سعدالله زارعی: در گفت‌و‌گو با عربستان نباید برجام دیگری رقم بخورد/ یمن موضوع مذاکرات نیست

سعدالله زارعی در نشستی به تشریح آخرین شرایط حاکم بر مذاکرات ایران و عربستان سعودی پرداخت و بر مطرح نبودن مسائل منطقه‌ای در این گفت‌و ‌گوها تأکید کرد.
کد خبر: ۲۵۱۹۴۷
تاریخ انتشار:۲۹ ارديبهشت ۱۴۰۱ - ۱۵:۰۳ - 19 May 2022

سعدالله زارعی: در گفت‌و‌گو با عربستان نباید برجام دیگری رقم بخورد/ یمن موضوع مذاکرات نیست

به گزارش روزپلاس، نشست آینده روابط ایران و عربستان روز چهارشنبه ۲۸ اردیبهشت ماه در موسسه مطالعات راهبردی اندیشه سازان نور برگزار شد.

این نشست به موضوع مذاکرات جاری در بغداد میان ایران و عربستان اختصاص داشت  و در آن دکتر «سعدالله زارعی»، مسئول موسسه مطالعات راهبردی اندیشه سازان نور آینده مذاکرات را مورد بررسی قرار داد.

روابط ایران و عربستان همواره پرچالش بوده است

  زارعی در ابتدای این نشست به روابط تاریخی پرچالش  ایران و عربستان اشاره کرد و در این ارتباط گفت: «از نظر تاریخی روابط ایران و عربستان  بسیار پرنوسان بوده، اگرچه سابقه این چالش ها به قبل از انقلاب باز می گردد، اما همواره این روابط پس از انقلاب هم با رخدادهای مهمی از جمله فاجعه کشتار حجاج بیت الحرام در سال ۱۳۶۶ و قبل از آن برخورد و مقابله دولت سعودی با جوانان شیعه در سال ۱۳۵۸ در مسجدالحرام و بعدها فاجعه منا که به کشته شدن بیش از ۱۰ هزار نفر از جمله حدود ۴۷۰ زائر ایرانی منجر شد و حاکی از بی مسئولیتی حکام سعودی در برابر شهروندان دیگرکشورها بود تا مسئله سفارت عربستان در تهران که بعد از شهادت روحانی مبارز، شیخ باقرالنمر همراه با یک گروه ۵۷نفره عمدتا شیعه رخ داد و به اقدام عربستان در قطع روابط سیاسی با ایران منجر  شد، همراه بوده است. حادثه سفارت عربستان در تهران باتوجه به وقوع چنین حوادثی در مورد بسیاری از سفارتخانه ها در خارج از ایران که جمهوری اسلامی نیز از این حملات به سفارتخانه و کنسولگری های خود بی نصیب نبوده است، حادثه ای معمولی تلقی می شود که قابل حل و فصل  است. در ماجرای سفارت سعودی در تهران و کنسولگری این کشور در مشهد با این که این ماجرا ارتباطی به دولت ایران نداشت، اما سعودی ها این موضوع را بهانه کردند و روابط خود را قطع و به دیگر کشورها هم برای قطع رابطه با ایران فشار آوردند.»

کارشناس مسائل منطقه در ادامه افزود: «در ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی، امام خمینی هیاتی از سعودی ها را به حضور پذیرفت و آنان را مورد تفقد قرار داد و بر توسعه روابط با عربستان تاکید کرد. پس از آن هیاتی از ایران به عربستان رفت و  جمهوری اسلامی نشان داد که علاقه مند به روابط خوب با سعودی است. بعدها ایران در مواجه با کژتابی ها و تندخویی های عربستان خویستنداری زیادی نشان داد. از جمله باید به خویشتنداری ایران در جریان حمایت سعودی ها از عراق در جنگ تحمیلی اشاره کرد. این جنگ با حمایت علنی و مادی و مستقیم عربستان از صدام صورت گرفت. در فاجعه سال ۱۳۶۶ نیز ایران خویشتنداری زیادی نشان داد و در فاجعه منا و همچنین در حادثه کشته شدن ۱۷ ایرانی در سقوط جرثقیل در مسجدالحرام شاهد حداکثر خویشتنداری ایران بودیم.»

موضوع مذاکرات در بغداد متفاوت از مناسبات دوجانبه است

زارعی در ادامه  این نشست اظهار داشت مذاکرات کنونی ایران و عربستان در بغداد، چندان به روابط دوجانبه تهران و ریاض مرتبط نیست و طرف سعودی تلاش زیادی دارد تا از طریق مذاکرات بغداد، مشکلات خود در یمن را حل و فصل کند.

مسئول موسسه مطالعات راهبردی اندیشه سازان نور در این ارتباط گفت: «آن چه که در بغداد از مذاکرات ایران و عربستان می گذرد، از قاعده عادی روابط دو طرف پیروی نمی کند. این گفت‌و‌گوهای از مباحث مورد علاقه سعودی تبعیت می کند. اولویت سعودی، گفت‌و‌گو پیرامون مسائل مشترک جمهوری اسلامی و عربستان نیست، بلکه اولویت شان مشکلات شان در یمن است، هرچند در آخرین دور گفت‌و‌گوهای  برخی مسائل را درباره روابط با ایران قبول کرده اند، اما تا کنون اقدام و توافق قابل توجهی در روابط دو کشور صورت نگرفته است.»

کارشناس مسائل غرب آسیا در ادامه افزود: «باید توجه داشت که از نظر جمهوری اسلامی  موضوع یمن در اختیار ایران نیست و یمن خود دارای دولت است و مشی جمهوری اسلامی انجام مذاکرات نیابتی نیست و تهران بهترین شرایط درباره یمن را گفت‌و‌گوی  مستقیم ریاض و صنعا می داند. لذا از نظر کارشناسی به نظر می رسد که گفت‌و‌گوهای  کنونی ایران و عربستان از منظر برقراری و توسعه روابط دوجانبه دارای اشکال است.»

وی افزود: «مشکلات عربستان با دولت ثالث باعث شده تا عربستان مذاکره با ایران را دنبال کند، هرچند آن دولت یعنی یمن مستقل است و خودش  می تواند پای میز مذاکره باشد. البته اگر روابط تهران و ریاض توسعه یابد و سفارت خانه های دو کشور بازگشایی شوند، می توان امید داشت موضوعات متنوع و مختلفی مورد بحث  قرار گیرد، اما اکنون موضوع مذاکرات بغداد روابط دو جانبه ریاض و تهران نیست و بیشتر ریاض تلاش دارد تا حل مسئله خود با یمن را از این مذاکرات دنبال کند.»

به گفته زارعی، «سیاست اعلامی جمهوری اسلامی این است که درباره مسائل منطقه و قدرت منطقه‌ای و نظامی خود با هیچکس مذاکره نمی‌کند و لذا اگر در اینجا با آمریکا و یا عوامل آمریکا مانند عربستان مذاکره کند، این موضوع می تواند برای ایران خطراتی داشته باشد و خط قرمز جمهوری اسلامی را درباره عدم مذاکره پیرامون مسائل منطقه ای تضعیف کند. ما نباید وارد جاده مذاکراتی بشویم که برجام‌های دیگری در مقابل ایران باز کند. در حالی که هنوز برجام هسته‌ای به سرانجام نرسیده، این گفت‌وگوها نباید ما را با برجام دیگری روبرو کند. لذا باید مراقبت کنیم که گفت‌وگوهای فی مابین به مسائل منطقه‌ای از قبیل حل پرونده یمن مطابق الگوی سعودی کشیده نشود. در شرایط فعلی مذاکرات بغداد باید بر مسائلی که مستقیما به روابط دوجانبه تهران و ریاض مرتبط است، متمرکز باشد.»

تحرکات آمریکا در میانه مذاکرات بغداد مشکوک است

زارعی در ادامه گفت: «همچنین ما در این جا  شاهد  یکسری موضوعات مشکوک  هستیم، مثلا گفت‌و‌گوهای بلینکن، وزیرخارجه آمریکا با امیر کویت و گفت‌و‌گو بر سر این که به زودی ایران گفت‌و‌گو پیرامون مسائل منطقه ای را خواهد پذیرفت و یا برخی درخواست هایی که تیم آمریکایی به تیم ایرانی در وین داده و خواستار یکسری گفت‌و‌گوهای منطقه  ای شده اند، از این قبیل است. نباید اجازه داد آمریکایی ها از علاقه ما به برقراری روابط با عربستان سوءاستفاده کنند. گفت‌و‌گو با عربستان می بایست در کانال  خاص خود دنبال شود و از این که سایه موضوع یمن بر روی مذاکرات بغداد انداخته شود، خارج  گردد. ما امیدواریم که روابط دو جانبه در دستور کار مذاکرات بغداد قرار گیرد.»

زارعی گفت: «گفت‌و‌گوی عربستان پیرامون یمن می‌بایست با خود دولت یمن صورت گیرد و مسئله یمن وارد مذاکرات ریاض با تهران  نشود. چون این جنگ، موضوعی بین یمن و عربستان است و ارتباطی با ایران ندارد. عربستان که تا کنون با خسارات زیادی مواجه شده درصدد است بدون آن که به مسئولیت خود عمل کند، گریبان خود را از دستان پرقدرت یمنی ها برهاند و برای آن درصدد است ما را وجه المصالحه قرار دهد.»

چشم انداز مذاکرات ایران و عربستان

چشم انداز آتی مذاکرات از دیگر موضوعات مورد اشاره در نشست پیرامون آینده روابط ایران و عربستان بود و در این ارتباط مدیر مسئول موسسه مطالعات راهبردی اندیشه سازان نور گفت:«از ابتدا هم هیئت ایرانی روی مسائل دوجانبه تاکید کرد، اما طرف سعودی روی موضوع بحران یمن متمرکز شده است و همین موضوع به فاصله افتادن میان ادوار مذاکرات منجر شده است. سعودی ها خواستار مذاکره بر سر مسائلی هستند که به دولت دیگری مربوط است نه ایران.»

وی درباره خوش بینی به نتیجه مذاکرات گفت: «اگر سعودی ها بپذیرند مذاکرات بر سر مسائل دو جانبه و دو طرفه باشد، جای امیدواری است، اما سعودی ها تاکنون لجبازانه با این مسئله مخالفت کرده‌اند و معتقدند برقراری رابطه ریاض با تهران، فشار کنونی علیه ایران کاهش می‌دهد و معتقدند نباید این امتیاز به ایران داده شود. البته روابط و موقعیت دیپلماتیک ایران در منطقه عادی و فعال است. سعودی‌ها به عنوان بخشی از کارزار فشار بر ایران، تا کنون از برقراری مجدد روابط دو کشور استقبال نکرده اند.»

دکتر زارعی در پایان همچنین درباره نوع نگاه رژیم صهیونیستی به مذاکرات ایران و عربستان گفت: «رژیم صهیونیستی نیز بدنبال کشاندن مذاکرات ایران و عربستان به یکسری مسائل منطقه ای است، اما اگر مذاکرات ایران و عربستان محدود به رفع مسائل دوجانبه باشد، این رژیم درصدد تخریب مذاکرات تهران و ریاض بر می آید.»
بازگشت به ابتدای صفحه
ارسال به دوستان
ارسال نظر
روایت تصویری
نگاه دوم
پیشنهاد سردبیر
پربازدیدها

زمان همسان‌سازی حقوق بازنشستگان کشوری مشخص شد

تاثیرات شگفت انگیز مصرف روزانه پیاز

نتانیاهو از رفتن به زندان جان به در برد

کمک بانک دی به خانه دار شدن مردم

شرایط پیش فروش T۸ و j۴ کرمان موتوراعلام شد

حج امسال، حج برائت است/ کسی که با آمریکا و اسرائیل دست دوستی بدهد ظالم و ستمگر و مشمول لعنت خداوند است/جمهوری اسلامی در پشتیبانی از فلسطین منتظر کسی نماند و نمی‌ماند

دیدار رئیس اقلیم کردستان عراق و رئیس‌جمهور/ آیت‌الله رئیسی: از سواستفاده صهیونیست‌ها از اقلیم علیه ایران جلوگیری کنید/ خلع سلاح کامل و عدم حضور عناصر ضدانقلاب در خاک عراق، ضرورت است

۵ میلیارد سهم به نام کارگران شد

شلیک ۶۵ موشک از جنوب لبنان به الجلیل و جولان

قیمت قطعی و علی الحساب خودروهای برقی وارداتی اعلام شد/ چه کسانی می توانند ثبت نام کنند؟

تورم کاهشی می‌شود/ کاهش رشد پایه پولی به ۲۸.۱ درصد

این نرم‌افزار، تبلیغات ویندوز ۱۱ را با یک کلیک حذف می‌کند

تظاهرات‌های دانشجویی در آمریکا و برخورد خشونت‌آمیز پلیس/ یادآوری سرکوب اعتراضات به جنگ ویتنام

‏افزایش ۲۰۰ میلیون دلاری دارایی‌های ارزی در فروردین/ کاهش نرخ رشد پول

انتشار تصاویر و جزئیات جدید از فوت نیکا شاکرمی برای اولین بار/ بی آبرویی بی‌بی‌سی در پی انتشار اسناد پرونده

پيام واضح ايران به جهان/ سردار تنگسیری: اگر نفتکشی از ایران ببرید جبران خواهیم کرد

کانال مهمی به نام عمان / چرا مسقط برای ایران و آمریکا مهم است؟

اولین بداخلاقی سیاسی در‌دور دوم انتخابات/ راهنما راست، گردش به چپ

پشت پرده عجیب نامه‌ای درخصوص سیاست ارزی به رهبرانقلاب/ مهدوی: به ما دروغ گفتند و علیه بانک مرکزی امضا گرفتند/ این نامه از سوی مدیرعامل بورس کالا برای ما ارسال شد/ مشخص نیست در شرایط جنگ اقتصادی چرا چنین نامه‌ تحریک‌آمیزی نوشتند

ربایندگان «یسنا» به جرم خود اقرار کردند

زمان همسان‌سازی حقوق بازنشستگان کشوری مشخص شد

رابرت کندی به بایدن: کنار بکش تا ترامپ را شکست بدهم

تاثیرات شگفت انگیز مصرف روزانه پیاز

صعود قیمت خودورهای داخلی و خارجی در بازار؛ این خودروی داخلی رکورد رشد قیمت را زد / جدول قیمت ها

پرمخاطب شدن برنامه‌های معارفی رسانه ملی چه مفهومی دارد؟/ مردم دیندار ایران

استرداد متهمه کلاهبردار کلان اقتصادی به کشور

آغاز فروش خودروهای وارداتی از ساعت ۱۶ امروز + اسامی خودروها

به تخلفات پیام‌رسان‌های داخلی رسیدگی می‌شود/ جزییاتی جدید از پرونده بابک زنجانی و چای دبش/ آخرین وضعیت پرونده باغ ازگل

بن گویر، وزیر امنیت ملی اسرائیل بر اثر سانحه رانندگی مجروح شد

زمانی برای تسویه حساب های قدیمی با اردن

انتشار تصاویر و جزئیات جدید از فوت نیکا شاکرمی برای اولین بار/ بی آبرویی بی‌بی‌سی در پی انتشار اسناد پرونده

مالکان استقلال و پرسپولیس مشخص شدند

هوش هیجانی چیست و چه اهمیتی دارد؟ مولفه ها، نشانه ها و تقویت EQ

وقتی مزخرفات کارشناس اسرائیلی درباره ایران و ربع پهلوی تحلیلگر آمریکایی را به قهقهه و واکنش واداشت!

موضع‌گیری درخصوص آیفون‌ ممنوعه و سکوت درباره موبایل مسافری

واکنش صدر اعظم آلمان بر پاسخ احتمالی رژیم صهیونیستی به ایران

پایان سیاهِ ازدواج سفید

جا زدن پل‌های شناور به جای سامانه پدافندی/ احمق و احمق‌تر! / دروغ شاخدار به روایت تصویر

بررسی سرمایه گذاری های اخیر مهدی فضلی/ خیز گلرنگ برای حذف اسنپ، دیجی‌کالا و فیلیمو؟/ جنگ قدرت در اکوسیستم استارتاپی

قانون مالیات بر عایدی سرمایه تغییرات گسترده ای داشته و صرفا اصلاح ایرادات شورای نگهبان نبوده/ این قانون برای کسانی است که می‌خواهند قدرت خریدشان را حفظ کنند

ستاره استقلال مشاور املاک خانه شد!

کارت بانکی ۶ بانک حذف می‌شود