چرا برخی در منطقه طرح "صلح هرمز "را علیه منافع خود می‌دانند؟

یک کارشناس مسائل غرب آسیا، اظهار کرد: طرح صلح هرمز که از سوی ایران برای ایجاد امنیت در منطقه پیشنهاد شده است با توجه به عدم آماده شدن شرایط عینی و ذهنی آن و به دلایل ساختاری و عارضی با پاسخ مثبت برخی از کشورهای منطقه مواجه نشد.
کد خبر: ۱۴۱۷۵۷
تاریخ انتشار:۱۶ آذر ۱۳۹۸ - ۰۸:۰۰ - 07 December 2019
به گزارش روزپلاس، نصرت الله تاجیک، در گفت‌وگو با ایسنا، با بیان اینکه علت عدم استقبال برخی از کشورهای منطقه به ابتکار طرح صلح هرمز را می‌توان در قالب یک ماتریس دو در دو در چهار عامل ساختاری و عارضی که برخی از عوامل این موضوع به خود ایران و برخی نیز به کشورهای منطقه بر می‌گردد، مورد بررسی قرار داد.

وی گفت: بعد از پیروزی انقلاب اسلامی روند تحولات در منطقه با توجه به خارج شدن ایران از زیر چتر حمایت آمریکا به نوعی دیگر رقم خورد و ایران به عنوان یک کشور مستقل منطقه‌ای در عرصه جهانی شناخته شد و این موضوع به مذاق برخی از کشورهای این حوزه خوش نیامد. بعد از حمله آمریکا به عراق و تحولاتی که در این کشور رخ داد و حذف عراق از صحنه معادلات منطقه‌ای، قدرت ایران در منطقه افزایش پیدا کرد و بیش از گذشته به عنوان یک قدرت منطقه‌ای در حوزه سیاسی و نظامی در معادلات منطقه ای و بین المللی مطرح شد.

سفیر پیشین ایران در اردن، در ادامه افزود: این تحولات در سوی ایران در حالی اتفاق افتاد که در برخی از کشورهای منطقه شاهد گسل‌های سیاسی و اجتماعی هستیم و آنها برای پر کردن این گسل‌ها با توجه به اینکه به کشورهای منطقه اعتماد ندارند مجبور شده اند به کشورهای فرامنطقه‌ای بیشتر تکیه کنند و با تکیه بر این کشورها که قصد دارند پول خرید نفت را در ازای فروش تسلیحاتشان از منطقه خارج کنند تلاش دارند تداوم حاکمیت خود را حفظ کنند به نوعی که بتوانند با سیاست خارجی ایران مقابله کنند.

تاجیک ادامه داد: متاسفانه در این منطقه کم تر توسعه یافته که اطراف داخلی و خارجی دارای منافع متناقضی هستند و اختلاف منافع سریع "تبدیل به تضادهای امنیتی می شود، شاهد بی اعتمادی کشورهای منطقه به یکدیگر هستیم و این بی اعتمادی در کنار مشکلات ساختاری باعث ایجاد تنش‌های امنیتی و نظامی بین کشورها شده است. لذا تحت این شرایط و بر اثر این بی اعتمادی هر یک از این کشورها وقتی اقدامی می کنند و یا طرحی را ارائه می‌دهند دیگر کشورها نه تنها به راحتی آن را با حسن نیت نمی پذیرند بلکه علیه خود می دانند. مخصوصا اگر این طرح ها از سوی ایران ارائه شود سایرین تصور دارند که این طرح‌ فقط منافع ایران را تامین کرده و ما با ارائه این طرح به دنبال گسترش نفوذ خود در منطقه هستیم.

وی همچنین با بیان اینکه برخی از طرح‌هایی که ایران در مورد حل مسائل منطقه ارائه کرده از جمله طرح صلح هرمز، پیش از مطرح شدن بصورت علنی در سازمان ملل توسط رئیس جهور، بصورت رسمی به کشورهای منطقه ارائه نشده و یا در محافل آکادمیک و علمی مورد بررسی قرار نگرفته است، گفت: به نظر می‌رسد در مورد ارائه این طرح نیز ایران مقداری عجولانه برخورد کرد و در واقع می‌خواست بعد از اتفاقات نفتکش ها در خلیج فارس عکس‌العملی در برابر ائتلافی که آمریکا برای امنیت کشتیرانی دنبال می کند، داشته باشد.

سفیر پیشین ایران در اردن با بیان اینکه نمی‌گویم ایران می‌خواست از این طرح استفاده ابزاری و تبلیغاتی بکند ادامه داد: در ابتدا مناسب بود که این طرح در مراکز مطالعاتی و دانشگاه‌های داخل و سپس در موسسات و دانشگاه‌های منطقه مورد بررسی قرار می‌گرفت و یک گفت‌وگوی علمی و آکادمیک در مورد آن ایجاد می‌شد و سپس وارد عرصه دیپلماتیک و سیاسی می‌شد.

این دیپلمات کشورمان ،با بیان اینکه مشکلات ساختاری و عارضی در منطقه نیز بر این موضوع تاثیر گذاشته است ،خاطرنشان کرد : این مشکلات باعث می‌شود که برخی از کشورها تلقی بدبینانه نسبت به این گونه طرح‌ها داشته باشند. بنابراین تا زمانی که دغدغه کشورها در مورد این مسائل را برطرف نکنیم این گونه طرح‌ها از طرف هر کشوری که مطرح شود مورد استقبال قرار نمی‌گیرد.

تاجیک خاطرنشان کرد:‌ در مورد این طرح در کنار اینکه کار علمی و دانشگاهی نشد، کار دیپلماتیک مناسب و به هنگامی نیز انجام نشد. به نظر می‌رسد که مناسب بود قبل از اینکه این طرح از زبان رئیس جمهور مطرح شود، کار مطالعاتی انجام می شد و در سطح دیپلماتیک با ترجمه کردن آن به زبان‌ دیپلماتیک بیان می‌شد و سپس از زبان رئیس جمهور در مجمع عمومی سازمان ملل مطرح می‌شد.

این کارشناس مسائل خاورمیانه در پایان این مصاحبه گفت: ما در منطقه با طیفی از کشورها روبرو هستیم که هر یک منافع، دغدغه ها و آداب و رسوم خود را دارند. بنابراین وقتی ایده‌ای مطرح می‌شود باید به زبان‌های مختلف دیپلماتیک طبق همان فرهنگ محلی و از کانال دیپلماتیک مطرح شود تا به نوعی طرف‌های مقابل در این زمینه آمادگی داشته باشند و سپس تلاش کنیم در سطح بالاتر آن را پیگیری کنیم. اصولا یک سری اقدامات بجای علنی شدن و برانگیختن حساسیت‌های مخرب، بهتر است مکتوم مانده تا بهتر بتوان به روش‌های درون منطقه‌ای به یارگیری و اجماع سازی برای منافع منطقه ای دست زد.

سایر اخبار
بازگشت به ابتدای صفحه
ارسال به دوستان
ارسال نظر
روایت تصویری
نگاه دوم
پیشنهاد سردبیر
پربازدیدها

انتشار تصاویر و جزئیات جدید از فوت نیکا شاکرمی برای اولین بار/ بی آبرویی بی‌بی‌سی در پی انتشار اسناد پرونده

اولین بداخلاقی سیاسی در‌دور دوم انتخابات/ راهنما راست، گردش به چپ

هواشناسی برای کل کشور هشدار صادر کرد

پیامی که ریاض درباره حمله به رفح برای تل‌آویو فرستاد

برداشت عجیب از اعتراض علیه جنایات اسرائیل در آمریکا و دیگر کشورهای جهان/سرگیجه بزرگ!

فشار غرب به امارات بخاطر تجارت با روسیه

لاپید مقابل نتانیاهو ایستاد/ هیچ بهانه ای برای عدم تبادل اسرا نیست

بایدن از ترامپ جلو زد

تساوی ستاره‌های میلیاردی در تبریز/ استقلال و تراکتور «بد» بودند

اولین تصویر منتشر شده از پیکر نیکاشاکرمی

ورود خودرو با پلاک بین‌المللی به کشور مجاز شد

ایران: راه حل مسئله فلسطین، ایجاد کشور مستقل در تمامی سرزمین‌های فلسطینی با پایتختی قدس است

باگ‌های آزاردهنده جدیدی وارد ویندوز ۱۱ شده‌اند/ مایکروسافت وجود دو باگ را تایید کرد

زشت ‌و زیبای هفته ۲۵ لیگ برتر/ هفته سیاه فوتبال و برکناری خطیر و خوشحالی نکونام!

بن گویر، وزیر امنیت ملی اسرائیل بر اثر سانحه رانندگی مجروح شد

انتشار تصاویر و جزئیات جدید از فوت نیکا شاکرمی برای اولین بار/ بی آبرویی بی‌بی‌سی در پی انتشار اسناد پرونده

ستاره استقلال مشاور املاک خانه شد!

کارت بانکی ۶ بانک حذف می‌شود

۲۴میلیارد دلار دولتی برای ۱۰۰وارد کننده عمده/ رانت ۴میلیارد دلاری مونتاژکاران خودرو چینی/ اختصاص ۷۰۰میلیون دلار به داریا همراه واردکننده تلفن همراه از چین/ بانک مرکزی تامین ارز را انجام داد، چرا قیمت ها ثابت نمی ماند؟ + لیست

پيام واضح ايران به جهان/ سردار تنگسیری: اگر نفتکشی از ایران ببرید جبران خواهیم کرد

ایران خودرو با سمند هم خداحافظی کرد

چرا فرانسه از فهرست ۱۰ اقتصاد برتر جهان حذف می‌شود؟

کانال مهمی به نام عمان / چرا مسقط برای ایران و آمریکا مهم است؟

۹ محصول ایران خودرو ارزان شدند

مالک جدید استقلال نام این باشگاه را تغییر داد!

سفر پر ماجرای گروسی به ایران

کوبا مشتری کشتی‌های ایرانی شد

اعتراف خودخواسته «اشکان خطیبی» پس از مهاجرت/ در ایران همه چیز داشتم؛ زندگی در اروپا کار راحتی نیست

بن گویر، وزیر امنیت ملی اسرائیل بر اثر سانحه رانندگی مجروح شد

زمانی برای تسویه حساب های قدیمی با اردن

مالکان استقلال و پرسپولیس مشخص شدند

انتشار تصاویر و جزئیات جدید از فوت نیکا شاکرمی برای اولین بار/ بی آبرویی بی‌بی‌سی در پی انتشار اسناد پرونده

عربستان خواستار تصویب قطعنامه ای علیه اسرائیل در شورای امنیت شد

وقتی مزخرفات کارشناس اسرائیلی درباره ایران و ربع پهلوی تحلیلگر آمریکایی را به قهقهه و واکنش واداشت!

دلیل علمی تغییر ناگهانی احساسمان به یک فرد در ابتدای رابطه؛ از جذابیت اولیه تا انزجار

راهکار تقویت ذهن کودکان؛ والدین چه نقشی دارند؟

هوش هیجانی چیست و چه اهمیتی دارد؟ مولفه ها، نشانه ها و تقویت EQ

عاملان حمله تروریستی چابهار از افسران سرویس های آمریکایی و اسرائیلی ها جدا نیستند/ کشوری که تروریست‌ها از خاک آن حمله را آعاز کردند باید پاسخگو باشد

واکنش صدر اعظم آلمان بر پاسخ احتمالی رژیم صهیونیستی به ایران

موضع‌گیری درخصوص آیفون‌ ممنوعه و سکوت درباره موبایل مسافری

جا زدن پل‌های شناور به جای سامانه پدافندی/ احمق و احمق‌تر! / دروغ شاخدار به روایت تصویر

بررسی سرمایه گذاری های اخیر مهدی فضلی/ خیز گلرنگ برای حذف اسنپ، دیجی‌کالا و فیلیمو؟/ جنگ قدرت در اکوسیستم استارتاپی