شانس رئیس جمهور شدن یک زن در ایران؟!

زنان می توانند در انتخابات آینده ریاست جمهوری به عنوان نامزد ثبت نام کنند ولی موضوع رجل سیاسی در شورای نگهبان هنوز به نتیجه نهایی نرسیده است
کد خبر: ۲۱۵۱۱
تعداد نظرات: ۹ نظر
تاریخ انتشار:۱۷ دی ۱۳۹۵ - ۰۹:۵۲ - 06 January 2017
نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری برای احراز صلاحیت بایستی شرایطی که در قانون اساسی آمده است را داشته باشند؛ بر اساس اصل 115 قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران: «رئیس‏ جمهور باید از میان‏ رجال‏ مذهبی‏ و سیاسی‏ که‏ واجد شرایط زیر باشند انتخاب‏ گردد: ایرانی‏ الاصل‏، تابع ایران‏، مدیر و مدبر، دارای‏حسن‏ سابقه‏ و امانت‏ و تقوی‏، مومن‏ و معتقد به‏ مبانی‏ جمهوری‏ اسلامی‏ ایران‏ و مذهب‏ رسمی‏ کشور.»

به گزارش روزپلاس ، مرجع تشخیص دارا بودن این شاخص‌ها نیز شورای نگهبان است؛ شورای نگهبانی که باید برای بررسی صلاحیت نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری این معیارهای کیفی را مد نظر خود قرار دهد.  یکی از این واژگان مبهم و پرحاشیه «رجل سیاسی» است. واژه‌ای که از دو کلمه مبهم تشکیل شده است. «رجل»و «سیاسی» که برخی معتقدند معنای رجل سیاسی، با مرد سیاست‌مدار یکی نیست و به قول عامه مردم بیانگر این است که فرد اهل سیاست باشد و کاربلد این عرصه باشد. حالا چه مرد باشد چه زن.

کدخدایی، سخنگوی شورای نگهبان در همین باره می‌گوید: «زنان می توانند در انتخابات آینده ریاست جمهوری به عنوان نامزد ثبت نام کنند ولی موضوع رجل سیاسی در شورای نگهبان هنوز به نتیجه نهایی نرسیده است.»

آذر منصوری، عضو شورای مرکزی حزب اتحاد ملت در خصوص اظهار نظر اخیر سخنگوی شورای نگهبان به فرارو گفت: «فارغ ازاینکه این اظهار نظر به چه نتایجی بیانجامد، طرح این موضوع از سوی سخنگوی شورای نگهبان گامی به پیش است. چرا که در سنوات گذشته شاهد ثبت نام زنانی برای انتخابات ریاست جمهوری بوده‌ایم ولی به دلیل اینکه شورای بنا به دلایلی تشخیص می‌داد زنان نمی‌توانند رجل سیاسی باشند، آنها نمی‌توانستند در رقابت انتخاباتی شرکت کنند.»

حالا اگر فرض کنیم فقها و حقوقدانان شورای نگهبان بپذیرند که رجل سیاسی دلالت بار کارکشته و کاربلد سیاست بودن است. اما هنوز راه برای حضور زنان به عنوان نامزد انتخابات ریاست جمهوری هم مسدود است. چرا که درباره اینکه چه کسی از نظر شورای نگهبان کاربلد سیاست هست هم دلایل روشنی وجود ندارد. 

در همین رابطه بررسی رد صلاحیت چهره‌های برجسته سیاسی هم معیار دقیقی را برای پیشگویی رد صلاحیت نامزدها نمی‌دهد. برای مثال اگر بخواهیم رد صلاحیت چهره‌ای شناخته شده مانند هاشمی رفسنجانی را به دلیل سن بالای او بپذیریم. در انتخابات گذشته مسعود پزشکیان، از جمله چهره‌های اصلاح‌طلبی بود که علیرغم سابقه نمایندگی مجلس و وزیری وزارتخانه بهداشت رد صلاحیت می‌شود و اما تنها چند ماه بعد از آن صلاحیتش برای انتخابات مجلس شورای اسلامی تایید شد.

اهمیت رد صلاحیت پزشکیان از این جهت است که با اجازه حضور وی در انتخابات مجلس این فرضیه قوت گرفت که علت رد صلاحیتش در رقابت ریاست جمهوری به دلیل «رجلیت سیاسی» او بوده و از نظر فقها و حقوقدانان این شورا وزیری در وزارت بهداشت و نمایندگی ادوار مجلس برای یک رجل سیاسی بودن، کافی نبوده است.

با این حال به این لیست می‌شود منوچهر متکی، با سابقه وزارت امور خارجه بعلاوه مصطفی کواکبیان، نماینده ادوار مجلس را هم اضافه کرد. گزینه‌هایی که برخی از آنها در موارد دیگر صلاحیت‌شان تایید شده و تنها به نظر می‌رسد از نظر شورای نگهبان رجل سیاسی شناخته نشده‌اند.

 اما بررسی همه کسانی که تاکنون تایید صلاحیت شده‌اند نشان می‌دهد که هریک از انها حداقل سابقه وزارت، ریاست قوه مقننه، ریاست سازمان صدا و سیما، ریاست شورای امنیت ملی، فرماندهی یکی از ارگان‌های نظامی و انتظامی، حضور به عنوان فرمانده جنگ، نخست وزیر، بدون یا به همراه نمایندگی مجلس را در کارنامه خود داشته‌اند. البته در این میان باید برای سعید جلیلی استثنا قائل شد؛ او تنها کسی است که صرفا با ریاست شورای امنیت ملی، به عنوان رجل سیاسی پذیرفته شد.

مانع بعدی بر سر راه حضور زنان به عنوان نامزد انتخابات ریاست جمهوری در همین جا خواهد بود. در میان لیست بلند بالای فعالین زن، چهره‌ای وجود ندارد که سابقه وزارت داشته باشد جز، مرضیه وحیدی دستجری که عقلا میزان فعالیت و رجلیت سیاسی وی بسیار کمتر از کسانی مانند پزشکیان، با سابقه نمایندگی مجلس و وزارت بهداشت و متکی به عنوان وزیر یکی از سیاسی‌ترین و پیچیده‌ترین وزارتخانه‌های دولت است و لذا حتی فرض بر حضور او هم با مانع رد صلاحیت در معنای سابقه کم سیاسی رو برو خواهد شد.

آذر منصوری در خصوص پیامدهای سخنان سخنگوی شورای نگهبان درباره آینده حضور زنان در دولت و دیگر مناسب سیاسی گفت: «این گفته سخنگوی شورای نگهبان می‌تواند زمینه‌ را برای طرح جدی‌تر مطالبات زنان فراهم کند. یکی از این مطالبات تعدد حضور خانم‌ها در سطح معاونت‌هاست. البته دولت روحانی در دوره یازدهم قدم‌هایی را برداشته و در برنامه ششم توسعه هم نگاه ویژه‌ای شده ولی اینها کافی نبوده در حدی که بتواند به تبعیض‌های موجود خاتمه دهد و برای رفع تبعیض علیه زنان نیازمند استراتژی هستیم و اگر استراتژی نداشته باشیم شکاف‌ها پر نخواهد شد.»

آذر منصوری در خصوص نتیجه ورود بدون استراتژی زنان به رقابتی مانند انتخابات ریاست جمهوری گفت: «باید توجه داشت که فرصت‌ها در تاریخ ایران به شکل نابرابری بین زنان و مردان توزیع شده و حتی رقابت انتخاباتی آزاد هم نمی‌تواند شکاف‌ها و تبعیض را برطرف کند چرا که زنان پیشینه حضور در جامعه سیاسی را ندارند لذا راهکار این است که دولت به دنبال اجرای سیاست‌های عدالت جنسیتی باشد و برای این منظور ما ناچاریم تبعیض مثبت را بکار گیریم و به زنان  فرصت دهیم تا بتوانند توانمندی‌های خودشان را بدست بیاورند.»

 آذر منصوری در ادامه به فرارو گفت: «این اظهار نظر جدید نیست اما صرفا می گویم طرح آن از سوی سخنگوی شورای نگهبان با توجه به اینکه در دروه های گذشته نبوده، می‌تواند بازخوردهایی  داشته باشد و گواهی بر این باشد که تلاش‌های زنان ایران به سرانجام رسیده و این صدا شنیده که منظور  و مراد از رجل سیاسی تنها مردان نیست و زنان هم می شود با توجه به ویژگی هایی که برای رجل سیاسی تعریف شده است را داشته باشند.»

در همین رابطه گفتنی است رفعت بیات نماینده زنجان در مجلس هفتم هم از چهره هایی بود که صلاحیتش برای حضور در انتخابات ریاست جمهوری دهم اعلام نامزدی کرد و صلاحیتش تایید نشد.

وی در خصوص اهمیت طرح این موضوع گفت: «طرح موضوع به این شکل، حداقل مجموعه کاندیداهای ریاست جمهوری را وا می‌دارد تا به مطالبات زنان توجه داشته باشند و تعداد بیشتری از زنان را در کابینه، هیئت دولت و معاونت‌های رئیس جمهوری به کار گیرند.»


وی در همین رابطه ادامه داد: «طرح این موضوع می تواند این گمانه را تقویت کند که مجلس شورای اسلامی و دولت قانون انتخابات را اصلاح کنند و حتی نگاه تبعیض مثبت نسبت به زنان در رقابت انتخاباتی باشند.» 

وی در خصوص اینکه آیا هم اکنون هیچ یک از زنان ایران دبیر کل حزب سیاسی  غیر زنانه بوده‌اند یا خیر گفت: «16-17 تشکل زنانه داریم که دبیر کل آنها زن هستند و یک تشکل شورای مشورتی اصلاح طلبان در خراسان رضوی هست که زنانه نیست و دبیر کلی آن را خانم گندمی عهده‌دار است. به طور خلاصه هیچ زنی دبیر کل حزبی سراسری و غیرزنانه نیست.» 

فرارو

سایر اخبار
بازگشت به ابتدای صفحه
ارسال به دوستان
نظرات بینندگان
انتشار یافته: ۹
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۹
بی نام
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۲۶ - ۱۳۹۵/۱۰/۱۷
4
8
در انتخابات ریاست جمهوری ایران زنان باید فرصتهای مساوی با سایر کاندیدها در مبارزه انتخاباتی داشته باشند .
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۲۹ - ۱۳۹۵/۱۰/۱۷
6
3
نميشه
حسین
|
Germany
|
۱۵:۵۲ - ۱۳۹۵/۱۰/۱۷
3
6
شانس رئیس جمهورشدن زن بسیار نامحتمل است
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۱:۲۶ - ۱۳۹۵/۱۰/۱۸
5
3
صفر. اولا بدلیل بند قانون اساسی و همینطور مسایل شرعی. دوما سمتهایی مثل رییس جمهور و وزارت خارجه بواسطه ارتباطات بین الملل محدودیتهای خاص خود را دارد.سوما ..........
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۷:۱۶ - ۱۳۹۵/۱۰/۲۱
4
2
وقتى مدير هم كه باشند عملكردشون ضعيف و متأثر از ديگران باشه، قدرت تصميم گيري نداشته باشند با اون همه رجل سياسي قدرتمند چطور رقابت كنند؟ نداشتن تجربه، شهامت، استقلال رآي و مديريت قوى و تازه كار بودن! تا به حال كه در اين عرصه فرد مطرحى نداشته! منتظر بايد بود ولى شما امكانش رو صفر حساب كن!
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۸:۵۴ - ۱۳۹۵/۱۰/۲۱
3
3
شوخی بامزه ای بود
بی نام
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۳:۵۰ - ۱۳۹۵/۱۰/۲۲
1
4
دلیلی عقلانی وجود ندارد که نشان دهد زنان نمیتوانند رئیس جمهور شوند . حتی قرآن کریم از ملکهء سبأ بعنوان پادشاه یاد میکند . بسیار بودند در سطح جهان زنانی که رئیس جمهور شدند برخی از آنان عبارتنداز :‌ تاچر ، ایندیرا گاندی ،‌ مرکل ، بی نظیر بوتو ، ترزا می، رئیس جمهور سابق برزیل و .............الخ .
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۴۸ - ۱۳۹۵/۱۰/۲۳
3
4
وقتی مردها به سختی کارمی کنن، از دست زنها کاری ساخته است؟!!!!!!!!!!!!
ناجی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۳۷ - ۱۳۹۵/۱۰/۲۷
0
0
همینمون مونده که زن رییس جمهورشود.اون وقت باید کشور رافاتحشوبخونی.
ارسال نظر
روایت تصویری
نگاه دوم
پیشنهاد سردبیر
پربازدیدها

ایران خودرو با سمند هم خداحافظی کرد

رهبر انقلاب اسلامی سال۹۴ در نامه‌ای به جوانان اروپایی و آمریکایی، آنان رابه بیداری و آگاهی فراخواندند/ تحقق پیش‌بینی یک بیداری

احتمال صدور حکم جلب نتانیاهو از سوی دیوان بین المللی دادگستری/ نوبت مکافات جنایت!

قیمت طلا، سکه و ارز امروز ۱۰ اردیبهشت‌ماه ۱۴۰۳/ سکه در مرز کریدور ۳۰ میلیون تومان قرار گرفت

کنعانی: با اقدامات پلیسی صدای دانشجویان معترض خاموش نمی‌شود/ ایران و عربستان به گسترش همکاری های اقتصادی توجه دارند

تمرد نظامیان اسرائیلی از مشارکت در عملیات علیه رفح

میزان تولید خودرو در سال گذشته/ بازار خودرو در دست‌انداز وعده‌ها

وظیفه اسحاق جهانگیری پس از فوت هاشمی رفسنجانی/ رابط اصلاح‌طلبان و رهبرانقلاب

دستگیری معاون سابق منطقه آزاد اروند/ موعود شمخانی کیست؟

تعلیم و تربیت صحیح همه آسیب‌های جامعه را رفع می‌کند/باید تلاش همگانی برای رسیدن به وضعیت مطلوب صورت گیرد

عکس/ سورپرایز رونالدو برای یک هوادار خاص

دعوت ۱۸ بازیکن به اردوی تیم ملی والیبال/ عبادی پور در لیست جایی ندارد

تراکتور - استقلال؛ دژاوو یا طلسم‌شکنی؟

رژیم میوه ۳ روزه ؛ بگیریم یا نه؟

بن گویر، وزیر امنیت ملی اسرائیل بر اثر سانحه رانندگی مجروح شد

قانون مالیات بر عایدی سرمایه تغییرات گسترده ای داشته و صرفا اصلاح ایرادات شورای نگهبان نبوده/ این قانون برای کسانی است که می‌خواهند قدرت خریدشان را حفظ کنند

ستاره استقلال مشاور املاک خانه شد!

کارت بانکی ۶ بانک حذف می‌شود

الحوثی: رژیم صهیونیستی بیمارستان‌های غزه را به گور‌های دسته‌جمعی تبدیل کرده است

علائم جسمانی انواع اضطراب‌/ اضطراب اجتماعی چیست؟

۲۴میلیارد دلار دولتی برای ۱۰۰وارد کننده عمده/ رانت ۴میلیارد دلاری مونتاژکاران خودرو چینی/ اختصاص ۷۰۰میلیون دلار به داریا همراه واردکننده تلفن همراه از چین/ بانک مرکزی تامین ارز را انجام داد، چرا قیمت ها ثابت نمی ماند؟ + لیست

موضع جدید عربستان در رابطه با جنگ اسرائیل و غزه

دستور جمع‌آوری یک مکمل تقویتی رشد مو از سطح بازار

ایران خودرو با سمند هم خداحافظی کرد

چرا فرانسه از فهرست ۱۰ اقتصاد برتر جهان حذف می‌شود؟

پایان دوران مدارا با قاره سبز/ اروپاییان خواستار بازگشت یکطرفه و کامل ایران به توافق هسته‌ای هستند!

۹ محصول ایران خودرو ارزان شدند

محمدصادقی بازیگر فراری: تعریف جنسیتی مشخصی ندارم/ بدونِ هویتِ جنسی

بن گویر، وزیر امنیت ملی اسرائیل بر اثر سانحه رانندگی مجروح شد

زمانی برای تسویه حساب های قدیمی با اردن

مالکان استقلال و پرسپولیس مشخص شدند

چرایی افزایش تعرفه اینترنت و مهم ترین تعهد اپراتورهای ارتباطی

عربستان خواستار تصویب قطعنامه ای علیه اسرائیل در شورای امنیت شد

وقتی مزخرفات کارشناس اسرائیلی درباره ایران و ربع پهلوی تحلیلگر آمریکایی را به قهقهه و واکنش واداشت!

واکنش وزیر ارتباطات به محدودیت‌های جدید اینترنت

عاملان حمله تروریستی چابهار از افسران سرویس های آمریکایی و اسرائیلی ها جدا نیستند/ کشوری که تروریست‌ها از خاک آن حمله را آعاز کردند باید پاسخگو باشد

دلیل علمی تغییر ناگهانی احساسمان به یک فرد در ابتدای رابطه؛ از جذابیت اولیه تا انزجار

راهکار تقویت ذهن کودکان؛ والدین چه نقشی دارند؟

واکنش صدر اعظم آلمان بر پاسخ احتمالی رژیم صهیونیستی به ایران

هوش هیجانی چیست و چه اهمیتی دارد؟ مولفه ها، نشانه ها و تقویت EQ

موضع‌گیری درخصوص آیفون‌ ممنوعه و سکوت درباره موبایل مسافری

جا زدن پل‌های شناور به جای سامانه پدافندی/ احمق و احمق‌تر! / دروغ شاخدار به روایت تصویر