به گزارش روزپلاس، ازدواج مهمترین مرحله زندگی است و تصمیمگیری برای آن میتواند آینده فرد را بهطورجدی تحت تأثیر قرار دهد. به همین دلیل، افراد اغلب سعی میکنند در ازدواج کمال دقت و عاقبتاندیشی را انجام دهند. بااینوجود گاهی شاهدیم که بعضی افراد باوجودآنکه از روی آگاهی همسرشان را انتخاب کردهاند و حتی مشاوره پیش از ازدواج رفتهاند، اما بعد از ازدواج دچار احساس پشیمانی میشوند. اینکه چرا بعضی از افراد دچار چنین احساسی میشوند و چطور باید با آن مقابله کرد، موضوعی است که درباره آن با دکتر سیما قدرتی، روانشناس خانواده و استاد دانشگاه به گفتگو پرداختیم.
تغییر سبک زندگی میتواند عاملی بر پشیمانی بعد از ازدواج شود
دکتر قدرتی یکی از دلایل پشیمانی از ازدواج را تغییر سبک زندگی افراد پس از ازدواج میداند و میگوید: «واقعیت این است که زندگی مجردی و متأهلی به لحاظ سبک زندگی تفاوتهای زیادی دارند و افراد بعد از ازدواج عملاً با موقعیتهایی مواجه میشوند که شاید قبل از ازدواج خیلی تجربهی چنین موقعیتهایی را نداشتند؛ بهعنوانمثال، بعد از ازدواج نوع ارتباطات و مسئولیتهای فرد دچار تغییر میشود.»
او ادامه میدهد: «بعد از ازدواج، فرد باید با افراد جدید ازجمله خانواده، اقوام و دوستان همسرش ارتباط مناسبی برقرار کند و شاید این شرایط قبل از ازدواج به این شدت نبوده باشد. مثلاً، فرد در دوران مجردی میتوانست در حد ضرورت با افراد تعامل برقرار کند، اما بعد از ازدواج بهعنوان یکی از اعضای اصلی خانواده لازم است با اطرافیان همسرش نیز ارتباط برقرار کند. از طرف دیگر، مسئولیتهای بعد از ازدواج بهمراتب خیلی بیشتر از دوران مجردی است و بعد از ازدواج شما مجبورید بخشی از امور خارج و داخل منزل را خودتان به عهده بگیرید؛ لذا این تفاوت سبک زندگی و میزان مسئولیتی که بعد از ازدواج به دوش فرد میافتد، میتواند یکی از عوامل پشیمانی بعد از ازدواج باشد.»
گاهی شاهدیم که برخی افراد باوجودآنکه از روی آگاهی همسرشان را انتخاب کردهاند و حتی مشاوره پیش از ازدواج رفتهاند، اما بعد از ازدواج پشیمان میشوند؛ قدرتی درباره دلیل این نوع پشیمانی توضیح میدهد: «آگاهی قبل از ازدواج شرط کافی برای پشیمان نشدن از ازدواج نیست. ما در زندگی ممکن است نسبت به خیلی چیزها آگاهی داشته باشیم؛ مثلاً افراد سیگاری میدانند که مصرف سیگار به بدن آسیب میزند یا مثلاً ما باوجود آگاهی از برخی رفتارهای مخرب آنها را انجام میدهیم؛ این به این دلیل است که ما برای به مرحله عمل درآوردن آگاهی نیازمند مهارتهایی هستیم.»
این روانشناس اظهار میکند: «لازمه عدم پشیمانی بعد از ازدواج و داشتن ازدواج موفق، تمرین رفتارهای جدید و آموزش مهارتهایی مثل مهارت مهرورزی، حل مسئله، گوش دادن و همدلی است؛ اینها مهارتهایی هستند که افراد برای ایجاد یک رابطه مستحکم بعد از ازدواج به آنها نیاز دارند.»
قدرتی میگوید رفتارهای سمی خانوادهها میتواند عامل دیگری بر پشیمانی بعد از ازدواج باشد: «اگرچه مشاوره پیش از ازدواج باعث شناخت بیشتر طرفین از یکدیگر میشود، اما واقعیت این است که بعد از ازدواج نقش خانوادهها هم اثرگذار است و معمولاً افرادی موفقترند که علاوه بر مدیریت روابط دونفره خود، بتوانند ارتباط با خانوادهها را نیز مدیریت کنند.»
او ادامه میدهد: «گاهی رفتارهای سمی از طرف خانوادهها میتواند باعث از بین رفتن استحکام رابطه دو نفر شود. بنابراین، نوع برخورد خانوادهها هم میتواند یکی از عوامل بروز پشیمانی بعد از ازدواج باشد. البته مسائل دیگری مثل مشکلات مالی نیز میتواند اثراتی بر روی رابطه داشته باشد.»
این افراد بعد از ازدواج بیشتر پشیمان میشوند
به گفته قدرتی، معمولاً افرادی بعد از ازدواج بیشتر احساس پشیمانی میکنند که انتخاب ناآگاهانه داشته و در دوران آشنایی به برخی معیارهای مهم و اصولی بیتوجه باشند. بهعنوانمثال، گاهی افراد بر اساس ویژگی ظاهری عاشق طرف مقابل میشوند و این باعث میشود تا معیارهای دیگر را نادیده بگیرند. همچنین گاهی افراد تصور میکنند که عشق و علاقه بهتنهایی میتواند تمام مشکلات را حل کند. ازاینرو، به امید تغییر دادن طرف مقابلشان دست به انتخاب میزنند و نشانههای هشدار در طرف مقابل را نادیده میگیرند.
نپرسیدن سؤالات کافی در دوران آشنایی، تسلیم نیاز جنسی یا زرقوبرقهای مادی شدن از عوامل دیگری است که باعث میشود تا افراد از اهمیت دوران آشنایی غافل شده و از روی ناآگاهی دست به انتخاب بزنند؛ این در حالی است که بیتوجهی به برخی مسائل مهم در دوران آشنایی میتواند احتمال پشیمانی بعد از ازدواج را افزایش دهد.
پشیمانی بعد از ازدواج در برخی از مقاطع زندگی طبیعی است
قدرتی بابیان اینکه احساس پشیمانی از ازدواج در برخی از مقاطع زندگی طبیعی است، میگوید: «پشیمانی مثل ناراحتی، شادی و سایر احساسات، یک احساس است و در نوسان قرار دارد؛ در یک دورههایی شدتش بالا میرود و در یک دورههایی شدتش کم میشود. بهعنوانمثال، مشکلات مالی، مسئولیتهای بچهدار شدن، محدودیتهای دوران متأهلی نسبت به مجردی و... باعث میشود تا فرد تحتفشار قرار بگیرد و به همین دلیل در برخی از برهههای زندگی احساس پشیمانی کند، اما اگر فرد بتواند بهموقع بر این احساسات غلبه کند، حس پشیمانی زیاد طولی نخواهد کشید.»
قدرتی طولانی شدن احساس پشیمانی از ازدواج را خطری برای سلامت فرد و رابطه میداند و میگوید: «طولانی شدن احساسات منفی و بیتوجهی به کاهش یا مدیریت آن احساسات میتوانند بهسلامت فرد و سلامت رابطه و حتی سلامت روان طرف مقابل آسیب برساند؛ بنابراین، چنانچه این احساس فروکش نکرد یا ما اقدامی برای از بین بردن و مقابله با این احساس انجام ندادیم، اینجاست که باید احساس خطر کنیم و درصدد این باشیم که حتماً از کمکهای تخصصی استفاده کنیم.»
پشیمانی از ازدواج اثرات مخربی بر روی فرد، رابطه و طرف مقابل میگذارد
قدرتی میگوید پشیمانی از ازدواج اثرات مخربی بر فرد میگذارد: «پشیمانی از ازدواج بهمرورزمان این حس را در فرد ایجاد میکند که رابطه را ازدستداده است لذا این احساس میتواند باعث استرس، اضطراب، احساس غم و احساس خشم در فرد شود.»
این روانشناس درباره تأثیر احساس پشیمانی بر رابطه میگوید: «اگرچه بعد از ازدواج هرکدام از طرفین در تداوم رابطه مهم هستند، اما عامل سومی به اسم رابطه وجود دارد که به منظره یک موجود زنده بین دو نفر قرار دارد لذا طولانی شدن احساس پشیمانی باعث میشود تا فرد کار زیادی برای رابطه انجام ندهد و همین باعث میشود تا رابطه بهمرورزمان از بین برود.»
این استاد دانشگاه ادامه میدهد: «پشیمانی یکی از طرفین باعث احساس سرخوردگی، احساس گناه و پایین آمدن اعتمادبهنفس طرف مقابل میشود، چون فرد خودش را در ایجاد این احساس پشیمانی مقصر میداند.»
قدرتی در پاسخ به این سؤال میگوید: «افراد در ازدواج معمولاً سعی میکنند به شناخت کافی از طرف مقابلشان دست یابند درحالیکه قبل از هر چیزی ما باید خود، ویژگیها، اهداف، نقاط قوت و ضعف، خواسته و انتظاراتمان را بشناسیم. درواقع، خودشناسی به ما کمک میکند که اگر انتظارات غیرواقعبینانهای داریم در درجه اول آنها را تعدیل کنیم.»
این استاد دانشگاه اهمیت به دوره آشنایی را یکی دیگر از راههای مقابله با پشیمانی دانست و افزود: «دوره آشنایی فرصتی برای شناخت ویژگیهای طرف مقابل است. رعایت استانداردهای رابطه در دوره آشنایی به ما کمک میکند تا شناخت بیشتری از طرف مقابلمان به دست آوریم و ببینیم که آیا در کنار همدیگر میتوانیم تفاوتها را مدیریت کنیم و به این رابطه ادامه دهیم یا خیر؛ بنابراین، دقت لازم در دوره آشنایی کمک میکند تا ما در آینده دچار پشیمانی نشویم.»
قدرتی تأکید میکند: «لازم است زوجین برای ایجاد یک رابطه پایدار، تحت نظر یک متخصص قرار بگیرند، زیرا متخصص به ما کمک میکند تا نیازهای خود و طرف مقابلمان را بهتر بشناسیم.»
با این راهکارها احساس پشیمانی را از خود دور کنید
قدرتی بابیان اینکه احساسات خاستگاههای متفاوتی دارند، میگوید: «افکار و رفتار، دوعاملی هستند که در بروز و شدت احساسات ما تأثیر دارند. بهعنوانمثال، اگر شما در زمان غمگینی یک کار شادیبخش انجام دهید، میبینید که احساس غم در شما کاهش مییابد. در مورداحساس پشیمانی هم اینگونه است. اگر ما در رابطه، با رفتارهای متعهدانه بهطرف مقابلمان نشان دهیم که برای او ارزش قائل هستیم، بهمرورزمان میبینیم که احساس پشیمانی کاهش مییابد.»
این روانشناس توصیه میکند: «بهجای آنکه دنبال رفتارهایی باشیم که نباید انجام دهیم باید به دنبال این باشیم که چهکارهایی انجام دهیم تا شدت پشیمانی کاهش یابد؛ مثل وقت گذاشتن برای رابطه، احساس ارزش دادن بهطرف مقابل و متعهدانه رفتار کردن.»
قدرتی یکی دیگر از راهکارهای کاهش احساس پشیمانی را رصد افکار خود میداند و میگوید: «گاهی افتادن در تلههای فکری باعث میشود تا احساس پشیمانی افزایش یابد، لذا رصد افکار کمک میکند تا این تلهها را شناسایی و از خود دور کنیم. یکی از این تلهها، تله کمالگرایی است که باعث میشود تا ما فکر کنیم که با فرد بهتری میتوانستیم ازدواج کنیم؛ این درحالی است که بهترین فرد و بهترین رابطه وجود ندارد و هر فردی که ما انتخاب میکنیم مجموعهای از ویژگیهای مثبت و منفی است لذا ما باید یاد بگیریم که چطور خودمان را با این ویژگیها تطبیق دهیم.»
او ادامه میدهد: «یکی دیگر از تلههایی که ممکن است گرفتار آن شویم، تعمیم دهی افراطی است؛ مثلاً یک ویژگی منفی در طرف مقابلمان میبینیم و آن را به تمام ویژگیها و موقعیتهای دیگر نسبت میدهیم و همین باعث میشود تا به احساس پشیمانی خود دامن بزنیم.»
عکس/ شعار عبری در مراسم عهد سربازی/ اسراییل باید محو شود
عجیبترین مار جهان در ایران+ عکس
عکس یادگاری درویش با رونالدو
اولین تصویر از کریستیانو رونالدو در ایران
عکس/ حضور خانوادگی رئیس سازمان تبلیغات در راهپیمایی جاماندگان اربعین
عکس/ حضور سردار سلامی در پیادهروی جاماندگان تهران
هدیه ۲۵۶ میلیون دلاری مسی به آمریکا +عکس
عکس/ بوسه مخبر بر پیشانی رئیس جمهور
تصویری از ترامپ در زندان فولتون کانتی
اینفوگرافیک/ مهاجر ۱۰؛ کابوس دشمنان ایران
عکس/ رونمایی از پهپاد «مهاجر ۱۰» و الحاق انبوه موشک های راهبردی به نیروهای مسلح
تقریظ رهبر انقلاب بر دو کتاب شهید صدرزاده/ عکس
دیدار قهرمان حادثه تروریستی شاهچراغ با یزدانی/ عکس
نیروی خدماتی که تروریست داعشی را خلع سلاح کرد + تصاویر
عکس/ مدیرعامل پرسپولیس با لباس عربی در کربلا
رونالدو سر طلایی فوتبال جهان شد +عکس
شکل و شمایل عجیب حسین فریدون، برادر حسن روحانی/ عکس
عکس/ سقوط هواپیمای آموزشی در کرج
عکس/ دیوارنگاره قرآنی میدان ولیعصر(عج)
نقاشی حسن روحالامین از حضرت عباس(ع) روی دیوارنگاره میدان جهاد
عکس/ دستنوشته شهید سلیمانی بهمناسبت فرارسیدن ماه محرم
گندهگو با لاکِ سفید/ اولین تصویر محمدصادقی پس از بازداشت
محراب ایرانی حرم امام علی(ع) رونمایی شد + عکس
تصویر سرباز شهید حمله تروریستی به کلانتری زاهدان
عکس/ اعدام ۲ نفر از عاملان جنایت تروریستی حمله به حرم شاهچراغ(ع)
عکس/ دیدار رئیس و کارکنان قوه قضائیه با رهبر انقلاب
عکس/ حضور فرزند شهید احمدی روشن در حسینیه امام خمینی(ره)
دیدار رهبر انقلاب با جمعی از دانشمندان و مسئولان صنعت هستهای کشور/ عکس
عربستان محدودیتهای بقیع را کاهش داد+عکس
عکس/ حضور حسن روحانی در مراسم سالگرد ارتحال امام(ره)
عکس/ اردوغان رای خود را به صندوق انداخت
عکس/ حضور قلیچدار اوغلو در پای صندوق رای
عکس/ آیه نصب شده در دیدار امروز رهبر انقلاب
عکس/ آمادهسازی خیابانهای جاکارتا برای استقبال از رئیسی
ماجرای ژست نخست وزیر کانادا / «manners leg»
عکس/ برگههای رای دور دوم انتخابات ترکیه
مرزبانی در برف چندمتری اردیبهشت/عکس
عکس یادگاری شخصیتهای فلسطینی با رئیسی
ببینید/بیانات رهبر انقلاب در دیدار مسئولان نظام و سفرای کشورهای اسلامی
ببینید/بیانات رهبر انقلاب در دیدار جمعی از فرماندهان نیروی هوایی و پدافند هوایی ارتش
بزرگترین مجسمه برنزی پایتخت رونمایی شد + عکس
دیدار امیرعبداللهیان با سید حسن نصرالله/عکس
نماز عید فطر در سوریه با حضور «بشار اسد»/عکس
نماز عید فطر در مسجدالاقصی با حضور دهها هزار نمازگزار فلسطینی
ببینید/ سرود خواندن دختران دانش آموز در حضور رهبر انقلاب/ آیتالله خامنهای:امروز در تمام زمینهها زنهای برجسته و مهمی داریم
آغاز مراسم رژه روز ارتش با حضور رئیس جمهور+ تصاویر
عکس/ حضور رییسجمهور در امامزاده صالح (ع) تهران
کشف اسکلت کودکان سه هزار ساله+ عکس
ببینید/بازدید رهبر انقلاب از نمایشگاه توانمندیهای صنعتی
ویدیو/ لحظهی ورود و تیراندازی فرد مسلح به سفارت جمهوری آذربایجان تهران
فیلم/ اعترافات علیرضا اکبری جاسوس انگلیس/ از نحوه ارتباط گیری تا بازداشت توسط وزارت اطلاعات
ویدیو/ حضور وزیر امورخارجه بر مزار شهید عماد مغنیه و شهدای مقاومت
رئیس جمهور در کنار سفره هفت سین/عکس
حضور قالیباف بر سر مزار شهید حاج قاسم سلیمانی/ عکس
هواشناسی ایران ۱۴۰۱/۱۲/۲۱؛ ۲ سامانه بارشی در راه ایران/ هشدار هواشناسی برای ۱۹ استان
ببینید/درخواست حاج قاسم از خادم امام رضا (علیهالسلام)
غرس نهال توسط رهبر انقلاب به مناسبت روز درختکاری
تصادف دو قطار با یکدیگر در یونان با ۱۱۷ کشته و زخمی+ عکس
اولین تصویر از تونلهای مخصوص سامانههای پدافندی
اولین تصویر ماهوارهای از پهپاد شاهد 149 سپاه
خیانت بزرگ ۸۶ سال پیش رضاشاه چه بود؟
اتفاق عجیب در هانگژو/ پیدا شدن موبایل ورزشکار بین ۱۰ هزار کیسه زباله!
واکنش پرویز پرستویی به عکسش روی بیلبوردهای تهران
هدیه فدراسیون فوتبال ایران و باشگاه پرسپولیس به بازیکنان النصر
حمل مشعل بازیهای آسیایی توسط ورزشکار ایران +عکس
واکنش سفارت ایران در عربستان به پیروزی «النصر» مقابل «پرسپولیس»
به صدا درآمدن زنگ مدرسه برای کلاس «اولیها»/ چالش ثبتنام ۶ سالهها؛ والدین «صبور باشند»
دلایل کاهش قیمت دلار در بازار همزمان با اجرای توافقات سیاسی
کلیات طرح اصلاح قانون کنکور تصویب شد/ موافقان و مخالفان چه گفتند؟
آییننامه تشکیل هیأت عالی جذب اعضای هیأت علمی دانشگاه ها ابلاغ شد
ساعت شروع به کار مدارس شناور میشود؟
عکس/ تجهیزات ضبط شده از تروریستها در سقز
جدیدترین گزارش ناسا در مورد پدیدههای ناشناخته هوایی/ یوفوها فرازمینی نیستند!
جزئیات فعالیت خطوط «اتوبوس مدرسه» برای سال تحصیلی جدید + آدرس ایستگاهها
اینفوگرافیک / ۱۰ ماده غذایی سالم که مصرف بیش از حد آن آسیبرسان است
شروط مجلس برای واردات کالا از طریق ملوانی و کولبری
قطار کیم جونگ اون وارد روسیه شد
هکشدن حساب شبکههای اجتماعی امکانپذیر است؟
مردم سیستانوبلوچستان با رهبر انقلاب دیدار میکنند/ «شوق دیدار»
دست سینمای ایران برای معرفی فیلم به اسکار پُر است؟
ساعت آغاز به کار دستگاههای اجرایی تهران از امروز از ۷ تا ۹ صبح شناور است
صدها کشته در پی وقوع زلزله شدید در مراکش
کرونا «پیرولا» به ایران رسیده است؟
پیکر جانباختگان حادثه معدن رزمجاه طزره در دامغان پیدا شد
قاتلِ صیغهای/ قاتل سریالی ۷ مرد در مازندران بازداشت شد
توصیههایی برای جلوگیری از گرمازدگی در پیادهروی اربعین
اینفوگرافیک / کارنامه دولت سیزدهم در حوزه سلامت
توزیع واکسن آنفلوآنزای ایرانی در داروخانهها + قیمت
اینفوگرافیک/ چطور به دهکبندی اعتراض کنیم؟
اینفوگرافیک/ شهدای ایرانی آرمیده در کربلا و نجف
باد و باران و خاک در برخی استانها/ افزایش دما در نوار شمالی کشور
جعبه سیاه هواپیمای واگنرها پیدا شد
روایت محافظ مقام معظم رهبری از ۶ تیر ۱۳۶۰
قطع درختی که تبدیل به جاذبه گردشگری شده بود/ شهرداری شیراز: خشک شده بود!
اینفوگرافیک/ ۱۰ توصیه برای پیادهروی اربعین در روزهای گرم
دفترچه انتخاب رشته کنکور منتشر شد
مخالف را به لجن نکشید/ توصیههای آیتالله بهشتی به خبرنگاران و رسانهها
اعطای «تندیس ملی فداکاری» به جوان فداکار در حادثه تروریستی شاهچراغ
هوای ۱۷ استان از امروز تا فردا بارانی است
هشدار پلیس درباره خرید خودروهای کارکرده وارداتی بدون پلاک ملی
نهضت سوادآموزی منحل میشود
اسامی رتبههای برتر کنکور اعلام شد
هشدار زرد صادر شد/ احتمال توفان گرد و خاک در ۴ استان
آتشسوزی گسترده در بازار تهران/ هشدار درباره ایمنی بازار
قیمت بلیت اتوبوس اربعین تا مهران ۶۸۰هزار تومان تعیین شد/ فروش بلیت از امروز
آغاز پیشفروش بلیت اتوبوسهای اربعین از شنبه آینده/ شرکتهای مسافربری با گرانفروشی به استقبال رفتند
جزئیات رایگان شدن مترو واتوبوس برای دانش آموزان/ رایزنی برای مجازی شدن دانشگاههادر۱۰روز اول مهر
اینفوگرافیک/ کدهای دستوری سیم کارتهای عراقی
بارش باران و وزش باد در ۱۳ استان/ هشدار طغیان رودخانهها در ۸ استان
جدول زمانبندی انتخابات مجلس منتشر شد
آیا زنان برای دریافت گذرنامه ویژه اربعین نیاز به اجازه همسر دارند؟
اینفوگرافیک / علائم و راههای انتقال هپاتیت
زندان رجایی شهر تخلیه شد
۶ علامت کمبود ویتامین که از چهره مشخص میشود
عوارض خروج زائران عتبات چقدر است؟
شرط فعالیت دوباره پیامرسانهای خارجی در کشور
هشدار وزارت بهداشت درباره گرمازدگی / آمادهباش مراکز درمانی
جزئیات برگزاری آزمون استخدامی آموزش و پرورش اعلام شد
جزئیات پرداخت مناسبتی ۱۰ میلیون تومانی به کارمندان دولت در ۱۴۰۲ + جدول
مشمولان غیرغایب سربازی برای سفر عتبات حتما باید مجوز بگیرند