چرا غربگرایان به عکس جنجالی روسیه و انگلیس در سال 2017 واکنش نشان ندادند؟

بی‌مبالاتی سفرای انگلیس و روسیه مشخص است اما چرا غربگرایان به عکس مشابه سال 2017 واکنش نشان نداده بودند؟
کد خبر: ۲۱۱۶۸۴
تاریخ انتشار:۲۳ مرداد ۱۴۰۰ - ۱۱:۳۲ - 14 August 2021
به گزارش روزپلاس؛ انتشار یک عکس توسط سفارت روسیه در ایران با بازتاب و واکنش‌های عمدتا منفی در کشورمان مواجه شده است. سفارت روسیه در تهران روز چهارشنبه عکسی از ملاقات سفیر این کشور و سفیر جدید انگلیس در حساب توئیتری خود منتشر کرد که در توضیح آن آمده است: ملاقات «لوان جاگاریان» سفیر روسیه در ایران با رئیس جدید نمایندگی دیپلماتیک انگلیس در ایران «سایمون شرکلیف» در راه پله تاریخی؛ جایی که کنفرانس تهران سال ۱۹۴۳ در آن برگزار شد. در تصویر منتشر شده یک صندلی خالی برای طرف آمریکایی قرار داده شده است. 

این تصویر بازسازی تصویر مشهور کنفرانس 1943 تهران به شمار می‌رود که با حضور «فرانکلین روزولت» رئیس‌جمهور آمریکا، «ژوزف استالین» رهبر اتحاد جماهیر شوروی و «وینستون چرچیل» نخست‌وزیر انگلستان به عنوان رهبران فاتح جنگ دوم جهانی - به عبارت دقیق‌‌تر در آستانه فتح- برگزار شد. 

مساله‌ای که در این میان موجب رنجش جامعه ایرانی از رقم خوردن این تصویر تاریخی شده و آن را تحقیر ایرانی قلمداد می‌کند این است که در آن مقطع ایران به بهانه همراهی با دولت هیتلر در اشغال نظامی انگلستان و شوروی بود و سران متفقین با تحقیر پادشاه ایران حتی بدون آنکه به وی اطلاع دهند، به ایران سفر کرده و جلسه تشکیل دادند. 

همین پیشینه ذهنی باعث شد تصویر اخیر، با این‌همانی‌سازی از آن واقعه، توهین به کشورمان برداشت شده و واکنش گسترده و اعتراض‌آمیزی در پی داشته باشد که در نهایت منجر به دعوت سفرای روسیه و انگلستان به وزارت امور خارجه برای ادای توضیحات شود. 
 
* واکنش‌ها


«حسین امیرعبداللهیان» گزینه پیشنهادی رئیس‌جمهور برای تصدی وزارت امور خارجه در واکنش به انتشار این تصویر در محل سفارت روسیه در تهران با حضور جاگاریان و شرکلیف، سفرای روسیه و انگلیس در توئیترش نوشت: اقدام غیردیپلماتیک ۲ سفیر خارجی در تهران، افکار عمومی را در جمهوری اسلامی ایران مکدر کرده است و نشان‌دهنده بی‌توجهی به آداب دیپلماتیک و غرور ملی مردم غیور ایران است. 

رئیس مجلس شورای اسلامی هم در پیامی که در صفحه شخصی خود منتشر کرده، از وزارت خارجه خواست به اقدام نامناسب سفرای انگلستان و روسیه رسیدگی کند.

محمد‌باقر قالیباف نوشت: «اقدام دور از ادب دیپلماتیک و نامناسب سفرای ۲ کشور روسیه و انگلستان باید به سرعت توسط وزارت امور خارجه پیگیری شود. هر ۲ سفیر باید فورا به طور رسمی بابت اقدام انجام شده عذرخواهی کنند، در غیر این صورت واکنش قاطع دیپلماتیک ضروری خواهد بود». 

محمدجواد ظریف هم چهارشنبه شب ۲۰ مردادماه در توئیتی در واکنش به این عکس نوشت: «امروز عکسی فوق‌العاده نامناسب مشاهده کردم. لازم است یادآور شوم اوت ۲۰۲۱، نه اوت ۱۹۴۱ است و نه دسامبر ۱۹۴۳».
 
* توضیحات روسیه

واکنش‌ها در ایران باعث شد سفیر فدراسیون روسیه در تهران پنجشنبه برای ادای توضیحات درباره عکس منتشر شده، از سوی دستیار وزیر و مدیرکل اوراسیا به وزارت امور خارجه دعوت شود. 

سفیر روسیه در این‌ ملاقات تصریح‌ کرد قصد وی از انتشار این عکس صرفا یادآوری اتحاد روسیه با بریتانیا علیه ارتش نازی در طول جنگ دوم جهانی بوده و به هیچ‌وجه هیچ انگیزه و منظور ضد ایرانی پشت انتشار این عکس وجود ندارد. 

لوان جاگاریان ضمن تاکید بر روابط راهبردی ۲ کشور ایران و روسیه و مراودات عمیق و دوستانه بین ۲ کشور تصریح کرد: از اینکه انتشار این عکس باعث سوءتفاهم و رنجش خاطر مردم کشور دوست، ایران شده، ابراز تأسف می‌کنم. مدیرکل اوراسیای وزارت امور خارجه نیز پس از شنیدن توضیحات سفیر، ضمن تاکید بر روابط دوستانه ۲ کشور ایران و روسیه، به وی یادآوری کرد انتشار این عکس ولو با قصدی که عنوان شد، قابل پذیرش نبوده و توجه لازم به مقتضیات تاریخی، سیاسی و فرهنگی کشور میزبان از جمله مواردی است که باید مورد توجه دقیق سفرا قرار گیرد. 

علاوه بر این سفارت روسیه در ایران پنجشنبه در حساب توئیتری‌اش توضیحاتی درباره انتشار این عکس ارائه داد. در این توضیحات آمده است: «با در نظر گرفتن واکنش مبهم به عکس ما، می‌خواهیم این موضوع را ذکر کنیم که این عکس زمینه ایرانی‌ستیزی ندارد. ما قرار نبود احساسات مردم دوست ایران را جریحه‌دار کنیم». در توئیت سفارت روسیه در ایران تصریح شد: «تنها معنایی که این عکس دارد این است که باید به تلاش‌های مشترک دولت‌های متحد علیه نازیسم در طول جنگ دوم جهانی ادای احترام کرد. ایران دوست و همسایه ما است و ما به تقویت روابط مبتنی بر احترام متقابل ادامه می‌دهیم».

سفیر انگلیس هم پس از دعوت به وزارت امور خارجه از سوی دستیار وزیر و مدیرکل اروپای‌غربی وزارت امور خارجه، ضمن ابراز تاسف از سوءتفاهم به وجود آمده، اظهار داشت: ضمن احترام به جمهوری اسلامی ایران و مردم بزرگ و تاریخ این کشور، تاکید می‌کنم هیچ گونه قصد و نیت سوئی در پشت این موضوع وجود نداشته و سفرا درصدد بوده‌اند تنها اتحاد روسیه و بریتانیا علیه آلمان نازی در زمان جنگ دوم جهانی را یادآوری کنند. 
 
* فرامتن یک عکس جنجالی

انتشار عکس جنجالی سفارت روسیه ‌دارای ابعاد مختلفی است؛ اول از همه حساسیت جامعه ایرانی به اقتدار کشور و هر گونه اقدامی که شائبه توهین به ایران داشته باشد، آن هم در شرایطی که گزاره «بی‌‌وطنی» دستور کار جدی رسانه‌ها و اتاق فکرهای ضد ایرانی است، در خور ستایش و قابل تقدیر است، چه اینکه تصویر رهبران مغرور متفقین در تهران در دوران پهلوی دوم هنوز کام افکار عمومی ایران با هر نوع گرایش و دیدگاهی را تلخ می‌کند اما باید توجه داشت آیا سفارت روسیه در مقطع کنونی این عکس را برای توهین به ایرانیان منتشر کرده است؟ این انگاره حداقل با مستندات تاریخی جور در نمی‌آید. 

آنچه درباره عکس سفارت روسیه در حال بازگویی است، شاید تاییدی باشد بر عدم شناخت و درک متقابل ۲ کشور از یکدیگر؛ برداشت جامعه ایرانی و مردم روسیه از کنفرانس 1943 تهران به کلی متفاوت است. واقعیت این است که تصویر سران متفقین در تهران برای این کشورها بویژه روسیه یادآور یک رویداد پرافتخار یعنی پیروزی در جنگ دوم جهانی است. این رویداد برای روس‌ها به یکی از بزرگ‌ترین وقایع تاریخی مبدل شده که هر سال مراسم‌های مختلفی نیز برای گرامیداشت آن برگزار می‌شود. 

نتایج کنفرانس سال 1943 تهران که به مدت ۳ روز در جریان بود، به این شکل بود: ایجاد جبهه دوم ضدآلمانی و پیاده شدن نیروهای مشترک آمریکایی، انگلیسی و کانادایی و همچنین نیروهای فرانسه آزاد در خاک نورماندی در 6 ژوئن 1944 و ضدحمله بزرگ ارتش سرخ در تابستان 1944 که منجر به بیرون راندن قطعی آلمان‌ها از خاک شوروری شد. 

در کنفرانس تهران همچنین درباره سرنوشت لهستان هم تصمیم‌گیری شد. در مجموع تصمیمات کنفرانس تهران بود که سرنوشت قطعی جنگ دوم جهانی و پیروزی متفقین رقم خورد و ارتش آلمان که از ۲ طرف در میان ضربات سهمگین قرار گرفته بود، نتوانست مقاومت کند و بتدریج بلژیک و اروپای شرقی را تخلیه کرد. 

با این تفاسیر، سفیر روسیه در ایران باید با درک حساسیت‌های جامعه و کشور محل ماموریت خود و میزبان، از چنین اقداماتی و انتشار این تصویر آن هم با حضور سفیر انگلیس که برای کشور میزبانش تحریک‌آمیز قلمداد می‌شود، خودداری می‌کرد؛ «لوان جاگاریان» مقصر اصلی این واقعه است. بنابراین عدم لحاظ کردن این نکته شائبه شیطنت‌آمیز بودن این اقدام و بی‌مبالاتی سفرای روس و انگلیس را به اذهان متبادر می‌سازد.

نکته دوم و قابل تأمل در ماجرای عکس سفارت روسیه این است که جاگاریان سپتامبر ۲۰۱۷ نیز عکسی مشابه با سفیر بریتانیا بر پله‌های تاریخی کنفرانس تهران انداخته و در اینستاگرام منتشر کرده بود که در آن زمان هیچ واکنشی به همراه نداشت. جریان غربگرا در داخل که طی ۳ روز گذشته در حال تخطئه راهبرد نگاه به شرق به بهانه این تصویر است، چرا سال 2017 کاملا سکوت کرد؟ 

در همین روزها که با حمایت‌های روسیه و چین عضویت دائم ایران در پیمان راهبردی شانگهای- که به ناتوی شرقی معروف است- نهایی شد، چه شد که ناگهان غربگرایان ایرانی مرثیه‌خوان از دست رفتن عزت و اعتبار ایران شدند؟

در نهایت، اینکه برخورد دیپلماتیک و احضار سفرای روس و انگلیس و تشر زدن به آنها برای اینکه بدانند در چه کشوری مشغول فعالیت هستند، به عنوان یک ابزار و اهرم امتیازگیری از سوی دستگاه سیاست خارجی دنبال شود، اقدامی بجا و درخور است.
سایر اخبار
بازگشت به ابتدای صفحه
ارسال به دوستان
ارسال نظر
روایت تصویری
نگاه دوم
پیشنهاد سردبیر
پربازدیدها

رابرت کندی به بایدن: کنار بکش تا ترامپ را شکست بدهم

استرداد متهمه کلاهبردار کلان اقتصادی به کشور

جزئیات دومین حراج سکه سال ۱۴۰۳ اعلام شد

باشگاه استقلال پلمپ شد/ اعضای باشگاه تا روز یک شنبه ممنوع الورود شدند

پشت پرده عجیب نامه‌ای درخصوص سیاست ارزی به رهبرانقلاب/ مهدوی: به ما دروغ گفتند و علیه بانک مرکزی امضا گرفتند/ این نامه از سوی مدیرعامل بورس کالا برای ما ارسال شد/ مشخص نیست در شرایط جنگ اقتصادی چرا چنین نامه‌ تحریک‌آمیزی نوشتند

ترکیه تمام روابط تجاری با تل‌آویو را تعلیق کرد

روز سیاه فوتبال ایران؛ روز مرگِ جوانمردی/ «فرهنگ» واژه ناآشنای این روز‌های فوتبال

حجازی سرپرست تیم استقلال شد

سازمان ملل: بازسازی غزه ممکن است ۸۰ سال طول بکشد

تقلای سنای آمریکا برای جلوگیری از بازداشت مقامات تل آویو/ حکم بازداشت برای چه کسانی قرار است اعمال شود؟

هادی چوپان از باشگاهش رونمایی کرد/ عکس

ادعای ساواکی بودن پدر مهران غفوریان/ شایعه یا ساواکی تواب ؟

واکنش حماس به شهادت ۲ فلسطینی در بازداشتگاه‌ و اقدام ترکیه در قطع روابط تجاری با رژیم صهیونیستی

پیش‌بینی صعودی رشد اقتصادی جهان

بن گویر، وزیر امنیت ملی اسرائیل بر اثر سانحه رانندگی مجروح شد

انتشار تصاویر و جزئیات جدید از فوت نیکا شاکرمی برای اولین بار/ بی آبرویی بی‌بی‌سی در پی انتشار اسناد پرونده

کارت بانکی ۶ بانک حذف می‌شود

۲۴میلیارد دلار دولتی برای ۱۰۰وارد کننده عمده/ رانت ۴میلیارد دلاری مونتاژکاران خودرو چینی/ اختصاص ۷۰۰میلیون دلار به داریا همراه واردکننده تلفن همراه از چین/ بانک مرکزی تامین ارز را انجام داد، چرا قیمت ها ثابت نمی ماند؟ + لیست

پيام واضح ايران به جهان/ سردار تنگسیری: اگر نفتکشی از ایران ببرید جبران خواهیم کرد

ایران خودرو با سمند هم خداحافظی کرد

کانال مهمی به نام عمان / چرا مسقط برای ایران و آمریکا مهم است؟

چرا فرانسه از فهرست ۱۰ اقتصاد برتر جهان حذف می‌شود؟

۹ محصول ایران خودرو ارزان شدند

اولین بداخلاقی سیاسی در‌دور دوم انتخابات/ راهنما راست، گردش به چپ

مالک جدید استقلال نام این باشگاه را تغییر داد!

سفر پر ماجرای گروسی به ایران

«قطب شمال»، حکایت نارفیقی و نارو/ انتقام غذایی است که باید سرد خورده شود؟

کوبا مشتری کشتی‌های ایرانی شد

بن گویر، وزیر امنیت ملی اسرائیل بر اثر سانحه رانندگی مجروح شد

زمانی برای تسویه حساب های قدیمی با اردن

انتشار تصاویر و جزئیات جدید از فوت نیکا شاکرمی برای اولین بار/ بی آبرویی بی‌بی‌سی در پی انتشار اسناد پرونده

مالکان استقلال و پرسپولیس مشخص شدند

عربستان خواستار تصویب قطعنامه ای علیه اسرائیل در شورای امنیت شد

دلیل علمی تغییر ناگهانی احساسمان به یک فرد در ابتدای رابطه؛ از جذابیت اولیه تا انزجار

وقتی مزخرفات کارشناس اسرائیلی درباره ایران و ربع پهلوی تحلیلگر آمریکایی را به قهقهه و واکنش واداشت!

هوش هیجانی چیست و چه اهمیتی دارد؟ مولفه ها، نشانه ها و تقویت EQ

موضع‌گیری درخصوص آیفون‌ ممنوعه و سکوت درباره موبایل مسافری

عاملان حمله تروریستی چابهار از افسران سرویس های آمریکایی و اسرائیلی ها جدا نیستند/ کشوری که تروریست‌ها از خاک آن حمله را آعاز کردند باید پاسخگو باشد

واکنش صدر اعظم آلمان بر پاسخ احتمالی رژیم صهیونیستی به ایران

جا زدن پل‌های شناور به جای سامانه پدافندی/ احمق و احمق‌تر! / دروغ شاخدار به روایت تصویر

پایان سیاهِ ازدواج سفید

بررسی سرمایه گذاری های اخیر مهدی فضلی/ خیز گلرنگ برای حذف اسنپ، دیجی‌کالا و فیلیمو؟/ جنگ قدرت در اکوسیستم استارتاپی

آخرین اخبار