نکاتی مهم برای جلوگیری از ترکیدن باتری خودرو

باتری خودرو یکی از لوازم اساسی و البته مصرفی خودرو است که دستورالعمل‌های خاصی برای نگه‌داری و تعویض آن وجود دارد.
کد خبر: ۱۹۳۰۹۱
تاریخ انتشار:۰۶ فروردين ۱۴۰۰ - ۱۳:۲۸ - 26 March 2021
به گزارش روزپلاس؛ باتری خودرو در معرض تهدیدات مختلفی است و در صورت سهل‌انگاری مالک، دردسر‌های فراوانی را نصیب وی خواهد کرد. شاید مرسوم‌ترین مشکل در حوزه باتری خودرو، خالی‌شدن آن بر اثر دلایل مختلف باشد؛ اما مشکلات دیگری نیز این قطعه را تهدید می‌کنند که یکی از آن‌ها، ترکیدن باتری خودرو است. در این مقاله، به بررسی دلایل ترکیدن باتری خودرو و راه‌های مقابله با آن می‌پردازیم.

انفجار باتری خودرو به‌ندرت اتفاق می‌افتد؛ اما به هر صورت، تهدیدی برای رانندگان و سلامت خودرو خواهد بود. صدای انفجار باتری خودرو همانند صدای شلیک گلوله است و پس از آن نیز اسید سولفوریک سمی تمامی سطح باتری را خواهد پوشاند؛ بنابراین جلوگیری از وقوع چنین اتفاقی برای مالکان خودروها، یک مساله حیاتی است. پس با ما همراه باشید تا این خطر را بهتر بشناسید.

دلایل ترکیدن باتری خودرو و هشدار‌هایی که نادیده گرفته می‌شوند!

همراه هر وسیله الکترونیکی یا الکتریکی، تعدادی دفترچه راهنما یا برچسب هشداردهنده ارائه می‌شود که دستورالعمل‌های نگه‌داری در آن‌ها نوشته شده است. باتری خودرو نیز از این قاعده مستثنی نیست و روی آن هشدار‌هایی با موضوع انفجار و نحوه جلوگیری از آن ذکر شده است؛ با این وجود، اکثر رانندگان زحمت خواندن چنین هشدار‌هایی را به خود نمی‌دهند و در دام دردسر گرفتار می‌شوند.

تحقیقاتی که توسط موسسه ایمنی بزرگراه‌های آمریکا یا NHTSA انجام شد، مشخص کرد که در سال ۱۹۹۳ میلادی حدود ۲۲۸۰ نفر بر اثر انفجار باتری خودرو به مراکز درمانی مراجعه کردند. مطابق این تحقیقات، انفجار باتری دلایل مختلفی داشته است؛ ۳۱ درصد باتری‌ها حین شارژشدن منفجر شدند، ۲۶ درصد هنگامی که توسط کابل به باتری دیگری متصل شده بودند، ۱۹ درصد باتری‌ها به دلیل پایان عمر منفجر شدند و ۱۹ درصد انفجار باتری نیز هنگام سرویس‌کردن باتری رخ داده است. در مجموع، ۷۰۵۱ آسیب دیدگی ناشی از انفجار باتری خودرو در سال ۱۹۹۳ مراکز درمانی ایالات متحده را درگیر خود کرده است.

علاوه بر آسیب به افرادی که نزدیک باتری هستند، انفجار باتری خودرو موجب روان‌شدن سیلی از اسید سولفوریک به فضای داخلی خودرو خواهد شد. این سیل سمی شلنگ‌ها را از بین می‌برد، اتصالات را نابود می‌کند و حتی موجب خوردگی بدنه موتور و بدنه خودرو نیز می‌شود؛ بنابراین، می‌توانید متوجه شوید که نادیده‌گرفتن یک برچسب هشدار چه خطراتی می‌تواند به همراه داشته باشد.

چرا باتری خودرو منفجر می‌شود؟

برای درک این مساله، نخست باید ساختار باتری‌های مرسوم را موردمطالعه قرار دهیم. باتری‌های سربی ۱۲ ولتی، منبع تامین نیرو الکتریکی در خودرو‌های مرسوم هستند. این باتری‌ها از شش اتاق دوولتی ساخته شده‌اند که با محفظه‌های مخصوص از یکدیگر جدا شده‌اند. داخل هرکدام از این اتاق‌ها، صفحات سربی غوطه‌ور در اسید سولفوریک قرار گرفته‌اند. عمل تولید برق در باتری خودرو بر اثر واکنش اسید با صفحات سرب و آب اتفاق می‌افتد.

فرآیند شیمیایی تولید برق در باتری‌های خودرو، فرآورده‌های جانبی نیز تولید می‌کند. یکی از این فرآورده‌ها، هیدروژن است که عنصری به شدت قابل اشتعال محسوب می‌شود. جالب است بدانید هیدروژن آن‌قدر قابل‌اشتعال است که از آن، برای سوخت موتور‌های موشکی استفاده می‌شود. شارژ باتری نیز موجب تولید هیدروژن می‌شود و در هوای گرم، میزان تولید هیدروژن افزایش خواهد یافت؛ بنابراین راننده باید انتظار وقوع مشکلات بیشتری را در هوای گرم داشته باشد.

طبیعی است که وقوع یک جرقه کوچک در محیطی که از گاز هیدروژن انباشته شده است، موجب ایجاد انفجاری وخیم خواهد شد. یکی از منابع ایجاد جرقه خود باتری و فعالیت‌های الکتریکی انجام‌شده در آن است. به همین دلیل، وجود سیستم تهویه مناسب زیر کاپوت و جلوگیری از داغ‌شدن بیش از حد خودرو برای پیشگیری از انفجار باتری ضروری به نظر می‌رسد.

باتری خودرو

باتری همانند بسیاری دیگر از اجزای مصرفی خودرو، عمر محدودی دارد. با کاهش سطح آب باتری، صفحات سربی در معرض هوا قرار می‌گیرند و به مرور زمان، تغییر شکل می‌دهند؛ چراکه ترکیب هوا و سرب موجب ایجاد رسوب می‌شود. این صفحات تغییرشکل‌داده، به سمت یکدیگر متمایل می‌شوند و هنگامی که راننده اقدام به استارت‌زدن می‌کند، نزدیکی صفحات جرقه ایجاد می‌کند و موجب اشتعال گاز هیدروژن موجود در محفظه باتری می‌شود.

یکی دیگر از علل انفجار باتری خودرو که به گفته تعمیرکاران خبره شایع‌ترین عامل انفجار باتری محسوب می‌شود، کثیف‌بودن اتصالات باتری است. اتصالات کثیف از برقراری ارتباط الکتریکی صحیح جلوگیری می‌کنند و موجب ایجاد اتصال کوتاه می‌شوند؛ عملی که درنهایت به ایجاد جرقه و انفجار منتهی می‌شود؛ بنابراین توصیه می‌شود تا اتصالات باتری را به طور منظم نظافت کنید.

همان‌طورکه در مقدمه مطلب ذکر شد، انجام عملیات باتری به باتری ممکن است موجب ایجاد انفجار در باتری شود و از دلایل ترکیدن باتری خودرو است؛ اما چرا این اتفاق رخ می‌دهد؟ یکی از اشتباهات مرسوم رانندگان هنگام انجام عمل باتری به باتری، این است که کابل‌ها را ابتدا به باتری سالم وصل می‌کنند. برای انجام صحیح عمل باتری به باتری، نخست باید کابل‌ها را به باتری خراب و سپس به باتری سالم متصل نمود تا از ایجاد هرگونه جرقه و آتش‌سوزی جلوگیری شود.

یکی دیگر از مواردی که موجب ایجاد انفجار در باتری می‌شود، استعمال انواع دخانیات در فضای نزدیک باتری است. همان‌طورکه در متن اشاره شد، تولید انرژی الکتریکی در باتری موجب تولید هیدروژن می‌شود و گاز‌های متصاعدشده از باتری با حرارت سیگار یا فندک به راحتی مشتعل خواهند شد.

یک نکته مهم در مورد دلایل ترکیدن باتری خودرو، وقوع این مساله در باتری‌های قدیمی‌تر است. مدتی است که تولیدکنندگان باتری، صفحات را مهروموم کرده و از افزودن الکترولیت به آن‌ها جلوگیری می‌کنند. این باتری‌ها در بازار به باتری اتمی مشهور هستند و از نظر کیفیت و دوام، در جایگاه بالاتری نسبت به باتری‌های معمولی قرار دارند.

با این وجود، هم‌چنان خرید باتری‌های ساده به دلیل قیمت ارزان‌تر در میان رانندگان رواج دارد. از سوی دیگر، باتری‌هایی که روی خودرو‌های صفرکیلومتر در کشورمان نصب می‌شوند، از نوع ساده هستند و بنابراین، مالکان خودرو‌های صفرکیلومتر باید دقت بیشتری را برای نگه‌داری از باتری خودرو‌ها به عمل بیاورند. افزودن مقادیر کافی از اسید سولفوریک و آب که به عنوان مایع الکترولیت باتری شناخته می‌شود، در حفظ سلامت باتری و صفحات آن نقش حیاتی ایفا می‌کند. در جدول زیر، نگاهی به انواع تکنولوژی مورداستفاده در ساخت باتری‌ها و میزان احتمال انفجار در آن‌ها خواهیم داشت:

این نوع باتری نیز فاقد الکترولیت است و تنها در صورتی دچار انفجار می‌شود که فرآیند تولید آن به‌درستی صورت نگرفته باشد.
نتیجه‌گیری
با وجود تمامی نکات پیش‌گیری که در متن ذکر شد، وقوع انفجار در باتری رخدادی احتمالی است؛ بنابراین، بهتر است تا بدانیم پس از انفجار باتری چه باید کرد. نخستین مورد، تماس با مراکز امدادی و فوریت‌های پزشکی است؛ چراکه اسید سولفوریک موجود در باتری، به‌شدت سمی است و موجب به‌خطرافتادن جان شما خواهد شد.

اگر در معرض انفجار باتری هستید، بلافاصله پس از این اتفاق خود را به شیر آب برسانید و صورت خود را به طور مکرر با آب بشویید. نفوذ اسید سولفوریک به چشم‌ها بسیار خطرناک است؛ پس چشم‌ها را تا جای ممکن شستشو دهید. پیشنهاد می‌شود عمل شستشو مناطق آلوده پوست دست و صورت را برای مدت ۱۵ دقیقه ادامه دهید. همچنین لباس‌های آلوده را به سرعت از تن خود درآورید و مورد شستشو قرار دهید.
بازگشت به ابتدای صفحه
ارسال به دوستان
ارسال نظر
روایت تصویری
نگاه دوم
پیشنهاد سردبیر
پربازدیدها

پایان دوران مدارا با قاره سبز/ اروپاییان خواستار بازگشت یکطرفه و کامل ایران به توافق هسته‌ای هستند!

الحوثی: رژیم صهیونیستی بیمارستان‌های غزه را به گور‌های دسته‌جمعی تبدیل کرده است

ورق در بازار خودرو برگشت؛ قیمت‌ها صعودی شد/ آخرین قیمت پژو، سمند، ساینا، شاهین، دنا و تارا + جدول

این ۱۴ نفر بالاترین ثروت در جهان را دارند

کاسبی ربوی و ربا خواری/ صدی و سه‌ونیم!

نرخ آپارتمان در چیتگر چقدر است؟+ جدول قیمت

مربی لهستانی از حضور در ایران گفت؛ «خوردن بهترین هندوانه و سخت بیدار شدن در صبح!»

افتتاح سرکنسولگری ارمنستان در تبریز/تصمیم کشور همسایه بعد از اقدام ایران

گزارش مرکز پژوهش های مجلس از میزان تخصیص بودجه عمومی به رسانه ها در لایحه بودجه ۱۴۰۳/ صداوسیما ۲۴هزار میلیارد تومان

سفر به پاکستان و سریلانکا در مقطع فعلی پیام مهمی داشت/ می‌توانیم همکاری‌های خوبی با کشورهای همسو، همسایه و آسیایی داشته باشیم

اولین خرید استقلال در فصل جدید؛ ستاره بزرگ چراغ سبز نشان داد

بازاری‌ها فروشنده شدند/ بازگشت دلار به کانال ۶۲ هزار تومان

با حقوق پایه چند متر خانه در تهران می‌توان خرید؟

ادامه خیزش دانشجویان آمریکایی این بار در تگزاس/ اعتراضات دانشجویان با دخالت نیروهای پلیس به خشونت کشیده شد

جا زدن پل‌های شناور به جای سامانه پدافندی/ احمق و احمق‌تر! / دروغ شاخدار به روایت تصویر

قانون مالیات بر عایدی سرمایه تغییرات گسترده ای داشته و صرفا اصلاح ایرادات شورای نگهبان نبوده/ این قانون برای کسانی است که می‌خواهند قدرت خریدشان را حفظ کنند

قابل توجه صیانتیون و حامیان محدودکردن پلتفرم های خارجی/ حمله و توهین به دفتر رهبر انقلاب، توسط تندروها در ایتا

علائم جسمانی انواع اضطراب‌/ اضطراب اجتماعی چیست؟

آمار شهدای غزه از ۳۴ هزار تن گذشت

شماره گذاری خودرو مشمول پرداخت عوارض شد

موزه تاریخ کانون پرورش فکری کودکان ثبت ملی شد

دستور جمع‌آوری یک مکمل تقویتی رشد مو از سطح بازار

موضع جدید عربستان در رابطه با جنگ اسرائیل و غزه

دارندگان کارت سوخت حتما بخوانند/ خبر جدید رسانه دولت درباره سهمیه بنزین خودروها

واریز ۹۱۰ میلیارد تومان سود به حساب ۶۰ هزار سهامدار

نگاهی دیگر به «گناه فرشته»/ قد بکش از پشت «نقاب»

چرایی واکنش ها به توئیت عضو دفتر رهبرانقلاب / تلاش عده ای برای کاستن اعتبار خبری دفتر رهبر انقلاب با تئوری «فقط پشت بلندگو»؟!

آخرین قیمت طلا امروز جمعه ۳۱ فروردین ۱۴۰۰

توضیحات کاظم صدیقی درخصوص غفلت صورت گرفته در تاسیس موسسه‌ای در ماجرای ازگل/ از خدا استغفار و از مردم عذرخواهی می‌کنم/ توقع دارم به تخلف احتمالی آشنا و غیرآشنا رسیدگی شود

زمانی برای تسویه حساب های قدیمی با اردن

گفتگوی دو وزیر سابق در خصوص صداوسیما

مالکان استقلال و پرسپولیس مشخص شدند

توضیح وزیر ارتباطات درباره شرایط افزایش سرعت اینترنت

عربستان خواستار تصویب قطعنامه ای علیه اسرائیل در شورای امنیت شد

شکایت تریدرهای رمزارز از اپل؛ قاضی پرونده را رد کرد

وقتی مزخرفات کارشناس اسرائیلی درباره ایران و ربع پهلوی تحلیلگر آمریکایی را به قهقهه و واکنش واداشت!

چرایی افزایش تعرفه اینترنت و مهم ترین تعهد اپراتورهای ارتباطی

عاملان حمله تروریستی چابهار از افسران سرویس های آمریکایی و اسرائیلی ها جدا نیستند/ کشوری که تروریست‌ها از خاک آن حمله را آعاز کردند باید پاسخگو باشد

واکنش صدر اعظم آلمان بر پاسخ احتمالی رژیم صهیونیستی به ایران

واکنش وزیر ارتباطات به محدودیت‌های جدید اینترنت

دلیل علمی تغییر ناگهانی احساسمان به یک فرد در ابتدای رابطه؛ از جذابیت اولیه تا انزجار

راهکار تقویت ذهن کودکان؛ والدین چه نقشی دارند؟

نقد و سیاست