گزارش/

وسوسه جنگ اوکراین و تکرار اشتباهات همیشگی آمریکا/ بایدن باید از آغاز یک جنگ سرد تازه پرهیز کند/ پیامدهای برتری جویی در شرایط کنونی

بازهم هر گاه مشکلی پیش می آید، دولت های آمریکا به گسترش حضور نظامی می پردازند. هرچند که گرایش آمریکا به برتری جویی، چنین مشکلاتی را دشوارتر ساخته است، اما واشنگتن یک راه حل بیشتر نمی شناسد: برتری جویی بیشتر و بهتر. اکنون، جنگ در اوکراین، سیاست سازان را وسوسه می کند که همان اشتباه را تکرار کنند، این بار با پیامدهایی بیشتر.
کد خبر: ۲۵۰۵۸۲
تاریخ انتشار:۱۹ ارديبهشت ۱۴۰۱ - ۰۹:۵۵ - 09 May 2022
وسوسه جنگ اوکراین و تکرار اشتباهات همیشگی آمریکا/ بایدن باید از آغاز یک جنگ سرد تازه پرهیز کند/ پیامدهای برتری جویی در شرایط کنونی


به گزارش روزپلاس؛ سه دهه است که سیاست خارجی آمریکا، گرفتار سکونی است که نام آن را راهبرد گذاشته اند. بیش از سی سال پیش، جنگ سرد به پایان رسید اما آمریکا همچنان اتحادهای دوران جنگ سرد خود را حفظ کرد. اتحاد جماهیر شوروی فروپاشید اما در نبود یک تهدید عمده هم، همان نسخه ای تجویز شده که با وجود چنان تهدیدی توصیه می شد: ارتش آمریکا که در دوران جنگ سرد، از جهان آزاد دفاع می کرد اکنون باید نگهبان همه جهان باشد. 

بازهم هر گاه مشکلی پیش می آید، دولت های آمریکا به گسترش حضور نظامی می پردازند. هرچند که گرایش آمریکا به برتری جویی، چنین مشکلاتی را دشوارتر ساخته است، اما واشنگتن یک راه حل بیشتر نمی شناسد: برتری جویی بیشتر و بهتر.

اکنون، جنگ در اوکراین، سیاست سازان را وسوسه می کند که همان اشتباه را تکرار کنند، این بار با پیامدهایی بیشتر. درست در هنگامه ای که جو بایدن، رئیس جمهوری ایالات متحده تلاش داشت تا امنیت در آسیا و رفاه طبقه متوسط آمریکا را در پیشانی برنامه های خود قرار دهد، طرفداران برتری جویی آمریکایی از این موقعیت هیجانی برای پافشاری بر همان روش پسا جنگ سرد بهره گرفته می گویند که آمریکا به جای چرخش به آسیا، باید به تقویت حضور نظامی در اروپا بپردازد تا روسیه مدعی را پس براند. آنها اذعان دارند که این پیشنهاد، صدها میلیارد دلار هزینه نظامی بیشتری روی دست آمریکا می گذارد و نیروهای آمریکا را در خطوط مقدم جنگ های احتمالی میان دو قدرت بزرگ قرار می دهد اما می گویند که این کار، ارزشش را دارد. در حالی که بایدن نباید اسیر این وسوسه برای آغاز یک جنگ سرد جهانی و مخاطره آمیز شود.

هرچند تهاجم به اوکراین نشانگر اراده پوتین برای پذیرش ریسک در پی جویی تجاوزگری است اما همچنین ضعف ارتش و اقتصاد روسیه را نیز روشن ساخته است. این جنگ، دست کم ضرورت یک دیسیپلین راهبردی را آشکار کرد چرا که فرصتی را برای ترغیب اروپا به توازن بخشی علیه روسیه همزمان با تمرکز آمریکا بر آسیا و نوزایی در درون کشور فراهم آورد. چنین تقسیم کاری، منصفانه و پایدار است و آمریکا را در بهترین موقعیت برای محدود کردن پیامدهای جنگ اوکراین و تحقق صلح و ثبات درازمدت در اروپا و فراتر از آن قرار می دهد. اشتیاق قدرتمندی در واشنگتن به رویکرد برتری جویانه وجود دارد اما رویکرد خویشتندارانه بهتر است.

یکی از طرفداران رویکرد برتری جویانه، رابرت گیتس، وزیر دفاع پیشین آمریکاست که می گوید: "اکنون دیگر نمی توان وانمود کرد که تمرکز دادن امنیت ملی آمریکا بر چین، به حفاظت از منافع سیاسی، اقتصادی و امنیتی ما خواهد انجامید." دولت بایدن برای جلوگیری از گسترش جنگ اوکراین، شمار نیروهای آمریکایی در اروپا را به حدود صدهزار نفر رسانده که این میزان در چنددهه گذشته سابقه نداشته است.

در اوکراین، منافع حیاتی امنیتی آمریکا در خطر نیست و به همین دلیل هم آمریکا مستقیما در این جنگ دخالت نخواهد کرد. به‌ویژه که روشن نیست چگونه ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه یا هر دیکتاتور بی پروای دیگری می تواند به اندازه چین که قدرت شماره دو اقتصادی و نظامی جهان است، منافع آمریکا را به خطر اندازد. بی توجهی به این واقعیت موجب می شود که مقام های آمریکایی نتوانند راهبرد این کشور را بر پایه منافع واقعی امنیت ملی فرموله کنند و به جای آن اسیر وسوسه های برتری جویانه آمریکایی شوند.

اما اگر قرار باشد که آمریکا به صورت همزمان به تقویت حضور نظامی خود در آسیا و اروپا بپردازد، آنگونه که کارشناسانی چون مایکل بِکلی Michael Beckley و هال برندز Hal Brands در مقاله مارس گذشته خود در فارین افرز پیشنهاد دادند تا همزمان به بازدارندگی چین و روسیه بپردازد، آنگاه واشنگتن باید هزینه های دفاعی خود را در دهه آینده از 3.2 درصد تولید ناخالص داخلی آمریکا به پنج درصد برساند یعنی بودجه نظامی اش را 56 درصد افزایش دهد. و این یعنی فراخواندن به یک جنگ سرد علیه چین و روسیه که بار گرانی را بر دوش آمریکایی ها می گذارد آن هم نه به دلیل آن که منافع مشخص آمریکا آن را الزامی می کند بلکه به خاطر برتری طلبی آمریکا.

ایالات متحده باید برای توقف روند فرسایش جهانی شدن تلاش کند چرا که این روند، رشد و نوآوری را زیر فشار قرار می دهد و همکاری بر سر دگرش های آب و هوایی را کمرنگ می سازد. آمریکا باید به تعامل اقتصادی با چین ادامه دهد و به تصمیمات کشورهای مستقل در جهان در حال توسعه احترام بگذارد.

رابطه با ایران، نباید در اولویت های آمریکای قرن 21 باشد. با این حال، چه بسا که این کشور به زودی در پیشانی برنامه های جو بایدن قرار گیرد. در حال حاضر، مذاکره کنندگان در تلاش هستند تا توافق هسته ای را زنده کنند و ایران را از توسعه سلاح هسته ای بازدارند. اگر این گفت وگوها از هم بپاشد، دولت بایدن باید درباره حمایت از یک حمله نظامی به ایران تصمیم بگیرد، هرچند که احتمالا این کشور را به عنوان یک نگرانی قابل چشم پوشی منظور خواهد کرد که (درگیری با آن) می تواند تمرکز بر اوکراین را برهم بزند. اما خود اوکراین هم موجب برهم خوردن تمرکز دولت آمریکا بر رقابت با چین، نجات دموکراسی آمریکایی، مهار همه گیری کرونا و حفظ سیاره قابل زیست است.

منبع: فارن افرز
بازگشت به ابتدای صفحه
ارسال به دوستان
ارسال نظر
روایت تصویری
نگاه دوم
پیشنهاد سردبیر
پربازدیدها

پيام واضح ايران به جهان/ سردار تنگسیری: اگر نفتکشی از ایران ببرید جبران خواهیم کرد

نفتکش آمریکایی «Niovi» و کشتی «MSC Aries» متعلق به رژیم صهیونیستی در یک قاب/ اعتماد به نفس ایران در تسلط بر دریا

به تخلفات پیام‌رسان‌های داخلی رسیدگی می‌شود/ جزییاتی جدید از پرونده بابک زنجانی و چای دبش/ آخرین وضعیت پرونده باغ ازگل

بلینکن مدعی شد: توافق امنیتی عربستان برای عادی‌سازی روابط با اسرائیل در مراحل پایانی است/ قرار بود در ‍۱۰ اکتبر سال گذشته این اتفاق رخ دهد

عکس‌/ استوری مشکوک بیرانوند در آستانه بازی با سپاهان

آیا رژیم صهیونیستی به رفح حمله می‌کند؟

قرعه‌کشی مرحله یک‌چهارم جام حذفی ایران

رسانه عبری: نتانیاهو در محاصره ۳ میدان مین است

پشت پرده برخورد پلیس آمریکا با معترضان‌/ آیپک؛ اتاق فرمان سرکوب بیداری دانشجویی

چرا سفر بلینکن به ریاض نمی‌تواند آرزو‌های آمریکا برای نجات رژیم صهیونیستی را برآورده کند؟/ قفل عادی‌سازی!

قیمت طلا، سکه و ارز امروز ۱۱ اردیبهشت‌ماه ۱۴۰۳/ طلا و سکه باز هم گران شد

دشمن حتما در عرصه اقتصادی ناکام خواهد ماند/ مسئولان اجازه ندهند کارخانه‌ای تعطیل شود

چند کشور اروپایی تا ماه مه کشور فلسطین را به رسمیت می‌شناسند

فوتوشاپ کار نابلد و گاف‌ بی‌بی‌سی درخصوص پرونده نیکا شاکرمی/ آب قطعه!

بن گویر، وزیر امنیت ملی اسرائیل بر اثر سانحه رانندگی مجروح شد

قانون مالیات بر عایدی سرمایه تغییرات گسترده ای داشته و صرفا اصلاح ایرادات شورای نگهبان نبوده/ این قانون برای کسانی است که می‌خواهند قدرت خریدشان را حفظ کنند

ستاره استقلال مشاور املاک خانه شد!

کارت بانکی ۶ بانک حذف می‌شود

الحوثی: رژیم صهیونیستی بیمارستان‌های غزه را به گور‌های دسته‌جمعی تبدیل کرده است

علائم جسمانی انواع اضطراب‌/ اضطراب اجتماعی چیست؟

۲۴میلیارد دلار دولتی برای ۱۰۰وارد کننده عمده/ رانت ۴میلیارد دلاری مونتاژکاران خودرو چینی/ اختصاص ۷۰۰میلیون دلار به داریا همراه واردکننده تلفن همراه از چین/ بانک مرکزی تامین ارز را انجام داد، چرا قیمت ها ثابت نمی ماند؟ + لیست

ایران خودرو با سمند هم خداحافظی کرد

موضع جدید عربستان در رابطه با جنگ اسرائیل و غزه

چرا فرانسه از فهرست ۱۰ اقتصاد برتر جهان حذف می‌شود؟

پایان دوران مدارا با قاره سبز/ اروپاییان خواستار بازگشت یکطرفه و کامل ایران به توافق هسته‌ای هستند!

۹ محصول ایران خودرو ارزان شدند

محمدصادقی بازیگر فراری: تعریف جنسیتی مشخصی ندارم/ بدونِ هویتِ جنسی

پيام واضح ايران به جهان/ سردار تنگسیری: اگر نفتکشی از ایران ببرید جبران خواهیم کرد

بن گویر، وزیر امنیت ملی اسرائیل بر اثر سانحه رانندگی مجروح شد

زمانی برای تسویه حساب های قدیمی با اردن

مالکان استقلال و پرسپولیس مشخص شدند

عربستان خواستار تصویب قطعنامه ای علیه اسرائیل در شورای امنیت شد

وقتی مزخرفات کارشناس اسرائیلی درباره ایران و ربع پهلوی تحلیلگر آمریکایی را به قهقهه و واکنش واداشت!

واکنش وزیر ارتباطات به محدودیت‌های جدید اینترنت

دلیل علمی تغییر ناگهانی احساسمان به یک فرد در ابتدای رابطه؛ از جذابیت اولیه تا انزجار

راهکار تقویت ذهن کودکان؛ والدین چه نقشی دارند؟

عاملان حمله تروریستی چابهار از افسران سرویس های آمریکایی و اسرائیلی ها جدا نیستند/ کشوری که تروریست‌ها از خاک آن حمله را آعاز کردند باید پاسخگو باشد

واکنش صدر اعظم آلمان بر پاسخ احتمالی رژیم صهیونیستی به ایران

هوش هیجانی چیست و چه اهمیتی دارد؟ مولفه ها، نشانه ها و تقویت EQ

موضع‌گیری درخصوص آیفون‌ ممنوعه و سکوت درباره موبایل مسافری

جا زدن پل‌های شناور به جای سامانه پدافندی/ احمق و احمق‌تر! / دروغ شاخدار به روایت تصویر

بررسی سرمایه گذاری های اخیر مهدی فضلی/ خیز گلرنگ برای حذف اسنپ، دیجی‌کالا و فیلیمو؟/ جنگ قدرت در اکوسیستم استارتاپی