راز اتحاد راهبردی ایران و سوریه در منطقه چیست؟

ایران و سوریه به عنوان شرکای استراتژیک در منطقه شناخته شده اند که این اتحاد برای بسیاری جای سوال دارد.
کد خبر: ۲۲۹۴۳۹
تاریخ انتشار:۱۷ آذر ۱۴۰۰ - ۰۸:۵۱ - 08 December 2021
راز اتحاد راهبردی ایران و سوریه در منطقه چیست؟

به گزارش روزپلاس؛ فیصل المقداد وزیر امور خارجه سوریه به دعوت حسین امیرعبداللهیان همتای ایرانی خود در تهران حضور پیدا کرد، این نخستین سفر فیصل المقداد به تهران در دولت سیزدهم است.

البته امیرعبداللهیان پیش‌تر بعد از تصدی وزارت امور خارجه یک بار در شهریور ماه و بار دیگر در مهر ماه به دمشق سفر کرده بود. حالا این سفر بهانه‌ای شد تا نگاهی به روابط دیرینه دو کشور مهم در غرب آسیا که نزدیکی بسیاری از جهت سیاسی به یکدیگر دارند، بیندازیم.

ایران و سوریه دو متحد با نفوذ در منطقه هستند که پیشینه روابط شان به چهار دهه می‌رسد. پیوند نام ایران و سوریه به عنوان شرکای راهبردی از زمان حافظ اسد شکل گرفت. حمایت او در دوران هشت سال دفاع مقدس به ایران آن زمانی که بعداز انقلاب در بحبوحه سیاسی قرار داشت از یاد نرفتنی است.

در مقابل ایران هم در زمان حمله داعش به سوریه از هیچ کمکی دریغ نکرد و با توان نظامی خود به راندن داعش از داخل مرز‌های سوریه پرداخت. امروز روابط میان دو کشور به درجه‌ای از اهمیت رسیده که دیگر برای طرفین معامله پذیر نیست. این روز‌ها روابط تهران دمشق با تحولات چند سال اخیر در منطقه نیز تغییر کرده و هر دو کشور بر دشمن دانستن رژیم صهیونیستی و حمایت از فلسطین اتفاق نظر دارند.

راز اتحاد راهبردی ایران و سوریه در منطقه چیست؟

رئیس جمهور هم روز دوشنبه در دیدار فیصل مقداد وزیر خارجه سوریه با اشاره به اشتراک منافع دو کشور در مسایل دوجانبه، منطقه‌ای و بین‌المللی اظهار کرد که امروز باید برنامه‌ریزی بلند مدت و همه جانبه‌ای برای توسعه و تعمیق روابط و مناسبات تهران و دمشق انجام شود و بر مبنای آن، در مسیر تامین منافع ملت‌های خود خصوصا در بخش اقتصادی گام برداریم.

رئیسی حجم مبادلات تجاری و اقتصای دو کشور را بسیار پایین‌تر از سطح مطلوب دانست و یادآور شد که ظرفیت‌های زیادی برای افزایش حجم و میزان تبادلات اقتصادی دو کشور وجود دارد که با فعال‌سازی همه ظرفیت‌های موجود می‌توان حجم تبادلات اقتصادی را به چندین برابر افزایش داد.

رئیس قوه مقننه حفظ امنیت و ثبات سوریه و حضور مقتدرانه این کشور در معادلات منطقه‌ای را حائز اهمیت دانست و اظهارداشت: امروز سوریه با رویکرد ضد صهیونیستی در خط مقدم مقاومت در برابر صهیونیست‌ها قرار دارد و تاریخ ایستادگی ستودنی ملت و دولت سوریه در مقابل تهاجمات ناجوانمرانه را با افتخار ثبت خواهد کرد.

پیش‌تر بشار اسد رئیس جمهوری سوریه نیز در گفت‌وگوی اختصاصی با شبکه خبری العالم؛ گفته بود که روابط راهبردی ایران و سوریه، تحت تاثیر مسائل جنوب و شمال قرار ندارد، این رابطه با همه جوانبش به طور واقعی با حال و آینده منطقه مرتبط است و تحت تاثیر قیمت‌های بازار بین‌المللی قرار نمی‌گیرد.

راز اتحاد راهبردی ایران و سوریه در منطقه چیست؟

رئیس جمهوری سوریه همچنین درباره حضور نیرو‌های مستشاری ایرانی در سوریه در زمان داعش نیز گفته بود: دولت سوریه از همان اول از ایرانی‌ها و روس‌ها خواست در سوریه حضور یابند، زیرا به کمک این کشور‌ها نیاز داشت و ایران به درخواست سوریه پاسخ مثبت داد.

مهدی سبحانی سفیر جمهوری اسلامی ایران در سوریه روابط راهبردی تهران و دمشق را شامل تمامی حوزه‌ها، از جمله همکاری نظامی می‌داند که نشان دهنده حمایت از سوریه و به طور کلی بیانگر تقویت روابط میان دو کشور است. تعامل در روابط بین‌الملل شامل سطوح مختلفی از جمله همکاری، مشارکت، هم‌پیمانی و اتحاد است. ما (با یکدیگر) هم پیمان هستیم. این، بدان معناست که از مراحل و سطوح اولیه عبور کرده‌ایم و از آنجایی که دو کشور با یکدیگر متحد هستند، ما متناسب با سطح این روابط در حال توسعه روابط میان خود هستیم.

وی معتقد است که سطح همکاری ما با سوریه به بالاترین حد خود رسیده است، به ویژه توافق همکاری نظامی میان دو کشور وجود دارد. این توافق تمامی زمینه‌های همکاری را در بر می‌گیرد و در صورت لزوم، اعمال و اجرا می‌شود. سوریه بدون تغییر استراتژی از مرحله اصلی جنگ میدانی علیه خود عبور کرده؛ هدف دشمن شکست دولت سوریه، سقوط آن و تجزیه کشور بود و این، استراتژی برخی از کشور‌های استکباری نه تنها علیه سوریه، بلکه در برابر تعداد دیگری از کشور‌های بزرگ اسلامی است.

راز اتحاد راهبردی ایران و سوریه در منطقه چیست؟

سوریه؛ تنها کشور عربی در خط مقدم مبارزه با صهیونیست‌ها

داوود احمدزاده تحلیلگر مسائل منطقه درباره سفر فیصل مقداد به تهران و اهمیت روابط با این کشور ضمن اشاره به پیشینه روابط دو کشور یادآور شد که به اعتقاد استراتژیک، ایران و سوریه از جمله اتحاد‌های دیرپای در خاورمیانه محسوب می‌شود که بعد از انقلاب اسلامی ایران متاثر از متغیر‌های مختلف در حوزه‌های متععد تدوام داشته است.

احمدزاده می‌گوید که سوریه از زمان حافظ اسد از جمله نخستین دولت‌هایی بوده که جمهوری اسلامی ایران را به رسمیت شناخت و در طول هشت سال دفاع مقدس با توجه به بحبوحه سیاسی ایران در سطح منطقه و بین الملل در آن زمان حمایت‌های استراتژیک و قابل توجهی در رابطه با کشورمان انجام داد. دو بازیگر مطرح در خاورمیانه دارای روابط دیرینه و راهبردی هستند. این روابط بعد از وقوع ناآرامی‌ها در سوریه و تلاش‌های عربستان و کشور‌های همسو با آن برای ایجاد نامنی بیشتر در سوریه و سقوط دولت این کشور افزایش بیشتری داشت و ایران در قالب کمک‌های مالی و مستشاری تمام تلاش خود را برای ایجاد ثبات در سوریه و جلوگیری از فرورپاشی دولت این کشور به کار گرفت؛ بنابراین بعد از فروکش کردن ناآرامی‌ها و ایجاد ثبات، این کشور تلاش می‌کند با ایران روابط خودرا در سطح مطلوب نگه دارد.

سوریه متحد مهم عربی ایران است و در این سفر هم بسیاری از مسائل داخلی و خارجی مورد تبادل قرار خواهد گرفت که در مسائل منطقه و بین الملل دو کشور مواضع همسویی دارد، مناسبات دو جانبه ابعاد گسترد‌ه‌ای دارد و شامل مبادلات تجاری، احداث کارخانه‌های تراکتورسازی سیمان و بازیافت و تصفیه خانه‌های آب و همکاری در بخش بنادر می‌تواند از طرح‌های مهم ارائه شده در دیدار وزیران امور خارجه دو کشور باشد.


متاسفانه همکاری‌های اقتصادی ایران و سوریه هم پای همکاری‌های سیاسی رشد پیدا نکرده و تلاش می‌شود در این دیدار‌ها بحث سرمایه گذاری‌های مشترک و فناورری‌های نوین رایزنی شود. از موضوعات دیگر که ممکن است ایران و سوریه در مورد آن رایزنی کنند بحث تهدیدات بالقوه و بالفعل رژیم صهیونیستی است. با توجه تجاوزاتی که این رژیم به برخی مناطق سوریه و همچنین برای کشورمان دارد دو کشور تلاش دارند مواضع مشترکی را برای مقابله با این تهدیدات اتخاذ کنند.

او می‌گوید که سوریه و رژیم صهیونیستی از سال ۱۹۶۷ تاکنون در جنگ سرد به سر می‌برند و این رفتار سوریه یعنی بازی در پازل جمهوری اسلامی ایران و نکته دیگر اینکه سوریه عقبه مقاومت و حلقه ارتباطی مقاومت در منطقه بوده و هر گونه فروپاشی و تزلزل در نظام سیاسی این کشور می‌تواند به قطع ارتباط ایران با عقبه مقاومت در لبنان و فلسطین منجر شود و موقعیت‌هایی برای رژیم صهونیستی و به تبع آن آمریکا در منطقه را به وجود آورد.

این کارشناس مسائل منطقه در پایان یادآور شد که جریان مسلح و تکفیری که در سوریه جنگیده و می‌جنگند بیشتر سلفی وهابی تکفیری بوده و مورد حمایت سعودی و ایالات متحده است. حاکمیت این جریان در سوریه با توجه به حضور طالبان و داعش در منطقه و تفکر ضد شیعی عواقبی را متوجه ایران، عراق و شیعیان منطقه می‌کند؛ در نتیجه روابط استراتژیک تهران دمشق بیش از پیش اهمیت می‌یابد.
بازگشت به ابتدای صفحه
ارسال به دوستان
ارسال نظر
روایت تصویری
نگاه دوم
پیشنهاد سردبیر
پربازدیدها

محاکمه معاون مدرسه به جرم قتل یک زن و دو مرد

ثبت نام برای فروش ۳ خودروی سایپا به تعویق افتاد | اطلاعیه‌ جدید سایپا

اجاق گاز باعث آسیب ریه‌ها می شود

سرمربی سابق استقلال: برخی ها فوتبال حرفه ای را با فوتبال خیابانی اشتباه گرفته‌اند

اصناف در سال چقدر مالیات می دهند؟/ سرانه مالیات پزشکان، قنادان، طلافروشان و رستوران ها و کافه دارها در ۳ سال گذشته

نمایندگان مجلس شورای اسلامی با تعطیلی پنجشنبه‌ها مخالفت کردند/ شنبه ‌ها تعطیل می‌شود/ موافقت مجلس با تعطیلی روزهای شنبه

ادعای عجیب رسانه صهیونیست درباره پایگاه سری حماس در ترکیه

«حسین مکی» هم‌رزم شهید زاهدی و یکی از فرماندهان حزب الله لبنان به شهادت رسید

ناگفته‌های دیپلمات ایرانی آزادشده از زندان‌های آلمان و بلژیک

ایران اقدام استرالیا را در تحریم مقامات و نهادهای حاکمیتی کشور به شدت محکوم کرد/ رویکرد دوگانه استرالیا و شرکای آن منطقه را به سوی بی‌ثباتی رهنمون می‌نماید

استقبال نخست وزیر ویتنام از توسعه روابط پلیسی با ایران

ضیایی رسماً رئیس آکادمی استقلال شد

به رغم فشارها، فلسطینیان روز نکبت را برگزار کردند

دومین پیروزی حریف والیبال ایران

دلار به 1402 برگشت

روز «شنبه» به‌عنوان روز تعطیل جایگزین «پنجشنبه» تعیین شد

عملیات تخریبی «تکفیری»های فرهنگی علیه نرگس آبیار کارگردان پروژه‌های اقتباسی و خاص سوشون و بامداد خمار

شرایط استخدام معلمان بازنشسته اعلام شد

پایانِ عمرِ «رای لیستی»/ رای دهندگان در‌ دور‌ دوم انتخابات هم به ترکیبی از چند لیست رای دادند/ کدام جناح پیروز انتخابات مجلس شد؟ + جزئیات نظرسنجی روزپلاس

محاکمه معاون مدرسه به جرم قتل یک زن و دو مرد

دیوید تیلور رسماً استارت زد/عکس

همه دارندگان طلا، ارز، خودرو و مسکن مشمول مالیات شدند؟/ اعلام جزییات یک مصوبه مالیاتی

رئیسی: دشمن دنبال ایجاد یاس و ناامیدی است/گفتمان ما عقلانیت انقلابی است نه دیپلماسی التماسی

جزئیات قیمت امروز دلار و سکه در بازار تهران

«نقطه گیر» مذاکرات آتش‌بس کجاست؟/ دست‌های بسته و چالش‌های مهم نتانیاهو!

مدیرعامل سپاهان اصفهان معرفی شد + سوابق

تاکید رئیس‌جمهور بر استراتژی «هم موشک هم مذاکره»  نشان از قدرت داخلی و بین‌المللی ایران است/ غرب دریافته که نمی‌تواند با شیوه‌های تهاجمی با ایران رفتارکند

وقتی آمریکا مدعی توقف ارسال تسلیحات به رژیم صهیونیستی می‌شود/ دروغگویی بایدن جنایت نتانیاهو

بن گویر، وزیر امنیت ملی اسرائیل بر اثر سانحه رانندگی مجروح شد

انتشار تصاویر و جزئیات جدید از فوت نیکا شاکرمی برای اولین بار/ بی آبرویی بی‌بی‌سی در پی انتشار اسناد پرونده

وقتی مزخرفات کارشناس اسرائیلی درباره ایران و ربع پهلوی تحلیلگر آمریکایی را به قهقهه و واکنش واداشت!

واکنش صدر اعظم آلمان بر پاسخ احتمالی رژیم صهیونیستی به ایران

بررسی سرمایه گذاری های اخیر مهدی فضلی/ خیز گلرنگ برای حذف اسنپ، دیجی‌کالا و فیلیمو؟/ جنگ قدرت در اکوسیستم استارتاپی

جا زدن پل‌های شناور به جای سامانه پدافندی/ احمق و احمق‌تر! / دروغ شاخدار به روایت تصویر

قانون مالیات بر عایدی سرمایه تغییرات گسترده ای داشته و صرفا اصلاح ایرادات شورای نگهبان نبوده/ این قانون برای کسانی است که می‌خواهند قدرت خریدشان را حفظ کنند

ستاره استقلال مشاور املاک خانه شد!

کارت بانکی ۶ بانک حذف می‌شود

دلار به 1402 برگشت

الحوثی: رژیم صهیونیستی بیمارستان‌های غزه را به گور‌های دسته‌جمعی تبدیل کرده است

روز «شنبه» به‌عنوان روز تعطیل جایگزین «پنجشنبه» تعیین شد

علائم جسمانی انواع اضطراب‌/ اضطراب اجتماعی چیست؟

قابل توجه صیانتیون و حامیان محدودکردن پلتفرم های خارجی/ حمله و توهین به دفتر رهبر انقلاب، توسط تندروها در ایتا

نقد و سیاست