدن» رئیس‌جمهور آمریکا درباره سفر احتمالی نانسی پلوسی به تایوان داده است.  «ژائو لیجیان» سخنگوی وزارت خارجه چین در کنفرانس خبری روز گذشته خود  تصریح کرد: «طرف چینی بارها به ایالات متحده اعلام کرده است که به شدت با سفر پلوسی، رئیس مجلس نمایندگان به تایوان مخالف است. ما کاملا آماده هستیم.» مایک پمپئو، وزیر خارجه دولت دونالد ترامپ نیز در اظهارنظری تازه درباره هشدارهای چین به آمریکا درباره سفر پلوسی به تایوان، رئیس مجلس نمایندگان آمریکا را به انجام این سفر تشویق کرد و همچنین گفت که او را در سفر به تایوان همراهی خواهد کرد.

مقامات غربی که به‌دلیل حمایت‌های چین از روسیه در جنگ اوکراین نگران هستند، سعی کرده‌اند در این مدت چینی‌ها را برای اقدام نظامی در تایوان تحریک کنند. از همان ابتدای جنگ اوکراین، غربی‌ها بارها ادعا کردند که اقدام روسیه سبب می‌شود تا چین نیز عملیات نظامی در تایوان را کلید بزند.

جو بایدن، رییس‌جمهور هم بارها مدعی شده است: «اگر چین قصد حمله به تایوان را داشته باشد، آمریکا با مداخله نظامی پاسخ خواهد داد»؛ ادعایی که بیش تر به موضع‌گیری برای تحریک طرف مقابل به واکنش شبیه است. چراکه آمریکا با تایوان معاهده دفاعی متقابل ندارد. بایدن درحالی مدعی دفاع از تایوان است که در پیمان تجاری اقیانوس هند و آرام موسوم به «پیمان هندو پاسفیک» که در ماه اکتبر تایید شده است، تایوان از شرکت در آن مستثنا شده است؛ چراکه تایوان نه به‌عنوان یک کشور مستقل بلکه بخشی از تمامیت‌ارضی چین محسوب می‌شود و بسیاری از کشورهای دنیا تایوان را به‌عنوان کشوری مستقل به رسمیت نشناخته‌اند. 

مشکل اصلی تایوان ایده چین واحد است که از جانب کشورهای مختلف با عدم شناسایی تایوان درک شده است؛ به این معنی که براساس این اصل هیچ کشوری نمی‌تواند به‌طور همزمان تایوان و چین را به رسمیت بشناسد؛ زیرا درواقع هر دو متعلق به یک چین هستند، اما آیا چین به تایوان حمله خواهد کرد؟ در ادامه این پرونده با ویژگی‌های سوق‌الجیشی و ژئواستراتژیک تایوان برای چین و آمریکا، تفاوت‌های سیاست خارجی روسیه و چین، تفاوت‌های جنگ اوکراین با جنگ احتمالی تایوان و اشتراکات و تفاوت‌های تایوان و اوکراین آشنا می‌شوید.

اهمیت تایوان  برای چین و آمریکا

مساله تایوان بیش از آنکه مساله‌ای ایدئولوژیک میان چین و آمریکا باشد، مساله‌ای ژئوپولیتیک و ژئواستراتژیک است. ژئوپولیتیک بدین معنا که اگر چین بتواند بعد از ماکائو و هنگ‌کنگ، تایوان را هم در اختیار بگیرد، یک قدرت منطقه‌ای بلامنازع در دریای جنوبی چین و شرق چین خواهد شد که مساله‌ای بسیار مهم است. یعنی هیچ قدرت دیگری نمی‌تواند قدرت چین را در این منطقه به چالش بکشد. از طرف دیگر، تایوان اهمیت ژئواستراتژیک دارد؛ بدین دلیل که تایوان جزو کشورهای رده‌اول در تولید نیمه‌رسانه‌هاست و رقابتی که هم‌اکنون میان چین و آمریکا وجود دارد، عمدتا بر سر هوش مصنوعی است و زیرساخت اصلی مربوط به هوش مصنوعی هم همین نیمه‌رسانه‌ها هستند که چین با وجود سرمایه‌گذاری زیادی که در این زمینه انجام داده، هنوز از تایوان عقب‌تر است. درحال‌حاضر، آمریکا، تایوان، هلند و کره‌جنوبی چهار کشور پیشرفته‌ای هستند که در زمینه آی‌سی فعالیت می‌کنند. اگر چین بتواند تایوان را بگیرد، می‌تواند از نظر پیشرفت فناوری در زمینه هوش مصنوعی و کامپیوترهای کوانتومی، از آمریکا جلو بزند. تایوان در زنجیره تامین جهانی نقش خیلی مهمی دارد. یعنی همانطور که اوکراین در زنجیره تامین غذایی در جهان مهم بود، تایوان هم در زمینه تامین قطعات الکترونیک مهم است. 

آیا آمریکا وارد جنگ تایوان خواهد شد؟

آمریکا تجربه خوبی در جنگ‌هایی مثل ویتنام، کره و افغانستان نداشته است و بر این اساس دیدیم که در ماجرای اوکراین، آمریکایی‌ها اعلام کردند که وارد جنگ مستقیم نخواهند شد؛ بنابراین اگر در یک سناریوی دور از ذهن چین بخواهد به تایوان حمله نظامی کند، دفاع آمریکا به‌صورت حضور نیروی نظامی نخواهد بود چون معنای این کار آمریکا، جنگ تمام‌عیار میان آمریکا و چین خواهد بود. نه آمریکا به جنگ تمام‌عیار با چین تمایل دارد و نه اساسا چین می‌خواهد دست به چنین کاری بزند؛ بنابراین مساله تایوان بیش تر از طریق روش‌های سیاسی حل خواهد شد. چین دنبال این نیست که طی امسال یا دو سال بعد تایوان را بگیرد چون از جانب تایوان احساس خطر نمی‌کند. در تایوان فقط حکومت لیبرال‌دموکراسی حاکم است و این لیبرال‌دموکراسی هم برای چین، تهدید نیست. وقتی چین توانست هنگ‌کنگ که دارای فرهنگ و زبان انگلیسی بود را در چین ادغام کند (در قالب سیاست یک ملت-دو سرزمین)، حل مساله تایوان چندان نمی‌تواند برای چین دشوار باشد. این موضوع با اوکراین خیلی متفاوت است.

چین، تایوان را شهر سوخته نمی خواهد

اوکراین جزء بزرگ‌ترین کشورهای اروپایی به‌لحاظ وسعت سرزمینی است اما عمده شهرهای تایوان، ساحلی هستند و کشوری نمی‌تواند در آنجا نیروی زمینی پیاده کند. نحوه جنگیدن در اوکراین بسیار متفاوت از نحوه جنگیدن در تایوان است. تایوان جزیره‌ای است که عمدتا مسکونی است و بنابراین نحوه جنگیدن در آنجا و براندازی حکومت در تایوان، بسیار متفاوت از اوکراین خواهد بود. حمله نظامی چین به تایوان در وهله اول به ضرر خود چین است چون چین برخلاف روسیه، نمی‌خواهد سرزمین سوخته تحویل بگیرد. روسیه چون سرزمین بزرگی است و سیاست خارجی آن به‌طور تاریخی مبتنی بر «گسترش سرزمینی» است، خیلی برایش مهم نیست که سرزمین سوخته تحویل بدهد اما چینی‌ها چون در مسیر متفاوتی گام برمی‌دارند و اقتصاد و زیرساخت و سرمایه‌گذاری برای‌شان مهم است، برای‌شان صرف ندارد که بخواهند زیرساخت‌های تایوان را تخریب کنند.



صبح نو
بازگشت به ابتدای صفحه
ارسال به دوستان
ارسال نظر
روایت تصویری
نگاه دوم
پیشنهاد سردبیر
پربازدیدها

سفر پرحاشیه‌ پوتین به چین

آمریکا در استراتژی و تاکتیک جنگی خود، شهر‌ها و ساکنان غیرنظامی آن را در تیررس قرار می‌دهد

چقدر خونریزی در پریود طبیعی است؟

استرالیا شبکه کم سرعت 3G را غیرفعال می‌کند

شرایط فروش و پیش فروش پژو ۲۰۷ اتوماتیک

واکنش ایران به ادعای مجدد اتحادیه عرب در مورد جزایر سه‌گانه/ ابوموسی، تنب بزرگ و تنب کوچک جزء لاینفک و ابدی سرزمینی ایران است

قیمت پرفروش‌ترین گوشی بازار چند؟

در آستانه به‌ثمر رساندن گل شماره ۹۰۰ ؛ رونالدو زمان خداحافظی از دنیای فوتبال را اعلام کرد

ریزش دوباره قیمت سکه و طلا/ پیش‌بینی بازار در هفته آینده

برای ریاست قالیباف بین اصولگران و مستقلین اجماع صورت می گیرد/ نظرات متفاوت نباید منجر به تفرقه و دودستگی شود

رونمایی از مبلغ دقیق قرارداد مسی با اینترمیامی؛ رکورد عجیب شماره ۱۰ در MLS

پاریس باکو را متهم به دخالت در ناآرامی «کالدونیای جدید» کرد

برکناری یا استعفای ریاست کمیته داوران؟/ افشاریان متن استعفای خود را منتشر کرد

ابلاغیه جدید ستاد مبارزه با قاچاق برای حل مشکل طلافروشان

دلار به 1402 برگشت

شرایط استخدام معلمان بازنشسته اعلام شد

هواشناسی ایران۱۴۰۳/۰۲/۲۳؛هشدار نارنجی فعالیت سامانه بارشی

محاکمه معاون مدرسه به جرم قتل یک زن و دو مرد

پایانِ عمرِ «رای لیستی»/ رای دهندگان در‌ دور‌ دوم انتخابات هم به ترکیبی از چند لیست رای دادند/ کدام جناح پیروز انتخابات مجلس شد؟ + جزئیات نظرسنجی روزپلاس

مدیرعامل سپاهان اصفهان معرفی شد + سوابق

در آستانه آغاز فصل اجاره‌بها، وضعیت مستاجران چگونه است؟/ رکود مسکن، التهاب اجاره

رهبر انقلاب: یکی از وظایف بزرگمان این است که ائمه را به دنیا معرفی کنیم/ انعکاس معارف ائمه علیهم السلام با شیوه های درست به دنیا/ تشکیل حکومت، هدف بلند مدت تمامی ائمه

دستور مهم رئیسی درباره طلافروشان

هدیه رونالدو به کاپیتان تیم زنان النصر + عکس

شکایت از سریال پیمان معادی تا سریال مهران مدیری

وقتی آمریکا مدعی توقف ارسال تسلیحات به رژیم صهیونیستی می‌شود/ دروغگویی بایدن جنایت نتانیاهو

سفر پرحاشیه‌ پوتین به چین

ثبت نام برای فروش ۳ خودروی سایپا به تعویق افتاد | اطلاعیه‌ جدید سایپا

بن گویر، وزیر امنیت ملی اسرائیل بر اثر سانحه رانندگی مجروح شد

انتشار تصاویر و جزئیات جدید از فوت نیکا شاکرمی برای اولین بار/ بی آبرویی بی‌بی‌سی در پی انتشار اسناد پرونده

واکنش صدر اعظم آلمان بر پاسخ احتمالی رژیم صهیونیستی به ایران

بررسی سرمایه گذاری های اخیر مهدی فضلی/ خیز گلرنگ برای حذف اسنپ، دیجی‌کالا و فیلیمو؟/ جنگ قدرت در اکوسیستم استارتاپی

جا زدن پل‌های شناور به جای سامانه پدافندی/ احمق و احمق‌تر! / دروغ شاخدار به روایت تصویر

قانون مالیات بر عایدی سرمایه تغییرات گسترده ای داشته و صرفا اصلاح ایرادات شورای نگهبان نبوده/ این قانون برای کسانی است که می‌خواهند قدرت خریدشان را حفظ کنند

ستاره استقلال مشاور املاک خانه شد!

کارت بانکی ۶ بانک حذف می‌شود

دلار به 1402 برگشت

روز «شنبه» به‌عنوان روز تعطیل جایگزین «پنجشنبه» تعیین شد

الحوثی: رژیم صهیونیستی بیمارستان‌های غزه را به گور‌های دسته‌جمعی تبدیل کرده است

شخصیت سالم یا ناسام؛ مساله این است؟

علائم جسمانی انواع اضطراب‌/ اضطراب اجتماعی چیست؟

قابل توجه صیانتیون و حامیان محدودکردن پلتفرم های خارجی/ حمله و توهین به دفتر رهبر انقلاب، توسط تندروها در ایتا

نقد و سیاست