بررسی حذف ارز ترجیحی بر وضعیت معیشتی مردم/

جبران کسری بودجه به بهانه حذف ارز ۴۲۰۰تومانی / ۱۸میلیارد دلار ناشی از تفاوت ارز 4200 تومانی با ارز تک نرخی به جیب مردم نخواهد رفت

چند ماهی هست که با وجود بررسی تبعات ناشی از حذف ارز ترجیحی در رسانه ها و ارزیابی نگاه کارشناسان ؛ دولت همچنان بر حذف ارز 4200 تومانی تاکید جدی دارد.
کد خبر: ۲۳۷۰۵۸
تاریخ انتشار:۰۵ بهمن ۱۴۰۰ - ۱۴:۰۳ - 25 January 2022
جبران کسری بودجه به بهانه حذف ارز ۴۲۰۰تومانی / ۱۸میلیارد دلار ناشی از تفاوت ارز 4200 تومانی با ارز تک نرخی به جیب مردم نخواهد رفت


به گزارش روزپلاس؛ چند ماهی هست که با وجود بررسی تبعات ناشی از حذف ارز ترجیحی در رسانه ها و ارزیابی نگاه کارشناسان ؛ دولت همچنان بر حذف ارز 4200 تومانی تاکید جدی دارد. مردان اقتصادی دولت معتقدند که حذف ارز ترجیحی موجب کاهش فساد، حمایت از تولید و خروج از وابستگی به واردات کالا می شود. اما با وجود صحت این ادعا ،موضوع مهم معیشت مردم و عدم برنامه مشخص دولت برای حذف ارز ترجیحی است. 

در همان ابتدای طرح موضوع حذف ارز 4200تومانی، وعده ی تعلق یارانه به اکثریت جامعه به میزان قابل توجه مطرح شد اما این وعده در نهایت به پرداخت یارانه صرفا به میزان خیلی محدود ،آن هم به اقلیت جامعه تقلیل یافت.

در ابتدا ذکر این نکته خالی از لطف نیست  که  ارز ۴۲۰۰ تومانی فعلی با ارز ملقب به جهانگیری تفاوت زیادی دارد . در آن دوره به تمامی کالاهای وارداتی این ارز تخصیص داده میشد که این موضوع طبیعتا موجب فساد بیشتری هم بود؛ اما در شرایط فعلی این ارز صرفابه چند کالا تخصیص داده می شودکه قطعا آن کالاها بر زندگی مردم تاثیرگذار است. اگر مسئولان معتقدند در این چند قلم کالا نیز فساد وجود دارد باید در ابتدا گلوگاه فساد را بگیرند و بعد در صورت عدم حصول نتیجه به فکر حذف ارز ترجیحی این کالاها بیفتند اما ظاهرا ماجرا صرفا بحث فساد نیست بلکه کسری بودجه د این تصمیم دولت و سازمان برنامه و بودجه دخیل است. 

باید تاکید داشت که طرح حذف ارز ترجیحی از آن جهت بود که به جای اینکه یارانه به ابتدای زنجیره تعلق بگیرد به انتهای زنجیره داده شود ولی دولتمردان در ارائه این یارانه به انتهای زنجیره نیز شروطی را مطرح می کنند که به نفع اکثریت معیشتی مردم نیست.  البته که بر مشکلات و مفاسد اقتصادی ناشی از ارز  ترجیحی شکی نیست  اما نبود نظارت بر این رویکرد هم از مهمترین موضوعاتی است که مغفول مانده  و دولت اگر صرفا بحث فساد در این موضوع برایش حائز اهمیت بود می توانست رویکرد نظارتی قوی تری را اعمال کند نه آنکه معیشت و اقتصاد مردم را با تصمیمی عجولانه لبه تیغ بگذارد. 

طبیعتا اولین نکته ی مشهود ارز ترجیحی پایین آمدن بهره وری تولید ، وابستگی به واردات بود و البته که با وجود ارز ترجیحی هم حمایتی قابل توجهی از مصرف کننده در این سالها صورت نگرفت تا حدی که شاهد افزایش قیمت دویصد درصدی برخی از کالاها نسبت به سال 96 بوده ایم . پس در این رابطه که انحراف ارز ترجیحی موضوعی مشخص است شکی نیست نمونه اش بحث مرغ است که اگر با ارز ترجیحی از بازار ترکیه وارد شود قیمت مرغ باید  11 تومان در بازرا عرضه باشد اما قیمت این محصول تا 45 تومان هم رسیده و الان هم حدود 32 تومان به دست مصرفه کننده می رسد. 

با این اوصاف هدر رفتن منابع ارزش کشور ملموس است که  باید جلویش گرفته شود . اما اینکه حذف ارز ترجیحی راهکار اصلی این موضوع است هنوز تردید وجود دارد به ویژه که قرار نیست تفاوت حذف ارز ترجیحی صرفا به جیب مردم برود . شاید بحث جبرانی کسری بودجه در این خصوص بیش از معیشت مردم دغدغه مسئولان و سازمان برنامه و بودجه کشور  قرار گرفته است؛ به ویژه سازمان برنامه و بودجه که به جز رییس ش ما بقی اعضای آن از تیم قبلی دولت روحانی هستند . 

هدف از حذف ارز ترجیحی حذف رانت و فساد، بهبود بخشی به اقتصاد و معشت مردم بوده اما دولت در لایحه بودجه گفته است که 18 میلیارد ارز 4200 تومانی را به تولید کنندگان ندهیم  اما به 60 میلیون نفر 110 هزار تومان یارانه بدهیم!  این عدد اشتباه و به این معنی است که  18 میلیارد دلار که قرار بود تفاوت ارز 4200 تومانی با ارز تک نرخی است به جیب مردم نمی رود. بلکه دولت برای جبران کسری بودجه از آن استفاده می کند واین به معنی بدتر شدن وضع اقتصادی مردم است. طبیعتا کسری بودجه و جبران ملاک حذف ارز ترجیحی بسیار زیان بار است و این موضوع الان به دغدغه اصلی نمایندگان تبدیل شده است. 

قطعا دولت برای جبران کسری بودجه می تواند از منابع دیگر مثل بحث های امور گمرکی ،اصلاح نرخ امور گمرکی واردات، مالیات بر ارزش افزوده مالیات می تواند درآمد خوبی باشد نه اینکه کلیه منابع حاصل از ارز ترجیحی را به مردم ندهد این اشتباه بزرگی است و ضربه بزرگی به اقتصاد کشور می زند. 
بازگشت به ابتدای صفحه
ارسال به دوستان
ارسال نظر
روایت تصویری
نگاه دوم
پیشنهاد سردبیر
پربازدیدها

انتصاب رسمی یک ایرانی در AFC

رییسی: بیش از ۳۰۰ واحد راکد تولیدی در استان مازندران احیا شده است/ قدم بعدیِ آزادسازی سواحل، رهاسازی سواحل نیست؛ بلکه آبادسازی است

خط و نشان سردار قاآنی برای آمریکا /در شب حمله سپاه به اسرائیل ۸ ناوگروه در دریای سیاه مستقر بود تا جلوی عملیات را بگیرد

شرایط فروش و پیش فروش پژو ۲۰۷ اتوماتیک (اردیبهشت ۱۴۰۳)+ جدول

شهاب زاهدی ارزشمندترین بازیکن جی لیگ

نظر دیوان عدالت درباره افزایش حقوق بازنشستگان

قیمت طلا، سکه و ارز امروز ۲۷ اردیبهشت‌ماه ۱۴۰۳/ قیمت طلا و سکه ریزشی شد

قیمت مصوب لاستیک اعلام شد

واکنش پوتین به سوءقصد علیه نخست‌وزیر اسلواکی

بهره‌مندی از خدمات بانکداری الکترونیکی در گوشی‌های آیفون با استفاده از اپلیکیشن‌های همراه بانک نسخه ios

تماس امیرعبداللهیان با همتای صربستانی خود سیاست قطعی ایران، حمایت از تحکیم ثبات و امنیت در بالکان است 

عکس| تاکید دوباره AFC روی دو ستاره استقلال

قیمت طلا، سکه و ارز امروز ۲۷ اردیبهشت‌ماه ۱۴۰۳/ قیمت طلا و سکه ریزشی شد

قیمت خودرو ۲۷ اردیبهشت ۱۴۰۳/ جدول

دلار به 1402 برگشت

روز «شنبه» به‌عنوان روز تعطیل جایگزین «پنجشنبه» تعیین شد

عملیات تخریبی «تکفیری»های فرهنگی علیه نرگس آبیار کارگردان پروژه‌های اقتباسی و خاص سوشون و بامداد خمار

شرایط استخدام معلمان بازنشسته اعلام شد

محاکمه معاون مدرسه به جرم قتل یک زن و دو مرد

پایانِ عمرِ «رای لیستی»/ رای دهندگان در‌ دور‌ دوم انتخابات هم به ترکیبی از چند لیست رای دادند/ کدام جناح پیروز انتخابات مجلس شد؟ + جزئیات نظرسنجی روزپلاس

دیوید تیلور رسماً استارت زد/عکس

همه دارندگان طلا، ارز، خودرو و مسکن مشمول مالیات شدند؟/ اعلام جزییات یک مصوبه مالیاتی

مدیرعامل سپاهان اصفهان معرفی شد + سوابق

وقتی آمریکا مدعی توقف ارسال تسلیحات به رژیم صهیونیستی می‌شود/ دروغگویی بایدن جنایت نتانیاهو

هدیه رونالدو به کاپیتان تیم زنان النصر + عکس

چرا سریال حضرت معصومه(س)ساخته نمی‌شود؟

دستور مهم رئیسی درباره طلافروشان

همه چیز مهیای شکستن رکورد رویایی/ دشمن فرضی کریستیانو: عبدالرزاق حمدالله!

بن گویر، وزیر امنیت ملی اسرائیل بر اثر سانحه رانندگی مجروح شد

انتشار تصاویر و جزئیات جدید از فوت نیکا شاکرمی برای اولین بار/ بی آبرویی بی‌بی‌سی در پی انتشار اسناد پرونده

واکنش صدر اعظم آلمان بر پاسخ احتمالی رژیم صهیونیستی به ایران

بررسی سرمایه گذاری های اخیر مهدی فضلی/ خیز گلرنگ برای حذف اسنپ، دیجی‌کالا و فیلیمو؟/ جنگ قدرت در اکوسیستم استارتاپی

جا زدن پل‌های شناور به جای سامانه پدافندی/ احمق و احمق‌تر! / دروغ شاخدار به روایت تصویر

قانون مالیات بر عایدی سرمایه تغییرات گسترده ای داشته و صرفا اصلاح ایرادات شورای نگهبان نبوده/ این قانون برای کسانی است که می‌خواهند قدرت خریدشان را حفظ کنند

ستاره استقلال مشاور املاک خانه شد!

کارت بانکی ۶ بانک حذف می‌شود

دلار به 1402 برگشت

روز «شنبه» به‌عنوان روز تعطیل جایگزین «پنجشنبه» تعیین شد

الحوثی: رژیم صهیونیستی بیمارستان‌های غزه را به گور‌های دسته‌جمعی تبدیل کرده است

علائم جسمانی انواع اضطراب‌/ اضطراب اجتماعی چیست؟

قابل توجه صیانتیون و حامیان محدودکردن پلتفرم های خارجی/ حمله و توهین به دفتر رهبر انقلاب، توسط تندروها در ایتا

شخصیت سالم یا ناسام؛ مساله این است؟

نقد و سیاست