گزارش/

حواشی تحقیق‌وتفحص از بورس کالا/ آیا ورود مجلس موثر است؟/ در جست‌وجوی شفافیت!

با بالاگرفتن تحقیق‌وتفحص از سازمان بورس در سال گذشته بسیاری معتقد بودند درصورت اجرای این برنامه می‌توان نقاط تاریک این سازمان را شناسایی کرد.
کد خبر: ۲۶۶۱۳۷
تاریخ انتشار:۰۶ مهر ۱۴۰۱ - ۰۹:۲۸ - 28 September 2022
حواشی تحقیق‌وتفحص از بورس کالا/ آیا ورود مجلس موثر است؟/ در جست‌وجوی شفافیت!



به گزارش روزپلاس؛ با بالاگرفتن تحقیق‌وتفحص از سازمان بورس در سال گذشته بسیاری معتقد بودند درصورت اجرای این برنامه می‌توان نقاط تاریک این سازمان را شناسایی کرد. همزمان با این موضوع، طرح تحقیق‌وتفحص از بورس کالا هم به میان آمد. برخی کارشناسان بر این باورند در شرایطی که اقتصاد ایران در رکود، قرار دارد نمی‌توان توقع اقدامات توسعه‌ای داشت و باید متناسب با شرایط تصمیم‌گیری‌ها اتفاق بیفتد اما برخی دیگر معتقدند در شرایط رکود دولت باید وارد میدان شود و با مداخله‌گران بازار برخورد کند. برخی نمایندگان مجلس می‌گویند در بورس کالا «مهندسی عرضه» صورت می‌گیرد که البته این گفته‌ها مخالفان خود را دارد.

موافقان تحقیق‌وتفحص در مجلس بر این باورند قیمت‌سازی در بورس کالا اتفاق افتاده که البته خود این سازمان، موضوع مطرح‌شده را قبول ندارد. به این دلیل که بورس کالا براساس فرمولی که وزارت صمت به آنها ابلاغ می‌کند قیمت‌گذاری را انجام می‌دهد. برخی فعالان بازار می‌گویند فرمول قیمت‌گذاری در بورس کالا هنوز معلوم نیست که با تحقیق‌وتفحص، پشت‌پرده این موضوع مشخص خواهد شد. چندی پیش تحقیق‌وتفحص از کارخانه فولاد مبارکه نشان داد حدود ۹۲هزارمیلیارد تومان تخلف مالی رخ داده و برخی بر این باورند بررسی در بورس کالا هم شاید چنین موضوعاتی را نمایان کند.

بالاتر از قیمت جهانی

بررسی بهای برخی کالاها در بورس کالا نشان می‌دهد قیمت محصولاتی که در این بورس عرضه می‌شوند بیشتر از بازار جهانی است. به‌عنوان‌مثال محصولات فولادی که در بورس کالا عرضه می‌شوند اکنون بیشتر از نرخ جهانی قیمت می‌خورند و این درحالی‌است که قبلا این اختلاف وضعیت معکوسی داشت. به‌این صورت که قیمت داخلی از بازار جهانی بسیار پایین‌تر بود و وزارت صمت در دولت گذشته فرمول ۹۵درصد فوب خلیج‌فارس را تصویب کرد اما اکنون تولیدکنندگان بر این باورند که برخی کشورها به‌دلیل حضور در بازارهای جهانی محصولات فولادی خود را با نرخ‌های بسیار پایین عرضه می‌کنند.  در این زمینه خطری برای ایران وجود دارد. به این دلیل که ایران صادرکننده محصولات فولادی است و مشتریان مقاطع فولاد ایران به سمت کشورهای با تخفیف ویژه رفته‌اند تا هزینه مواد اولیه‌ خود را کاهش دهند.

 از فولاد مبارکه تا بورس کالا

مصطفی طاهری، رئیس کمیسیون صنایع و معادن مجلس دراین‌باره به جام‌جم می‌گوید: با فروکش کردن حواشی پیرامون تحقیق‌وتفحص از فولاد مبارکه، موضوع مصوبه قانونی عرضه فولاد در بورس کالا، مد نظر قرار گرفت. متاسفانه برخی می‌کوشند با عرضه قطره‌چکانی فولاد در بورس کالا با وجود تقاضای زیاد و افزایش قیمت، این کالا را بیرون از بورس به فروش برسانند. اگرعرضه فولاد در بورس با سازوکار مشخصی اتفاق بیفتد این مسأله آسیب‌های دیگر را به دنبال نخواهد داشت. عرضه در بورس کالا اگر به اندازه نیاز کشور یا حتی کمی بیشتر از آن در بورس باشد مشکلی پیش نمی‌آید لذا مشکل اینجاست که برخی عرضه در بورس را مدیریت می‌کنند. از سوی دیگر عبدالوهاب سهل‌آبادی، رئیس خانه صنعت، معدن و تجارت ایران معتقد است تحقیق‌وتفحص در هر مسأله‌ای مناسب است ولی باید به گونه‌‎ای باشد که به ناامنی مردم منتهی نشود.

بهرام شکوری، عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی ایران نیز دراین‌باره به جام‌جم می‌گوید: تعیین قیمت کالا از طریق فرمول در بورس کالا، به نوعی قیمت‌گذاری دستوری محسوب می‌شود که این شیوه نرخ‌گذاری نیز دخالت دولت در بازار سرمایه و صنعت را نشان می‌دهد. مصوبات مجلس هم در این زمینه نوعی دخالت و قیمت‌گذاری در بورس است که خلاف سیاست‌های اصل ۴۴ قانون اساسی است. اکنون ایران صادرکننده محصولات فولادی است اما برخی قوانین اجازه صادرات را به این زنجیره نمی‌دهد و باعث می‎شود مشتریان ایران سراغ دیگر کشورها بروند.

 موافقان و مخالفان

احمد رضوی‌نیک، عضو هیات‌مدیره انجمن نوردکاران موافق تحقیق‌وتفحص از بورس کالا است و به جام‌جم می‌گوید: بورس کالا اکنون به یک سازمان انحصارگرا تبدیل شده که توان مدیریت همه عرضه‌های کالایی را ندارد و بیشتر یک قیمت‌گذار است، درحالی‌که سازوکار اصلی بورس می‌گوید قیمت باید براساس عرضه و تقاضا مشخص شود.  به گفته وی، در بورس کالا فولادسازان دولتی بیشترین بهره را از مدیریت این شرکت می‌برند که دلیل اصلی آن هم مشخص است: سهامدار بودن آنها در بورس کالا. 

حسین محمدی، فعال اقتصادی که مخالف تحقیق‌وتفحص از بورس کالاست به جام‌جم گفته عرضه در بورس کالا وضعیت مناسبی دارد و شرایط به گونه‌ای نیست که نام آن را مهندسی عرضه بگذاریم. وی افزود: عرضه فعلی در بورس کالا با تناژهای بالایی صورت گرفته که همین عامل، به جلوگیری از رانت در این بازار منجر شده است.

ورود مجلس موثر است؟

برخی تحلیلگران بر این باورند مطرح‌شدن تفکیک وزارت صمت و بازرگانی باعث بروز چنین مشکلاتی شده و برخی دیگر معتقدند بورس کالا در زیرمجموعه وزارت امور اقتصادی و دارایی عملکرد مناسبی نداشته است. حالا باید دید مجلس چه تصمیمی در این زمینه دارد و آیا وزارت صمت فرمول قیمت‌گذاری خود را تغییر می‌دهد یا خیر. همچنین ورود مجلس تا چه حد می‌تواند قدرت صادرات ایران را در زنجیره فولاد برگرداند.



جام جم
سایر اخبار
بازگشت به ابتدای صفحه
ارسال به دوستان
ارسال نظر
روایت تصویری
نگاه دوم
پیشنهاد سردبیر
پربازدیدها

رابرت کندی به بایدن: کنار بکش تا ترامپ را شکست بدهم

استرداد متهمه کلاهبردار کلان اقتصادی به کشور

جزئیات دومین حراج سکه سال ۱۴۰۳ اعلام شد

باشگاه استقلال پلمپ شد/ اعضای باشگاه تا روز یک شنبه ممنوع الورود شدند

پشت پرده عجیب نامه‌ای درخصوص سیاست ارزی به رهبرانقلاب/ مهدوی: به ما دروغ گفتند و علیه بانک مرکزی امضا گرفتند/ این نامه از سوی مدیرعامل بورس کالا برای ما ارسال شد/ مشخص نیست در شرایط جنگ اقتصادی چرا چنین نامه‌ تحریک‌آمیزی نوشتند

ترکیه تمام روابط تجاری با تل‌آویو را تعلیق کرد

روز سیاه فوتبال ایران؛ روز مرگِ جوانمردی/ «فرهنگ» واژه ناآشنای این روز‌های فوتبال

حجازی سرپرست تیم استقلال شد

سازمان ملل: بازسازی غزه ممکن است ۸۰ سال طول بکشد

تقلای سنای آمریکا برای جلوگیری از بازداشت مقامات تل آویو/ حکم بازداشت برای چه کسانی قرار است اعمال شود؟

هادی چوپان از باشگاهش رونمایی کرد/ عکس

ادعای ساواکی بودن پدر مهران غفوریان/ شایعه یا ساواکی تواب ؟

واکنش حماس به شهادت ۲ فلسطینی در بازداشتگاه‌ و اقدام ترکیه در قطع روابط تجاری با رژیم صهیونیستی

پیش‌بینی صعودی رشد اقتصادی جهان

بن گویر، وزیر امنیت ملی اسرائیل بر اثر سانحه رانندگی مجروح شد

انتشار تصاویر و جزئیات جدید از فوت نیکا شاکرمی برای اولین بار/ بی آبرویی بی‌بی‌سی در پی انتشار اسناد پرونده

کارت بانکی ۶ بانک حذف می‌شود

۲۴میلیارد دلار دولتی برای ۱۰۰وارد کننده عمده/ رانت ۴میلیارد دلاری مونتاژکاران خودرو چینی/ اختصاص ۷۰۰میلیون دلار به داریا همراه واردکننده تلفن همراه از چین/ بانک مرکزی تامین ارز را انجام داد، چرا قیمت ها ثابت نمی ماند؟ + لیست

پيام واضح ايران به جهان/ سردار تنگسیری: اگر نفتکشی از ایران ببرید جبران خواهیم کرد

ایران خودرو با سمند هم خداحافظی کرد

کانال مهمی به نام عمان / چرا مسقط برای ایران و آمریکا مهم است؟

چرا فرانسه از فهرست ۱۰ اقتصاد برتر جهان حذف می‌شود؟

۹ محصول ایران خودرو ارزان شدند

اولین بداخلاقی سیاسی در‌دور دوم انتخابات/ راهنما راست، گردش به چپ

مالک جدید استقلال نام این باشگاه را تغییر داد!

سفر پر ماجرای گروسی به ایران

«قطب شمال»، حکایت نارفیقی و نارو/ انتقام غذایی است که باید سرد خورده شود؟

پیش تولید «پایتخت۷» آغاز شد/ تصویربرداری قصه‌های خانواده معمولی از مرداد

بن گویر، وزیر امنیت ملی اسرائیل بر اثر سانحه رانندگی مجروح شد

زمانی برای تسویه حساب های قدیمی با اردن

انتشار تصاویر و جزئیات جدید از فوت نیکا شاکرمی برای اولین بار/ بی آبرویی بی‌بی‌سی در پی انتشار اسناد پرونده

مالکان استقلال و پرسپولیس مشخص شدند

عربستان خواستار تصویب قطعنامه ای علیه اسرائیل در شورای امنیت شد

دلیل علمی تغییر ناگهانی احساسمان به یک فرد در ابتدای رابطه؛ از جذابیت اولیه تا انزجار

وقتی مزخرفات کارشناس اسرائیلی درباره ایران و ربع پهلوی تحلیلگر آمریکایی را به قهقهه و واکنش واداشت!

هوش هیجانی چیست و چه اهمیتی دارد؟ مولفه ها، نشانه ها و تقویت EQ

موضع‌گیری درخصوص آیفون‌ ممنوعه و سکوت درباره موبایل مسافری

عاملان حمله تروریستی چابهار از افسران سرویس های آمریکایی و اسرائیلی ها جدا نیستند/ کشوری که تروریست‌ها از خاک آن حمله را آعاز کردند باید پاسخگو باشد

واکنش صدر اعظم آلمان بر پاسخ احتمالی رژیم صهیونیستی به ایران

جا زدن پل‌های شناور به جای سامانه پدافندی/ احمق و احمق‌تر! / دروغ شاخدار به روایت تصویر

پایان سیاهِ ازدواج سفید

بررسی سرمایه گذاری های اخیر مهدی فضلی/ خیز گلرنگ برای حذف اسنپ، دیجی‌کالا و فیلیمو؟/ جنگ قدرت در اکوسیستم استارتاپی

آخرین اخبار