آیا بایدن از ابزار تحریم‌ها استفاده می‌کند؟

دستیار پیشین وزارت خارجه آمریکا، درخصوص سیاست های بایدن به بیان نکاتی پرداخت.
کد خبر: ۱۷۹۶۴۱
تاریخ انتشار:۲۵ آبان ۱۳۹۹ - ۱۱:۵۳ - 15 November 2020
به گزارش روزپلاس؛ انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۰ آمریکا با همه جنجال‌های خود برگزار شد، انتخاباتی که هنوز نتیجه رسمی آن مشخص نشده است. از سوی دیگر جو بایدن چینش گروه سیاست خارجی خود را آغاز کرده و حتی با امانوئل مکرون، رئیس‌جمهوری فرانسه نیز در خصوص برجام گفتگو کرده است. سؤال اصلی این است که رویکرد واقعی رئیس‌جمهور احتمالی جدید آمریکا در قبال ایران و توافق هسته‌ای چگونه است؟ در این خصوص گفت‌وگویی با مارک فیتزپاتریک، دستیار پیشین وزارت خارجه آمریکا صورت داده‌ایم.


مارک فیتزپاتریک، مدیر اجرایی اندیشکده انستیتو بین‌المللی مطالعات استراتژیک (IISS) در آمریکاست، او مسؤولیت نمایندگی این اندیشکده در نیمکره غربی را به عهده دارد و همزمان مدیر برنامه عدم اشاعه و سیاست‌های هسته‌ای این اندیشکده است. او از سال ۲۰۰۵ به عضویت اندیشکده انستیتو بین‌المللی مطالعات استراتژیک درآمده‌است. پیش از آن، فیتزپاتریک ۲۶ سال به عنوان دیپلمات در وزارت خارجه آمریکا فعالیت کرده بود. در طول این سال‌ها او در دفاتر نمایندگی آمریکا در سئول، توکیو، ولینگتون، وین و همچنین به عنوان دستیار وزیر خارجه در امور عدم اشاعه، فعالیت کرده است.

جو بایدن قبل از انتخابات و در مطلبی که در سی‌ان ان منتشر شد، سیاستی سه مرحله‌ای مقابل ایران ارائه کرد. بر این اساس او سه مرحله مذاکرات هسته‌ای، مسائل منطقه‌ای، موضوع موشکی و حقوق بشر را ذیل یک بسته ارائه داد. ارزیابی شما از سیاست بایدن مقابل ایران و زمان‌بندی مذکور چیست؟

انتظار دارم بایدن از الگوی دولت اوباما در مواجهه با مسأله هسته‌ای ایران پیروی کند. بایدن و مشاورانش معتقدند مسأله هسته‌ای ایران باید به عنوان یک موضوع مستقل، موردبررسی و تحلیل قرار گیرد. در عین حال، اوباما امیدوار بود برجام زمینه را برای پرداختن به موضوعات بعدی فراهم کند. او برای انجام این کار هرگز فرصتی نداشت. بایدن حالا سعی می‌کند از این فرصت استفاده کند. بایدن سیاست فشار حداکثری دولت ترامپ را در قبال ایران نتیجه‌بخش نمی‌داند.

بایدن در کمپین‌های انتخاباتی به‌صورت مکرر صحبت از بازگشت به برجام کرده، اما هیچ صحبتی از برداشتن تحریم‌های ایران نکرده است. دلیل این موضوع چیست و آیا در قبال برگشتن ایران از کاهش تعهدات برجامی، او تحریم‌های هسته‌ای را برمی‌دارد؟

بایدن به‌صراحت گفت «اگر ایران به‌طور کامل به توافق هسته‌ای عمل کند، ایالات‌متحده دوباره به توافق می‌پیوندد.» پیوستن به توافق به معنای برداشتن تحریم‌ها بر اساس برجام است. گفتن صریح این جمله احتمالا ازنظر سیاسی بسیار حساس ارزیابی‌شده است، اما در مورد تمایل وی برای لغو تحریم‌های هسته‌ای در صورت بازگشت ایران به تعهدات خود شکی نیست. بایدن همه تحریم‌ها علیه ایران را برطرف نخواهد کرد. وی در مقاله خود در شبکه سی‌ان ان گفت ایالات‌متحده به استفاده از تحریم‌های هدفمند علیه نقض حقوق بشر در ایران، حمایت از تروریسم و برنامه موشک‌های بالستیک ادامه خواهد داد. وی تحریم‌های هسته‌ای را در این فهرست قرار نداد، زیرا مطابق برجام لغو می‌شود.

سیاست‌های منطقه‌ای جو بایدن، رئیس‌جمهور احتمالی جدید دموکرات در قبال منطقه غرب آسیا، چه تغییراتی نسبت به دولت ترامپ خواهد کرد؟

یکی از اقدامات دولت بایدن، پایان دادن به حمایت از عربستان در جنگ یمن مربوط می‌شود. همچنین بایدن سعی دارد گفتگو‌های امنیتی را در منطقه (در راستای منافع منطقه‌ای آمریکا) دنبال کند. او در دوران ریاست جمهوری خود، کمتر از افرادی مانند محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی و رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهوری ترکیه حمایت خواهد کرد. درمجموع معتقدم بایدن برخی اقدامات نسنجیده ترامپ را در خاورمیانه تکرار نخواهد کرد و از الگو‌ها و روش‌های دیگری در قبال این منطقه پیروی خواهد کرد. ترامپ مشاوران زیادی در حوزه سیاست خارجی و در امور خاورمیانه دارد که از راهنمایی‌های آن‌ها نیز در این خصوص بهره خواهد گرفت.

یعنی معتقدید با حضور دموکرات‌ها در کاخ سفید، سیاست‌های کلان و حتی کوتاه‌مدت واشنگتن در منطقه غرب آسیا تغییر می‌کند؟

نه لزوما. بایدن برخی تصمیمات و اقدامات ترامپ را در منطقه (غرب آسیا) لغو نخواهد کرد و اتفاقا همان موارد را دنبال می‌کند. به‌عنوان‌مثال، سفارت آمریکا در اسرائیل در اورشلیم (بیت‌المقدس) باقی خواهد ماند. همچنین ایالات‌متحده در دوران ریاست جمهوری بایدن کماکان حاکمیت اسرائیل بر قدس و بلندی‌های جولان را به رسمیت خواهد شناخت و تغییری در این خصوص نخواهد داد.

موضوع دیگر به پروسه عادی سازی روابط اعراب و اسرائیل برمی‌گردد. این اقدام در دوران ریاست جمهوری ترامپ وارد مرحله اجرایی و جدیدی شد. این روند قطعا در دوران ریاست جمهوری جو بایدن و حضور دموکرات‌ها در قدرت نیز ادامه پیدا خواهد کرد. بایدن دیگر کشور‌های عربی که هنوز آشکارسازی و عادی‌سازی روابط خود با تل‌آویو را اعلام نکرده‌اند، تشویق خواهد کرد تا از کشور‌هایی مانند امارات و بحرین پیروی کنند. از سوی دیگر، جو بایدن نیز مانند ترامپ در مورد به‌کارگیری نیرو و ابزار نظامی در منطقه خاورمیانه محتاط خواهد بود. بااین‌حال بایدن برخلاف ترامپ، حامی خروج نسبی آمریکا از منطقه نیست و سعی خواهد کرد نیرو‌های آمریکایی را (در کشور‌هایی مانند عراق، سوریه و افغانستان) حفظ کند. دموکرات‌ها همواره از منتقدان سیاست ترامپ در خصوص خروج بخشی زیادی از نیرو‌های آمریکایی از منطقه بوده‌اند.
بازگشت به ابتدای صفحه
ارسال به دوستان
ارسال نظر
روایت تصویری
نگاه دوم
پیشنهاد سردبیر
پربازدیدها

رابرت کندی به بایدن: کنار بکش تا ترامپ را شکست بدهم

استرداد متهمه کلاهبردار کلان اقتصادی به کشور

جزئیات دومین حراج سکه سال ۱۴۰۳ اعلام شد

باشگاه استقلال پلمپ شد/ اعضای باشگاه تا روز یک شنبه ممنوع الورود شدند

روز سیاه فوتبال ایران؛ روز مرگِ جوانمردی/ «فرهنگ» واژه ناآشنای این روز‌های فوتبال

ترکیه تمام روابط تجاری با تل‌آویو را تعلیق کرد

حجازی سرپرست تیم استقلال شد

پشت پرده عجیب نامه‌ای درخصوص سیاست ارزی به رهبرانقلاب/ مهدوی: به ما دروغ گفتند و علیه بانک مرکزی امضا گرفتند/ این نامه از سوی مدیرعامل بورس کالا برای ما ارسال شد/ مشخص نیست در شرایط جنگ اقتصادی چرا چنین نامه‌ تحریک‌آمیزی نوشتند

سازمان ملل: بازسازی غزه ممکن است ۸۰ سال طول بکشد

تقلای سنای آمریکا برای جلوگیری از بازداشت مقامات تل آویو/ حکم بازداشت برای چه کسانی قرار است اعمال شود؟

هادی چوپان از باشگاهش رونمایی کرد/ عکس

پیش‌بینی صعودی رشد اقتصادی جهان

واکنش حماس به شهادت ۲ فلسطینی در بازداشتگاه‌ و اقدام ترکیه در قطع روابط تجاری با رژیم صهیونیستی

توییت معلمی که نوه رهبر انقلاب را سیلی زد!

بن گویر، وزیر امنیت ملی اسرائیل بر اثر سانحه رانندگی مجروح شد

انتشار تصاویر و جزئیات جدید از فوت نیکا شاکرمی برای اولین بار/ بی آبرویی بی‌بی‌سی در پی انتشار اسناد پرونده

کارت بانکی ۶ بانک حذف می‌شود

۲۴میلیارد دلار دولتی برای ۱۰۰وارد کننده عمده/ رانت ۴میلیارد دلاری مونتاژکاران خودرو چینی/ اختصاص ۷۰۰میلیون دلار به داریا همراه واردکننده تلفن همراه از چین/ بانک مرکزی تامین ارز را انجام داد، چرا قیمت ها ثابت نمی ماند؟ + لیست

پيام واضح ايران به جهان/ سردار تنگسیری: اگر نفتکشی از ایران ببرید جبران خواهیم کرد

ایران خودرو با سمند هم خداحافظی کرد

کانال مهمی به نام عمان / چرا مسقط برای ایران و آمریکا مهم است؟

چرا فرانسه از فهرست ۱۰ اقتصاد برتر جهان حذف می‌شود؟

۹ محصول ایران خودرو ارزان شدند

اولین بداخلاقی سیاسی در‌دور دوم انتخابات/ راهنما راست، گردش به چپ

مالک جدید استقلال نام این باشگاه را تغییر داد!

سفر پر ماجرای گروسی به ایران

«قطب شمال»، حکایت نارفیقی و نارو/ انتقام غذایی است که باید سرد خورده شود؟

کوبا مشتری کشتی‌های ایرانی شد

بن گویر، وزیر امنیت ملی اسرائیل بر اثر سانحه رانندگی مجروح شد

زمانی برای تسویه حساب های قدیمی با اردن

انتشار تصاویر و جزئیات جدید از فوت نیکا شاکرمی برای اولین بار/ بی آبرویی بی‌بی‌سی در پی انتشار اسناد پرونده

مالکان استقلال و پرسپولیس مشخص شدند

عربستان خواستار تصویب قطعنامه ای علیه اسرائیل در شورای امنیت شد

دلیل علمی تغییر ناگهانی احساسمان به یک فرد در ابتدای رابطه؛ از جذابیت اولیه تا انزجار

وقتی مزخرفات کارشناس اسرائیلی درباره ایران و ربع پهلوی تحلیلگر آمریکایی را به قهقهه و واکنش واداشت!

هوش هیجانی چیست و چه اهمیتی دارد؟ مولفه ها، نشانه ها و تقویت EQ

عاملان حمله تروریستی چابهار از افسران سرویس های آمریکایی و اسرائیلی ها جدا نیستند/ کشوری که تروریست‌ها از خاک آن حمله را آعاز کردند باید پاسخگو باشد

موضع‌گیری درخصوص آیفون‌ ممنوعه و سکوت درباره موبایل مسافری

واکنش صدر اعظم آلمان بر پاسخ احتمالی رژیم صهیونیستی به ایران

جا زدن پل‌های شناور به جای سامانه پدافندی/ احمق و احمق‌تر! / دروغ شاخدار به روایت تصویر

پایان سیاهِ ازدواج سفید

بررسی سرمایه گذاری های اخیر مهدی فضلی/ خیز گلرنگ برای حذف اسنپ، دیجی‌کالا و فیلیمو؟/ جنگ قدرت در اکوسیستم استارتاپی

آخرین اخبار