این افراد مهم ترین قربانیان کرونا هستند!

کرونا زندگی خیلی‌هایمان را تغییر داده اما سعی کرده‌ایم طور دیگری با زندگی کنار بیاییم. با این همه چقدر سالمندان دور و برمان هم توانسته‌اند با این سبک جدید زندگی کنار بیایند؟ چقدر در کنار آنها ایستاده و به فکرشان بوده‌ایم؟
کد خبر: ۱۸۸۲۱۷
تاریخ انتشار:۱۸ بهمن ۱۳۹۹ - ۱۲:۱۱ - 06 February 2021
به گزارش روزپلاس؛ دکتر بهنام شریعتی، عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران و محقق در حوزه روانپزشکی سالمندان، می‌گوید: افراد سالمند یکی از مهم‌ترین قربانیان کووید - ۱۹ هم از نظر جسمی و هم روحی بوده‌اند. اول برای آرامش جامعه می‌گفتند، نگران نباشید فقط کسانی که سالمندند و بیماری زمینه‌ای دارند در معرض خطر جدی هستند و جوان‌ها نباید نگران باشند. البته این روزها می‌دانیم این موضوع واقعیت ندارد اما به هر حال سالمندان با این گفته‌ها هم تحت تأثیر شدید این ویروس قرار گرفته‌اند. 

با تحقیقاتی که تا الان درباره نقش کرونا در زندگی سالمندان انجام شده مشخص شده افسردگی، اضطراب و فشار روانی در سالمندان افزایش یافته. هر چند این استرس ممکن است نمود ظاهری نداشته باشد و سالمندان کمتر علائم ظاهری اضطراب مانند ترس و بی‌قراری را نشان بدهند اما این یک واقعیت پنهان است.

دکتر شریعتی با اشاره به این که به هیچ عنوان توصیه نمی‌شود که ارتباط سالمندان محدود شود یا سالمندان در خانه بمانند، ادامه می‌دهد: ما دوره قرنطینه داشتیم و آن موقع لازم بود کسی از خانه خارج نشود که در ایران این شکل قرنطینه بسیار محدود بود. اما تبلیغ این که مطلقاً از خانه خارج نشوید هم بود. 

این شعار به نظر من گمراه‌کننده است. ما می‌گوییم ارتباطات‌تان را محدود کنید و در محل‌های پرخطر حاضر نشوید. این اصطلاحات درست‌تر است تا این که بگوییم در خانه بمانید. من در این مدت مراجعانی داشتم که واقعاً از منزل خارج نشدند و وقتی توضیح می‌دهم مراعات یعنی آن که در محل‌های پرخطر حاضر نشوید باور نمی‌کنند. 

می‌گویم می‌توانید در محل‌های خلوت با ماسک و پروتکل‌های بهداشتی حاضر شوید تعجب می‌کنند و ترس شدید برای خروج از منزل دارند. به هیچ عنوان شعار در خانه ماندن درست نیست بلکه تغییر شکل ارتباطات، بهبود ارتباطات و جلوگیری از تجمع در محل‌های سربسته مهم است. بسیاری از سالمندان از این شعار آسیب دیدند.

او درباره تغییر ارتباطات پیشنهادهایی دارد: ما نمی‌توانیم روان افراد را از زندگی اجتماعی جدا کنیم. روان سالمندان وابسته به شرایط اجتماعی است. در این دوره درباره سالمندان کم‌کاری شده. ارتباط مجازی جایگزین ارتباط رودررو نیست اما به عنوان یک راه‌حل کمکی می‌تواند تا حدی مؤثر باشد. ممکن است سالمندان تجربه کمتری دراین باره داشته باشند اما تجربه کرونا نشان داد که سالمندان خیلی خوب توانستند از این وسایل استفاده کنند. 

راهکار دیگر این است که شکل ارتباطات فیزیکی را تغییر دهیم قبلاً همه پیش بزرگ خانواده می‌رفتند و ساعت‌های طولانی کنار هم بودند. اما ما سنت سر زدن هم داریم؛ سر زدن به معنای مهمانی، رفتن نیست و البته جمعی هم نیست. در طول هفته افراد می‌توانند با فواصل کوتاه و رعایت پروتکل‌ها به افراد سالمند خانواده سر بزنند. سر زدن فاکتورهای خطرناک انتقال کرونا را ندارد و تحمل ماسک برای هر دو طرف قابل‌تحمل‌تر است.

به گفته این روانپزشک، ما در کشورمان دسترسی آسان به تست کرونا نداریم وگرنه در شرایط دسترسی راحت کسانی که تست‌شان منفی بود بیشتر می‌توانستند با سالمندان در ارتباط باشند. در واقع هر چقدر دسترسی به تست بیشتر باشد ارتباطات هم قابل کنترل‌تر است.

حذف اخبار هراس‌آور از زندگی سالمندان

شیوع ویروس کووید - ۱۹ ویران‌کننده‌ترین نوع بحران بعد از جنگ جهانی دوم است و بسیار سریع‌تر از آن چه تصور می‌شد کل جهان را درگیر کرد و به همه‌گیری تبدیل شد و فاصله‌گذاری فیزیکی مؤثرترین راه تا کشف واکسن در نظر گرفته شد. این ویروس فراتر از بحران زیستی است و تعلیق‌های ناشی از آن زمینه‌ساز گسل‌های اجتماعی، اقتصادی و تغییرات اجتماعی فراوانی شد و عادت‌واره‌های جدیدی را ایجاد کرد که سالمندان راهم بی‌نصیب نگذاشت.» اینها گفته‌های عالیه شکربیگی، استاد دانشگاه و جامعه‌شناس در حوزه سالمندی است.

به گفته او با این که هنوز تحقیقات زیادی در رابطه با سالمندی و کرونا انجام نشده اما با همان تحقیقات اندکی که در سال ۱۳۹۸ انجام شد نظر مردم این است که افراد سالمند نسبت به کرونا احساس خطر بیشتری می‌کنند و آنهایی که در خانه سالمندان هستند یا تنها زندگی می‌کنند بیشترین فشار را تحمل می‌کنند.

 قرنطینه برای سالمندان سخت و غیر قابل تحمل است و فاصله فیزیکی و منع رفت و آمد بهانه خوبی برای بی‌توجهی خانواده‌ها به سالمندان شده است. خیلی از سالمندان به این مسائل اشاره می‌کنند و از تنهایی گلایه دارند و حتی در مصاحبه با پژوهشگران اعلام می‌کنند در این شرایط مرگ برای ما غنیمت است.

او تأکید می‌کند: پیام کرونا این بود که سلامت جسمی، راهبردی‌ترین متغیر در زندگی انسان است و مرحله بعد هم سلامت روان است. کرونا ما را نیازمند کرد تا لایه‌های پنهان زندگی سالمندان را بشناسیم. بنابراین مطالعات پدیدارشناسانه‌ای نیاز است تا در این باره نگاه درونکاوانه‌ای داشته باشیم. کرونا توانسته حوزه ذهنیت و عینیت زندگی سالمندان را تغییر دهد و تغییرات اساسی در مدار و سبک زندگی و ارتباط شان به وجود آورد.

سالمندان در جمعیت ۷۰ میلیونی ایران سهم ۱۰ درصدی دارند: در این دوره به جای رها کردن سالمندان باید حمایت‌های اجتماعی و عاطفی با حفظ رعایت فاصله فیزیکی توسط خانواده و جامعه انجام شود و عواملی که آسیب‌پذیری سلامت روان سالمندان را تشدید می‌کنند مورد کنترل قرار گیرد؛ مثل انتشار اخبار غلط و هراس‌آور. 

در دریافت خدمات دیجیتالی نیز سالمندان باید در اولویت قرار گیرند و تغییراتی در عادت‌واره‌ها و هنجارسازی‌های مربوط به زندگی آنها ایجاد شود. همچنین باید در شرایط زندگی و توانمندسازی مؤسسات حمایتی در ارائه خدمات به سالمندان و آگاهی بخشی آنها درباره کرونا اولویت قائل شد.
بازگشت به ابتدای صفحه
ارسال به دوستان
ارسال نظر
روایت تصویری
نگاه دوم
پیشنهاد سردبیر
پربازدیدها

کانال مهمی به نام عمان / چرا مسقط برای ایران و آمریکا مهم است؟

ایران در آستانه پرتاب ماهواره از پایگاه فضایی چابهار

واکنش حماس به عملیات شهادت طلبانه شهروند ترکیه

رهبر انقلاب: جوانان باید منطق شعار مرگ بر آمریکا و اسراییل را بدانند/ فلسطین باید به صاحبان اصلی آن بازگردد

شرایط نابسامان ارتش اسرائیل در ماه های اخیر / پشت‌پرده استعفای مقام‌های نظامی-اطلاعاتی صهیونیست‌ها چیست؟

صعود قیمت خودورهای داخلی و خارجی در بازار؛ این خودروی داخلی رکورد رشد قیمت را زد / جدول قیمت ها

رسانه عبری: باکو میانجی بالقوه تل‌آویو و آنکارا است

۵ بازیکن پرسپولیس در مسیر جدایی! / ۵۴۰دقیقه آخر؟

خبری مهم برای متقاضیان خودروهای خارجی/ زمان دقیق عرضه خودروهای برقی اعلام شد + جزییات

کاری که ورزش کردن با سرطان می‌کند

پیش بینی بورس چهارشنبه ۱۲ اردیبهشت ۱۴۰۳/ به بازار فردا می توان امیدوار بود؟

آبی پوشان پایتخت به دنبال تثبیت صدرنشینی در تبریز/ نبرد اوسمار و مورایس در ال کلاسیکوی ایران

افزایش ۳۰ درصدی نرخ عوارض آزادراه‌های کشور / نرخ جدید عوارض آزادراه ها

عکس/ مالک استقلال در خانه کشتی رؤیت شد

بن گویر، وزیر امنیت ملی اسرائیل بر اثر سانحه رانندگی مجروح شد

ستاره استقلال مشاور املاک خانه شد!

کارت بانکی ۶ بانک حذف می‌شود

الحوثی: رژیم صهیونیستی بیمارستان‌های غزه را به گور‌های دسته‌جمعی تبدیل کرده است

۲۴میلیارد دلار دولتی برای ۱۰۰وارد کننده عمده/ رانت ۴میلیارد دلاری مونتاژکاران خودرو چینی/ اختصاص ۷۰۰میلیون دلار به داریا همراه واردکننده تلفن همراه از چین/ بانک مرکزی تامین ارز را انجام داد، چرا قیمت ها ثابت نمی ماند؟ + لیست

ایران خودرو با سمند هم خداحافظی کرد

پيام واضح ايران به جهان/ سردار تنگسیری: اگر نفتکشی از ایران ببرید جبران خواهیم کرد

پایان دوران مدارا با قاره سبز/ اروپاییان خواستار بازگشت یکطرفه و کامل ایران به توافق هسته‌ای هستند!

چرا فرانسه از فهرست ۱۰ اقتصاد برتر جهان حذف می‌شود؟

۹ محصول ایران خودرو ارزان شدند

مالک جدید استقلال نام این باشگاه را تغییر داد!

کانال مهمی به نام عمان / چرا مسقط برای ایران و آمریکا مهم است؟

سفر پر ماجرای گروسی به ایران

کوبا مشتری کشتی‌های ایرانی شد

بن گویر، وزیر امنیت ملی اسرائیل بر اثر سانحه رانندگی مجروح شد

زمانی برای تسویه حساب های قدیمی با اردن

مالکان استقلال و پرسپولیس مشخص شدند

واکنش وزیر ارتباطات به محدودیت‌های جدید اینترنت

عربستان خواستار تصویب قطعنامه ای علیه اسرائیل در شورای امنیت شد

وقتی مزخرفات کارشناس اسرائیلی درباره ایران و ربع پهلوی تحلیلگر آمریکایی را به قهقهه و واکنش واداشت!

دلیل علمی تغییر ناگهانی احساسمان به یک فرد در ابتدای رابطه؛ از جذابیت اولیه تا انزجار

راهکار تقویت ذهن کودکان؛ والدین چه نقشی دارند؟

هوش هیجانی چیست و چه اهمیتی دارد؟ مولفه ها، نشانه ها و تقویت EQ

عاملان حمله تروریستی چابهار از افسران سرویس های آمریکایی و اسرائیلی ها جدا نیستند/ کشوری که تروریست‌ها از خاک آن حمله را آعاز کردند باید پاسخگو باشد

واکنش صدر اعظم آلمان بر پاسخ احتمالی رژیم صهیونیستی به ایران

موضع‌گیری درخصوص آیفون‌ ممنوعه و سکوت درباره موبایل مسافری

جا زدن پل‌های شناور به جای سامانه پدافندی/ احمق و احمق‌تر! / دروغ شاخدار به روایت تصویر

بررسی سرمایه گذاری های اخیر مهدی فضلی/ خیز گلرنگ برای حذف اسنپ، دیجی‌کالا و فیلیمو؟/ جنگ قدرت در اکوسیستم استارتاپی