کهن‌ترین «موزائیک» دنیا در موزه‌ی ملی ایران+ عکس

«وقتی موزائیک می‌بینند، معتقدند متعلق به هنر دوره‌ی بیزانس است، در حالی که معتقدیم کهن‌ترین مدرک از صنعت موزائیک در دنیا، امروز در موزه ملی ایران وجود دارد، شیئی تاریخی متعلق به ایران باستان و با ریشه‌ی ایرانی.»
کد خبر: ۲۱۴۲۴
تاریخ انتشار:۱۶ دی ۱۳۹۵ - ۱۲:۴۱ - 05 January 2017
به گزارش روزپلاس، با هر کلمه‌ای که بخواهید در اینترنت تاریخچه‌ای از «هنر موزائیک» را در دنیا به دست آورید، دست آخر به کلماتی مانند «هنر بیزانس در رم یا یونان» برخورد می‌کنید. حتی کتاب‌های تاریخ هنر در حال تدریس در دانشگاه‌های معتبر ایران نیز بر این نکته صحه می‌گذارند، در حالی که هیچ‌کس به یک موزائیک در هزاره سوم پیش از میلاد در بخش‌های جنوب شرقی ایران برخورد نکرده است.

باستان‌شناسان ایرانی معتقدند، «کهن‌ترین موزائیک» متعلق به بیابان لوت است، جایی که همین امسال در فهرست میراث جهانی یونسکو هم به ثبت رسید، اثری متعلق به هزاره سوم پیش از میلاد، نه موزائیکی از دوره بیزانس و متعلق به دوهزار سال پیش!

شاید بتوان گفت که ادای دینِ موزه‌ی ملی ایران برای ثبت جهانی «بیابان لوت» سببِ خیر شد تا کهن‌ترین موزائیک دوره‌ی باستان، در معرض دید قرار گیرد. موزائیکی که از دهه‌ی پنجاه و پس از کشف توسط علی حاکمی- باستان‌شناس - قبل از انقلاب‌اسلامی به موزه‌ی ملی ایران آورده شد و حتما این سال‌ها جزو کم‌مخاطب‌ترین اشیای موزه‌ای ایران بوده است، اثری که بیشترین زمانش را در مخزن موزه‌ی مادر ایران سپری کرده و حالا به بهانه‌ی ثبت جهانی «بیابان لوت» برای یک ماه در موزه‌ی ملی ایران به نمایش درآمده است.

صنعت موزائیک متعلق به دوره‌ی باستان و شهداد کرمان است

میرعابدین کابلی- باستان‌شناس پیشکسوت - و یکی از همکاران علی حاکمی در زمان کاوش‌های او در بیابان لوت و به خصوص در کلوت‌های شهداد، در گفت‌وگو با ایسنا تائید می‌کند که این موزائیک یکی از «کهن‌ترین موزائیک‌های دوره‌ی باستان» است، موزائیکی از هزاره‌ی سوم پیش از میلاد!
وی با بیان این‌که این نوع موزائیک یک جعبه‌ی پر شده از گِل است، که رویش را تزئین کرده‌اند، ادامه می‌دهد: نباید در قدمت آن که متعلق به هزاره‌ی سوم قبل از میلاد آن و محل کشف‌اش در شهداد کرمان است، شک کرد.

او توضیح می‌دهد: در نقاط دیگر کشور ایران فرهنگی آن زمان و حتی بین‌النهرین روی برخی از ظرف‌های کشف شده این موزائیک وجود داشته است، اما از دوره‌ای به صورت ناگهانی ساخت این صنعت ادامه پیدا نکرد و کسی دیگر سراغ آن نرفت، تا این‌که در دوره‌ی ساسانی و بیزانس، یونانی‌ها آن را به دست آوردند.

وی درباره‌ی طرح‌های نقش شده روی این موزائیک کهن می‌گوید: در علم باستان‌شناسی هنوز نتوانسته‌ایم طرح‌های ایجاد شده روی موزائیک‌ها را نشانه‌شناسی و بیتوگرافی کنیم، بنابراین از آن‌ها اطلاعاتی نداریم، با این وجود معتقدیم این طرح‌ها به عنوان یک چیز تزئینی زیباست.

کابلی تاکید می‌کند: به جز این نمونه موزائیک تا امروز، نمونه‌ی دیگری در کل کشور یا در نقاط دیگر دنیا چیزی به دست نیاورده‌ایم.

موزائیک را مساوی با هنر بیزانس می‌دانند!

جبرئیل نوکنده، مدیر کل موزه‌ی ملی ایران نیز به ایسنا می‌گوید: وقتی موزائیک می‌بینند، معتقدند آن متعلق به هنر بیزانس است، در حالی که معتقدیم کهن‌ترین مدرک از صنعت موزائیک در دنیا امروز در موزه ملی ایران و متعلق به ایران باستان است و آن ریشه‌ی ایرانی دارد.

وی با اشاره به این‌که موزائیک را در ایران و در جام مارلیک داریم، تاکید می‌کند: موزائیک ریشه‌ی ایرانی دارد، آن تحت تاثیر هیچ هنر دیگری نیست.

او می‌گوید: اگر امروز کسی کلمه موزائیک را به زبان بیاورد، می‌گویند آن تحت‌تاثیر هنر بیزانس است و حتی در کتاب «تاریخ هنر ایران» و درس «معماری هنر» دانشگاه‌ها همین تفکر تدریس می‌شود، در حالی که اگر موزائیک دوره بیزانس و موزائیک متعلق به ایران باستان را کنار یکدیگر قرار دهیم، ریشه‌ی ایرانی و قدمت این هنر را می‌توانیم به راحتی به دست آوریم. 


به گزارش ایسنا، براساس اطلاعات منتشر شده درباره‌ی صنعت موزائیک «از خاکسترهای شهر «بمبئی» موزائیک‌هایی بیرون آمده که معروفترین آنها پرده‌ای متعلق به «صحنه جنگ اسکندر با داریوش» را نشان می‌دهد. همچنین در ایران در شهر نیشابور و نزدیک کازرون نیز موزائیک‌هایی توسط «گریشمن» پیدا شده، که کف ایوان‌های کاخ شاپور اول را تزئین می‌کردند.»

در این اطلاعات همچنین آمده است؛ «در قرن 80 قبل از میلاد، سنگ فرش‌های رنگی وجود داشت، که از سنگ‌های رنگ شده مختلف برای ایجاد نقش استفاده می‌شد و معمولا بدون ساختار و طرح خاصی بودند. این یونانیان بودند که در قرن 4 قبل از میلاد تکنیک سنگ فرش را به یک هنر ارتقا دادند. طرح‌های آنان معمولا تصاویری از انسان و حیوانات یا طرح‌های هندسی منظم بود.»

حتی جالب است که درباره‌ی ایجاد موزائیک چنین توضیح داده شده است؛ «در سال 200 قبل از میلاد برای اولین‌بار از قطعات ریز مربعی مخصوصی استفاده شد که برای ارائه جزئیات ظریف و نمایش طیفی از رنگ‌ها در کارها به کار برده می‌شد .استفاده از این قطعاتِ ریز امکان تقلید از نقاشی را فراهم می‌آورد. بسیاری از موزاییکهای باقی مانده از آن دوران ، مانند شهر پُمپی، کار هنرمندان یونان است. گسترش امپراطوری رُم، هنر موزاییک را به سرزمین‌های دورتر منتقل کرد. اگر چه به همان میزان از درجه مهارت و جنبه هنری آن نیز کاسته شد.»

به گزارش ایسنا، با توجه به صحبت‌های مطرح شده‌ی جدید درباره‌ی قدمت صنعت موزائیک‌سازی در ایران باستان و نه دوره‌ی بیزانس و توسط یونانی‌ها، آیا احتمال تغییر در ایجاد تاریخچه‌ی  این صنعت در دنیا وجود دارد؟


ایسنا
سایر اخبار
بازگشت به ابتدای صفحه
ارسال به دوستان
ارسال نظر
روایت تصویری
نگاه دوم
پیشنهاد سردبیر
پربازدیدها

حذف نام ایران از پسوند رسمی باشگاه استقلال

پس از پیروزی نظامی نوبت به جنگ روایت‌ها رسیده/ عملیات وعده‌صادق قدت نظامی ایران را اثبات کرد/ اقشار مختلف مردم را به تقویت سواد رسانه‌ای توصیه میکنم

تحقق عدالت فرهنگی با جدیت دنبال می‌شود/ سند ملی سبک پوشش ایرانی اسلامی در شورای عالی انقلاب فرهنگی تصویب شد

رئیسی: عملیات وعده صادق هیمنه رژیم صهیونیستی را فرو ریخت/کشورهای منطقه می‌توانند به نیروی‌های مسلح ما اتکا کند

بررسی بزرگ‌ترین شکست‌های نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی در 7 ماه گذشته در صحنه‌های کلان/ نتانیاهو؛ آقای شکست

خشم زلنسکی از تفاوت برخورد غرب با اسرائیل

بارسا مقابل پاری‌سن‌ژرمن تحقیر شد و از لیگ قهرمانان کنار رفت / ماجراجویی دورتمند با غلبه براتلتیکو ادامه دارد

جزئیات جدید از واریز سود سهام عدالت

بایرن مونیخ با حذف آرسنال به نیمه نهایی رسید

رهبر انقلاب اسلامی در پیامی از تیم های کشتی فرنگی و آزاد صمیمانه تشکر کردند

با وجود بارندگی ها هنوز برخی مناطق کشور در حالت بحرانی قرار دارند/ ساخت ۹سد در جنوب کشور برنامه ریزی شده است

قیمت طلا، قیمت دلار، قیمت سکه و قیمت ارز ۱۴۰۳/۰۱/۲۹

چرا ورود آیفون ممنوع شد؟/شرط تشکیل پرونده‌ برای آیفون رفرش

۶۰ لیتر سهمیه بنزین اردیبهشت‌ماه ۱۴۰۳ امشب شارژ می‌شود

زمانی برای تسویه حساب های قدیمی با اردن

مالکان استقلال و پرسپولیس مشخص شدند

وقتی مزخرفات کارشناس اسرائیلی درباره ایران و ربع پهلوی تحلیلگر آمریکایی را به قهقهه و واکنش واداشت!

ده‌ها فروند پهپاد و موشک به سمت سرزمین‌های اشغالی شلیک شد/ اهدافی در سرزمین‌های اشغالی مورد اصابت قرارگرفت

حذف نام ایران از پسوند رسمی باشگاه استقلال

بانک صادرات ایران در مسیر تبدیل شدن به بزرگترین بانک کشور

چین از عضویت کامل فلسطین در سازمان ملل حمایت می‌کند

هزینه ارسال پیامک بالا رفت

پرسپولیس و سپاهان نقره داغ شدند

تصویب اولیه سند ملی «سبک پوشش اسلامی - ایرانی»

گوترش: زمان کاهش تنش فرا رسیده است

نیروهای مسلح ایران تا پای جان ایستاده‌اند/ به دولت تروریستی امریکا هشدار داده می‌شود هرگونه ضربه به منافع ایران ، پاسخ قاطع و پشیمان کننده‌ای در پی دارد

هاآرتص راز فرار ارتش اسرائیل از جنوب غزه را افشا کرد

حجاب استایلی که یک شبه با شاهدان مجازی محرم شد! / ناگهان پرده برافتاد

توضیحات کاظم صدیقی درخصوص غفلت صورت گرفته در تاسیس موسسه‌ای در ماجرای ازگل/ از خدا استغفار و از مردم عذرخواهی می‌کنم/ توقع دارم به تخلف احتمالی آشنا و غیرآشنا رسیدگی شود

زمانی برای تسویه حساب های قدیمی با اردن

ویدیو دلخراش از حمله تروریستی به مسکو/ بیش از 100 کشته تاکنون/ احتمال گروگان گرفته شدن صدها نفر در تالار کنسرت/ روسیه خواستار توضیح آمریکا درباره حمله تروریستی شد 

گفتگوی دو وزیر سابق در خصوص صداوسیما

مالکان استقلال و پرسپولیس مشخص شدند

بزرگترین پیشرفت‌های فناوری در سال گذشته چه بود؟

یک باور غلط در ازدواج و چالش‌های زندگی مشترک؛ آیا می‌توان رفتار همسر را تغییر داد؟

عربستان خواستار تصویب قطعنامه ای علیه اسرائیل در شورای امنیت شد

وقتی مزخرفات کارشناس اسرائیلی درباره ایران و ربع پهلوی تحلیلگر آمریکایی را به قهقهه و واکنش واداشت!

برقراری ارتباط بی‌واسطه در پیام‌رسان‌های داخلی

عاملان حمله تروریستی چابهار از افسران سرویس های آمریکایی و اسرائیلی ها جدا نیستند/ کشوری که تروریست‌ها از خاک آن حمله را آعاز کردند باید پاسخگو باشد

ارتقای رتبه ایران در شاخص جهانی ارتباطات و فناوری اطلاعات

توضیح وزیر ارتباطات درباره شرایط افزایش سرعت اینترنت

تراژدی یکتا ناصر در شب عید/ مشکل خانوادگی و گریه های خانم بازیگر