چشم انداز مناسبات میان عربستان و آمریکا در دوران بایدن

کارشناس مسائل خاورمیانه گفت: این فرضیه قابل طرح است که بایدن در پی گسست بیشتر در حوزه مناسبات با عربستان است و قصد دارد حاکمان این کشور را تحت فشار قرار دهد.
کد خبر: ۱۷۹۵۹۳
تاریخ انتشار:۲۴ آبان ۱۳۹۹ - ۲۰:۵۴ - 14 November 2020
به گزارش روزپلاس، یک کارشناس مسائل عربستان معتقد است که در دوران بایدن نیز به نظر می‌رسد منطق واقع‌گرایی بر مناسبات میان امریکا و عربستان حاکمیت خواهد داشت و نه آرمان‌ها و ارزش‌های سیاسی یک حزب یا اشخاص خاص. این روندی است که در دوران ریاست جمهوری باراک اوباما و دونالد ترامپ نیز تداوم داشته است. اصلاح روابط با عربستان که از سوی بایدن مطرح شده، بیشتر تحت تاثیر تبلیغات انتخاباتی بوده و این به معنای بازنگری بنیادین در مناسبات دو کشور نیست.

کامران کرمی، کارشناس مسائل عربستان، در ارتباط با این مساله که با توجه به پیروزی جو بایدن در انتخابات سوم نوامبر در آمریکا، آیا در ۷۰ روز باقیمانده از ریاست جمهوری ترامپ احتمال عادی‌سازی مناسبات میان عربستان و ریاض وجود دارد، به خبرنگار ما گفت: «در مقطع کنون برای پرداختن به این مساله مهم ضروری است که در ابتدا مبانی ساست خارجی ریاض مورد توجه قرار بگیرد. در برهه حاضر سیاست خارجی عربستان چند اصل یا مبنای بنیادین دارد که مهم‌ترین آن‌ها عبارتند از: حفظ شیوه زندگی یا زیست جهان عربی – اسلامی، حفظ تمامیت سرزمینی، بقای رژیم و خاندان حاکمیت در شاخه آل سعود و مقابله با تهدیدات بیرونی. این اصول در خدمت دو هدف اصلی قرار دارند؛ یکی حفظ قدرت نفتی عربستان برای تامین رفاه اقتصادی و اجتماعی در کشور و دیگری تحکیم مرجعیت سیاسی عربستان در منطقه و به ویژه حفظ جایگاه برتر این کشور در شورای همکاری خلیج فارس و اتحادیه عرب.»

وی افزود: «با توجه به این مبانی مورد اشاره می‌توان تاکید داشت که در جریان تصمیم‌گیری عربستان در زمینه سیاست خارجی، نهاد‌ها و سازمان‌های مختلفی درگیر تصمیم‌سازی هستند که در این میان چهار وزارتخانه خارجه، دفاع، شورای امنیت ملی و سازمان استخبارات بیشترین نقش را در تعیین استراتژی‌ها دارند. این نهاد‌ها تصمیمات را با ولیعهد که سمت وزیر دفاع را هم در اختیار دارد، در میان می‌گذارند و تصمیم نهایی به پادشاه ارجاع خواهد شد. حال با این تفاسیر، با فرض نهایی شدن ریاست جمهوری بایدن، در پرداختن به این پرسش که عربستان در ۷۰ روز آینده آیا به عادی‌سازی مناسبات با اسرائیل اقدام خواهد کرد، باید توجه داشت که در صورت پیروزی ترامپ ریاض، عادی‌سازی مناسبات با تل‌آویو، را به او هدیه می‌داد.»

این کارشناس مسائل عربستان در ادامه تاکید کرد: «در مقطع کنونی چند ملاحظه اساسی پیرامون امکان عادی‌سازی مناسبات میان عربستان و اسرائیل وجود دارد. اول اینکه سعودی‌ها فارغ از محدودیت‌هایی که نسبت به فرآیند عادی‌سازی دارند، هنوز به آن مرحله نرسیده که بخواهند پیش‌قدم شوند. آن‌ها انتظار داشتند کشورهاییی همانند عمان، قطر، مراکش و برخی دیگر از کشور‌های مسلمان به این فرآیند بپیوندند و عربستان با هزینه کمتر در این مسیر حرکت کند. این روند به دلیل انتخابات آمریکا با وقفه همراه شد و بعید به نظر می‌رسد که ریاض بخواهد سیاست عادی‌سازی را در دستور کار قرار دهد. ملاحظه دوم این است که سعودی‌ها به احتمال زیاد از سوی بایدن در موضوعاتی همچون برنامه هسته‌ای، سیاست‌های منطقه‌ای، مسائل حقوق بشر و تحرکات نظامی در یمن و نوع مواجهه با قطر تحت فشار قرار بگیرند، به احتمال فراوان سعودی‌ها به سمت اسرائیل متمایل خواهند شد»

کرمی در ادامه اظهارات داشت: «اما اگر سطح فشار‌ها از سوی دولت بایدن کم باشد، احتمال آن‌ها وارد نوعی معامله‌گری پیرامون موضوع تنش‌زدایی با اسرائیل خواهند شد. بدین معنی که عادی‌سازی مناسبات با اسرائیل را منوط به اخذ امتیازات قابل توجه از اسرائیل خواهند کرد. در این وضعیت این آمریکا است که به عربستان امتیاز می‌دهد و این ریاض است که با کارت عادی‌سازی در فرآیندی جدید حمایت آمریکا را از خود جلب خواهند کرد. اما باید توجه داشت تا قبل از استقرار بایدن در کاخ سفید و مشخص شدن سیاست منطقه‌ای او در ارتباط با عربستان ما شاهد عادی‌سازی روابط عربستان با اسرائیل باشیم.»

این کارشناس مسائل خاورمیانه در بخشی دیگر از گفته‌های خود پیرامون چشم انداز مناسبات میان عربستان و آمریکا در دوران بایدن، تاکید کرد: «در این زمینه دیدگاه‌های متفاوتی را می‌توان مطرح کرد. در سطح ابتدایی این فرضیه قابل طرح است که بایدن در پی گسست بیشتر در حوزه مناسبات با عربستان است و قصد دارد حاکمان این کشور را تحت فشار قرار دهد، اما این فرضیه دچار نوعی تقلیل‌گرایی هستی‌شناختی است؛ زیرا منطق پیشران در شکل‌گیری و تداوم مناسبات ایالات متحده آمریکا با عربستان طی دهه‌های گذشته را مورد اغفال قرار داده است. باید توجه داشت که مناسبات میان دو طرف هیچگاه بر مبنای ارزش‌های مشترک فرهنگی و سیاسی بنا نهاده نشده و تداوم پیدا نکرده که آن‌ها نگران باشند که روابط به خطر بیافتد.»

وی در بخش پایانی گفته‌های خود تصریح کرد: «در دوران بایدن نیز به نظر می‌رسد منطق واقع‌گرایی بر مناسبات میان دو طرف حاکمیت خواهد داشت و نه آرمان‌ها و ارزش‌های سیاسی یک حزب یا اشخاص خاص. این روندی است که در دوران ریاست جمهوری باراک اوباما و دونالد ترامپ نیز تداوم داشته است. اصلاح روابط با عربستان که از سوی بایدن مطرح شده، بیشتر تحت تاثیر تبلیغات انتخاباتی بوده و این به معنای بازنگری بنیادین در مناسبات دو کشور نیست. اما نکته‌ای که وجود دارد و از سوی یکی از مشاوران بایدن در ژوئن ۲۰۲۰ منتشر شده است، به صراحت اشاره شده تفاوت تیم بایدن با ترامپ این است که چک سفید در روابط با مورد بازنگری قرار دهیم و در پی آن هستیم که در مسائلی همچون جنگ یمن، بحران با قطر، حقوق بشر در داخل عربستان و مسائل منطقه‌ای اصلاحاتی را انجام بدهیم؛ لذا به نظر می‌رسد که دولت بایدن نیز در صورت استقرار با توجه به پیشران‌های موجود در روابط دو طرف به همکاری‌های خود با ریاض ادامه خواهد داد.»


انتخاب


بازگشت به ابتدای صفحه
ارسال به دوستان
ارسال نظر
روایت تصویری
نگاه دوم
پیشنهاد سردبیر
پربازدیدها

سفر پرحاشیه‌ پوتین به چین

آمریکا در استراتژی و تاکتیک جنگی خود، شهر‌ها و ساکنان غیرنظامی آن را در تیررس قرار می‌دهد

چقدر خونریزی در پریود طبیعی است؟

استرالیا شبکه کم سرعت 3G را غیرفعال می‌کند

برکناری یا استعفای ریاست کمیته داوران؟/ افشاریان متن استعفای خود را منتشر کرد

شرایط فروش و پیش فروش پژو ۲۰۷ اتوماتیک

پاریس باکو را متهم به دخالت در ناآرامی «کالدونیای جدید» کرد

واکنش ایران به ادعای مجدد اتحادیه عرب در مورد جزایر سه‌گانه/ ابوموسی، تنب بزرگ و تنب کوچک جزء لاینفک و ابدی سرزمینی ایران است

ریزش دوباره قیمت سکه و طلا/ پیش‌بینی بازار در هفته آینده

در آستانه به‌ثمر رساندن گل شماره ۹۰۰ ؛ رونالدو زمان خداحافظی از دنیای فوتبال را اعلام کرد

قیمت پرفروش‌ترین گوشی بازار چند؟

جزئیات برگزاری آزمون استخدامی دبیری و هنر آموزی اعلام شد

روزنامه تایمز اوراسیا از فعالیت ۲۳ گروه بزرگ تروریستی در افغانستان خبرداد

رونمایی از مبلغ دقیق قرارداد مسی با اینترمیامی؛ رکورد عجیب شماره ۱۰ در MLS

دلار به 1402 برگشت

شرایط استخدام معلمان بازنشسته اعلام شد

محاکمه معاون مدرسه به جرم قتل یک زن و دو مرد

پایانِ عمرِ «رای لیستی»/ رای دهندگان در‌ دور‌ دوم انتخابات هم به ترکیبی از چند لیست رای دادند/ کدام جناح پیروز انتخابات مجلس شد؟ + جزئیات نظرسنجی روزپلاس

هواشناسی ایران۱۴۰۳/۰۲/۲۳؛هشدار نارنجی فعالیت سامانه بارشی

مدیرعامل سپاهان اصفهان معرفی شد + سوابق

در آستانه آغاز فصل اجاره‌بها، وضعیت مستاجران چگونه است؟/ رکود مسکن، التهاب اجاره

هدیه رونالدو به کاپیتان تیم زنان النصر + عکس

دستور مهم رئیسی درباره طلافروشان

وقتی آمریکا مدعی توقف ارسال تسلیحات به رژیم صهیونیستی می‌شود/ دروغگویی بایدن جنایت نتانیاهو

شکایت از سریال پیمان معادی تا سریال مهران مدیری

سفر پرحاشیه‌ پوتین به چین

ثبت نام برای فروش ۳ خودروی سایپا به تعویق افتاد | اطلاعیه‌ جدید سایپا

نتایج انتخابات دور دوم مجلس شورای اسلامی (اردیبهشت ۱۴۰۳) / مشخص شدن ۱۶ نماینده دیگر تهران/ سرلیست امنا رأی نیاورد

بن گویر، وزیر امنیت ملی اسرائیل بر اثر سانحه رانندگی مجروح شد

انتشار تصاویر و جزئیات جدید از فوت نیکا شاکرمی برای اولین بار/ بی آبرویی بی‌بی‌سی در پی انتشار اسناد پرونده

واکنش صدر اعظم آلمان بر پاسخ احتمالی رژیم صهیونیستی به ایران

بررسی سرمایه گذاری های اخیر مهدی فضلی/ خیز گلرنگ برای حذف اسنپ، دیجی‌کالا و فیلیمو؟/ جنگ قدرت در اکوسیستم استارتاپی

جا زدن پل‌های شناور به جای سامانه پدافندی/ احمق و احمق‌تر! / دروغ شاخدار به روایت تصویر

قانون مالیات بر عایدی سرمایه تغییرات گسترده ای داشته و صرفا اصلاح ایرادات شورای نگهبان نبوده/ این قانون برای کسانی است که می‌خواهند قدرت خریدشان را حفظ کنند

ستاره استقلال مشاور املاک خانه شد!

کارت بانکی ۶ بانک حذف می‌شود

دلار به 1402 برگشت

روز «شنبه» به‌عنوان روز تعطیل جایگزین «پنجشنبه» تعیین شد

الحوثی: رژیم صهیونیستی بیمارستان‌های غزه را به گور‌های دسته‌جمعی تبدیل کرده است

شخصیت سالم یا ناسام؛ مساله این است؟

علائم جسمانی انواع اضطراب‌/ اضطراب اجتماعی چیست؟

قابل توجه صیانتیون و حامیان محدودکردن پلتفرم های خارجی/ حمله و توهین به دفتر رهبر انقلاب، توسط تندروها در ایتا

نقد و سیاست