گزارش/

تغییر سیاست‌های عربستان در مقابل دولت بایدن و تخم مرغ هایی که بن سلمان نمی خواهد در سبد آمریکا بچیند!/ آینده همگرایی بیشتر ریاض با مسکو

بعد از تغییر سیاست‌های عربستان در مقابل دولت بایدن و تلاش بن سلمان برای همگرایی بیشتر با کشورهایی همچون روسیه و چین، سوالاتی درباره آینده روابط ریاض و واشنگتن مطرح می‌شود.
کد خبر: ۲۴۸۱۹۴
تاریخ انتشار:۰۱ ارديبهشت ۱۴۰۱ - ۰۹:۱۳ - 21 April 2022
تغییر سیاست‌های عربستان در مقابل دولت بایدن و تخم مرغ هایی که بن سلمان نمی خواهد در سبد آمریکا بچیند!/ آینده همگرایی بیشتر ریاض با مسکو


به گزارش روزپلاس؛ از زمان روی کار آمدن «جو بایدن» رئیس جمهور فعلی آمریکا در کاخ سفید با وجود اینکه ماهیت سیاست ایالات متحده در حفظ اتحاد استراتژیک با متحدانش در سراسر جهان همچنان ثابت است، اما تغییراتی در ساختار این سیاست واشنگتن به وجود آمد.

یکی از برجسته‌ترین تغییرات سیاست آمریکا در این زمینه مربوط به نوع تعامل آن با متحدانش در کشورهای عربی حوزه خلیج فارس و در راس همه، عربستان سعودی است. البته عمده این تحولات به روابط دولت بایدن با شخص «محمد بن سلمان» ولیعهد سعودی مربوط می‌شود.

اما از آنجایی که بن سلمان اکنون حاکم واقعی عربستان محسوب می‌گردد درواقع روابط خارجی ریاض اغلب محدود به مناسبات شخصی محمد بن سلمان با کشورهای مختلف است. به همین دلیل از بیش از یک سال گذشته روابط عربستان و ایالات متحده در مسیر یک سری تنش‌ها قرار گرفت. 

مشکل اصلی در این روابط اینجاست که دولت دموکرات آمریکا عملا به ولیعهد جوان سعودی بی‌توجه است و همین مسئله بن سلمان را آزار می‌دهد. از همان ابتدای ورود بایدن به کاخ سفید محمد بن سلمان با اقدامات نمادین همچون آزاد کردن مشروط شمار معدودی زندانی سیاسی و عقیدتی در صدد جلب توجه رئیس جدید کاخ سفید بود؛ اما تغییری در رویکرد کلی دولت جو بایدن مقابل این شاهزاده جوان سعودی به وجود نیامد.

اما در بحبوحه فشارهای متعددی که به ویژه در سایه پیامدهای منفی جنگ یمن متوجه عربستان و ولیعهد آن است، آغاز بحران اوکراین و روسیه فرصت مناسبی برای بن سلمان ایجاد کرد تا در برابر آمریکا نفسی تازه کند. در این بحران، عربستان به رهبری محمد بن سلمان در عین حال که اعلام بی طرفی کرده اما تلویحا همسو با مواضع روسیه حرکت می‌کند و به نوعی به دنبال باج خواهی از آمریکاست.

بایدن که امیدوار بود می‌تواند کمبود سوخت در اروپا ناشی از تحریم‌های اعمال شده علیه مسکو را با وادار کردن عربستان به افزایش تولید نفت جبران کند، با پاسخ منفی این کشور و شخص بن سلمان روبرو شد. همین مسئله موجب شده تا بایدن تصمیم به سفر به عربستان بگیرد؛ اما مقامات سعودی اعلام کرده‌اند که بایدن در صورت سفر به عربستان انتظار استقبال با تشریفات بالا-همانند استقبالی که از «دونالد ترامپ» رئیس جمهور سابق آمریکا در ریاض به عمل آمده بود-نداشته باشد.

از طرف دیگر به موازات تنش‌های ریز و درشت در مناسبات ریاض و واشنگتن، عربستان درصدد همگرایی بیشتر با رقبا و دشمنان ایالات متحده همچون چین و روسیه است. در همین چارچوب بن سلمان طی چند روز گذشته با «شیء جین پینگ» رئیس جمهور چین تماس تلفنی برقرار کرده و درباره  گسترش روابط دوجانبه در چارچوب کمیته مشترک دو کشور و مسائل جهانی با وی گفتگو کرد.

ولیعهد عربستان و رئیس جمهور چین توافق کردند که تلاش‌های بیشتری برای تقویت شراکت و روابط استراتژیک بین دو کشور انجام دهند. شی جین پینگ نیز اعلام کرد که چین برای برای امضای قرارداد منطقه آزاد تجاری با کشورهای شورای همکاری خلیج فارس در آینده نزدیک آماده است.

پیشتر نیز ریاض در سایه افزایش حملات موشکی و پهپادی یمنی‌ها و ناکارآمدی سامانه‌های آمریکایی و همچنین خروج شماری از این سامانه‌ها از عربستان، اقدام به خرید سامانه‌های چینی کرده بود و پس از خرید سامانه راداری سه بعدی TWA چین، به دنبال دستیابی به سامانه‌ پدافند هوایی HQ-17AE چین است. علاوه بر آن عربستان سعودی در حال توسعه برنامه ساخت موشک‌های بالستیک سوخت جامد با کمک چین است. کارشناسان افزایش همکاری‌های پکن و ریاض را در قالب تلاش‌های چین برای پر کردن خلاء آمریکا در منطقه خلیج فارس توصیف می‌کنند.

اما علاوه بر چین، بحران اوکراین فرصت خوبی برای تقویت هماهنگی و همکاری عربستان با روسیه بود. پاسخ منفی ریاض به آمریکا درباره افزایش تولید نفت و تعهد به توافق با روسیه در اوپک پلاس به منزله چراغ سبزی برای مسکو جهت همگرایی بیشتر بود.

طی چند روز گذشته نیز در همین راستا «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهور روسیه در تماس تلفنی با محمد بن سلمان درباره روابط دو جانبه و تعهد دو طرف به توافق اوپک پلاس گفتگو کرد.

با همه این تفاسیر اما پرواضح است که عربستان در صورت تمایل نیز قدرت مقابله با آمریکا یا جدا شدن از آن را ندارد و حتی نمی‌توان گفت که کشورهایی مانند چین و روسیه را جایگزین ایالات متحده خواهد کرد. اما نکته مسلم این است که دست کم در بازه زمانی کنونی نه تنها عربستان بلکه دیگر کشورهای حوزه خلیج فارس نیز با مشاهده عملکرد آمریکا در بحران اوکراین یا خروج نیروهای واشنگتن از افغانستان و عراق و .. به این نتیجه رسیده‌اند که نباید همه تخم مرغ‌های خود را در سبد آمریکایی‌ها بچینند و تا حد امکان به دنبال متنوع کردن ائتلاف‌های خود باشند.
بازگشت به ابتدای صفحه
ارسال به دوستان
ارسال نظر
روایت تصویری
نگاه دوم
پیشنهاد سردبیر
پربازدیدها

تاثیرات شگفت انگیز مصرف روزانه پیاز

نتانیاهو از رفتن به زندان جان به در برد

کمک بانک دی به خانه دار شدن مردم

شرایط پیش فروش T۸ و j۴ کرمان موتوراعلام شد

حج امسال، حج برائت است/ کسی که با آمریکا و اسرائیل دست دوستی بدهد ظالم و ستمگر و مشمول لعنت خداوند است/جمهوری اسلامی در پشتیبانی از فلسطین منتظر کسی نماند و نمی‌ماند

دیدار رئیس اقلیم کردستان عراق و رئیس‌جمهور/ آیت‌الله رئیسی: از سواستفاده صهیونیست‌ها از اقلیم علیه ایران جلوگیری کنید/ خلع سلاح کامل و عدم حضور عناصر ضدانقلاب در خاک عراق، ضرورت است

شلیک ۶۵ موشک از جنوب لبنان به الجلیل و جولان

قیمت قطعی و علی الحساب خودروهای برقی وارداتی اعلام شد/ چه کسانی می توانند ثبت نام کنند؟

۵ میلیارد سهم به نام کارگران شد

تورم کاهشی می‌شود/ کاهش رشد پایه پولی به ۲۸.۱ درصد

این نرم‌افزار، تبلیغات ویندوز ۱۱ را با یک کلیک حذف می‌کند

تظاهرات‌های دانشجویی در آمریکا و برخورد خشونت‌آمیز پلیس/ یادآوری سرکوب اعتراضات به جنگ ویتنام

‏افزایش ۲۰۰ میلیون دلاری دارایی‌های ارزی در فروردین/ کاهش نرخ رشد پول

اعزام نیرو‌های غربی به اوکراین، به معنای اعلان جنگ با روسیه/ موسکو ناتو را تهدید کرد؛ فاجعه جهانی در راه است!

انتشار تصاویر و جزئیات جدید از فوت نیکا شاکرمی برای اولین بار/ بی آبرویی بی‌بی‌سی در پی انتشار اسناد پرونده

پيام واضح ايران به جهان/ سردار تنگسیری: اگر نفتکشی از ایران ببرید جبران خواهیم کرد

کانال مهمی به نام عمان / چرا مسقط برای ایران و آمریکا مهم است؟

اولین بداخلاقی سیاسی در‌دور دوم انتخابات/ راهنما راست، گردش به چپ

پشت پرده عجیب نامه‌ای درخصوص سیاست ارزی به رهبرانقلاب/ مهدوی: به ما دروغ گفتند و علیه بانک مرکزی امضا گرفتند/ این نامه از سوی مدیرعامل بورس کالا برای ما ارسال شد/ مشخص نیست در شرایط جنگ اقتصادی چرا چنین نامه‌ تحریک‌آمیزی نوشتند

ربایندگان «یسنا» به جرم خود اقرار کردند

رابرت کندی به بایدن: کنار بکش تا ترامپ را شکست بدهم

صعود قیمت خودورهای داخلی و خارجی در بازار؛ این خودروی داخلی رکورد رشد قیمت را زد / جدول قیمت ها

پرمخاطب شدن برنامه‌های معارفی رسانه ملی چه مفهومی دارد؟/ مردم دیندار ایران

استرداد متهمه کلاهبردار کلان اقتصادی به کشور

تاثیرات شگفت انگیز مصرف روزانه پیاز

آغاز فروش خودروهای وارداتی از ساعت ۱۶ امروز + اسامی خودروها

به تخلفات پیام‌رسان‌های داخلی رسیدگی می‌شود/ جزییاتی جدید از پرونده بابک زنجانی و چای دبش/ آخرین وضعیت پرونده باغ ازگل

جزئیات دومین حراج سکه سال ۱۴۰۳ اعلام شد

بن گویر، وزیر امنیت ملی اسرائیل بر اثر سانحه رانندگی مجروح شد

زمانی برای تسویه حساب های قدیمی با اردن

انتشار تصاویر و جزئیات جدید از فوت نیکا شاکرمی برای اولین بار/ بی آبرویی بی‌بی‌سی در پی انتشار اسناد پرونده

مالکان استقلال و پرسپولیس مشخص شدند

هوش هیجانی چیست و چه اهمیتی دارد؟ مولفه ها، نشانه ها و تقویت EQ

وقتی مزخرفات کارشناس اسرائیلی درباره ایران و ربع پهلوی تحلیلگر آمریکایی را به قهقهه و واکنش واداشت!

موضع‌گیری درخصوص آیفون‌ ممنوعه و سکوت درباره موبایل مسافری

واکنش صدر اعظم آلمان بر پاسخ احتمالی رژیم صهیونیستی به ایران

پایان سیاهِ ازدواج سفید

جا زدن پل‌های شناور به جای سامانه پدافندی/ احمق و احمق‌تر! / دروغ شاخدار به روایت تصویر

بررسی سرمایه گذاری های اخیر مهدی فضلی/ خیز گلرنگ برای حذف اسنپ، دیجی‌کالا و فیلیمو؟/ جنگ قدرت در اکوسیستم استارتاپی

قانون مالیات بر عایدی سرمایه تغییرات گسترده ای داشته و صرفا اصلاح ایرادات شورای نگهبان نبوده/ این قانون برای کسانی است که می‌خواهند قدرت خریدشان را حفظ کنند

ستاره استقلال مشاور املاک خانه شد!

کارت بانکی ۶ بانک حذف می‌شود

آخرین اخبار