به گزارش روزپلاس؛ در تمام جوامع اعمال ممنوعهای از نظر فرهنگی یا اعتقادی وجود دارد انجام آنها برای شخص عواقب ناگواری به همراه دارد. همچنین اعمال و تفکرات مقدسی در جوامع مختلف وجود دارند که سرپیچی از آنها هم تابو محسوب میشود.
اگر بخواهیم تابو را به صورت ساده تعریف کنیم باید بگوییم «ممنوعیت هر عملی که براساس باور عمومی شکل گرفته است». سادهترین مثالی که در این مورد میتوان به یادآورد ممنوع بودن یا عجیب بودن گریه کردن در آقایان است.
ممنوعیت ذاتی یک تابو یعنی نقض یا سرپیچی از آن نوعی دردسر با خود به همراه دارد و فردی که سرپیچی کرده مجرم شناخته میشود. مثلا عدم موفقیت در ماهیگیری، بیمار شدن یا خسته شدن در بسیاری از جوامع تابو محسوب میشود. این موضوع در اقوام و مناطق مختلف با هم فرق میکند. مثلا در جوامعی ازدواج در یک سنی تابو و در جامعهی دیگری ازدواج در همان سن بسیار پسندیده است.
گاهی تابوها به دلیل محافظت از فرد یا جمعیتی در برابر افراد قدرتمند یا نیروهای ناشناخته ایجاد شده و برای برطرف کردن جنبهی منفی آن هم مراسم و تشریفات خاصی شکل گرفته است. مثلا در برخی از فرهنگها از فردی که با مردگان تماس فیزیکی داشته است، مثل افرادی که مسئول شستوشوی مردگان هستند، میخواهند که پس از هر بار تماس در مراسم پاکسازی که به همین منظور برگزار میشود شرکت کند.
در بعضی از فرهنگها تماس با زنی که در دوران قاعدگی است یا باردار است ممنوع است و ارتباط با او تابو محسوب میشود. آنها عقیده دارند زن در این دوران منشا نیروهای قدرتمند تولیدمثلی است و نباید در این جریان انرژیها خللی ایجاد شود. مراسم حمام کردن و غسل پس از این دوران هم از جمله تشریفاتی است که برای پاک کردن جنبهی منفی تابو انجام میشود.
در مطالعات انجام شده مشخص شده است که تابوها در هر قوم و اجتماع با اجسام و اعمالی که برای برقراری نظم اجتماعی ارزشمند هستند ارتباط مستقیم دارند. مردم از طریق خلق تابوها به یک سیستم کنترلی وسیع نظم عمومی دست پیدا میکنند و میتوانند به خوبی تمام جمعیت جامعه را در یک مسیر پیش ببرند. زیگمویند فروید تابو را اینگونه توصیف میکند: «تابوها توسط نگرشهای اجتماعی دوسوگرا به وجود آمدهاند و درواقع نمایانگر اعمال ممنوعهای هستند که ناخودآگاه افراد تمایل به انجام آنها دارد.»
۱۳ مورد از عجیبترین تابوها در سراسر جهان
تابوها در گوشه و کنار جهان به چشم میخورند و نمیتوانیم بگوییم جامعهای بدون هیچ تابویی زندگی میکند. در این میان بعضی از تابوها واقعا عجیب هستند. مثلا در کشورهای آسیایی روش خاصی برای خرد کردن چوب وجود دارد و هر روشی غیر از آن تابو است! بعضی از جوامع غذا خوردن با دست چپ را غیر بهداشتی و نشانهی بیاحترامی به میزبان و غذا میدانند. در این بخش با ۱۴ مورد از عجیبترین تابوها در جهان آشنا میشوید.
۱. در نیوزیلند علامت پیروزی را با دست نشان ندهید
اغلب اوقات وقتی میخواهیم عکس یادگاری بگیریم علامت پیروزی (حرف V انگلیسی) را با دست نشان میدهیم، لبخند میزنیم و عکس یادگاری میگیریم. اما اگر در نیوزیلند این کار را انجام دهید و کف دستتان هم به سمت خودتان باشد مردم فکر میکنند که به آنها گفتهاید «برو خودت را خراب کن»! این موضوع در استرالیا و بریتانیا هم وجود دارد. پس اگر قصد سفر به این کشورها را دارید هرگز با این ژست عکس نگیرید.
۲. در مراکش با دست چپ غذا نخورید
غذا خوردن با دست چپ در مراکش، و اغلب کشورهای اسلامی، نشانهی بیاحترامی و حتی کثیفی است، چون مردم از دست چپ برای تمیز کردن و از دست راست برای غذا خوردن استفاده میکند.
۳. در استفاده از چوبهای چاپاستیک ژاپنی با احتیاط عمل کنید
غذا خوردن با چاپاستیک آداب بسیار سختی دارد. آنها معتقدند که مردهها هم میتوانند غذا بخورند پس در زمان غذا خوردن باید با آرامش کمی از چاپاستیک را در ظرف غذا وارد کرد و میزان غذای مورد نیاز خود را برداشت. همچنین نباید چاپاستیک را در ظرف غذا رها کرد و پس از تمام شدن غذا، باید آنها را در کنار ظرف بگذارید. نکتهی دیگر روش تحویل گرفتن غذایی است که به شما تعارف میشود. اگر غذایی که با چاپاستیک به شما تعارف میشود را با چاپاستیک خودتان دریافت کنید مرتکب خطای بزرگی شدهاید.
باید ظرفتان را بالا بیاورید تا غذا را داخل آن بگذارند، سپس آن را با چاپاستیک خود بردارید. فقط در زمان جدا کردن استخوانهای مرده از خاکستر و قرار دادنشان در کوزه افراد حق دارند تکههای استخوان را با چاپاستیک از یکدیگر تحویل بگیرند. انجام این کار در زمان غذا خوردن بیاحترامی به غذا است! اگر به این آداب پایبند نباشید ژاپنیهای اطرافتان وحشتزده میشوند و به سرعت برای اصلاح عمل شما اقدام میکنند.
۴. در هند جواب ندادن به سوالات شخصی تابو است
شما نمیتوانید در هند به مردم بگویید «این موضوع شخصی است و به خودم مربوط میشود». این جمله بیاحترامی کامل به شخص سوال کننده است. پس وقتی به هند سفر میکنید منتظر باشید مردمی که برای اولین بار میبینید از شما سوالات به شدت شخصی و خصوصی، مثل میزان درآمدتان، بپرسند. این موضوع برای آنها عادی است و آن را زشت نمیدانند.
۵. در زمان بازدید از معابد در تایلند، شانههای خود را بپوشانید
پوشش و رفتار مناسب در زمان بازدید از معابد تایلند بسیار مهم است و اگر شانهها یا زانوهایتان پوشیده نباشد توهین بزرگی به این محل مقدس کردهاید. این موضوع آنقدر برای تایلندیها مهم است که اگر پوشش مناسبی نداشته باشید به شما اجازهی ورود به معبد را نمیدهند.
۶. در اسپانیا فقط لباس تیم فوتبال اسپانیا را بپوشید
اگر به اسپانیا سفر میکنید و قرار است در کنار مردم فوتبال ببینید هرگز نباید لباسی غیر از لباس فوتبال تیمهای اسپانیایی را به تن کنید. بیتوجهی به این تابو مردم را عصبانی میکند و ممکن است شما را از جمع خود بیرون کنند.
۷. در تایلند و کشورهای عربی کفش یا پای خود را به سمت دیگران نگیرید
مردم در کشورهای عربی و تایلند کفش و پا را به عنوان قسمت ناپاک بدن میشناسند و اگر پای خود را به سمت آنها بگیرید نشانهی بیاحترامی است.
۸. در تایلند به سر بزرگتر از خود دست نزنید!
اگر به تایلند سفر میکنید هرگز به سر افراد بزرگتر از خودتان دست نزنید. این نشانهی بیاحترامی به بزرگتر است. این تابو در بسیاری از کشورهای آفریقایی هم به چشم میخورد. در این کشورها وقتی در جمعی حضور دارید که رئیس قبیله هم حضور دارد یا در حال صحبت با او هستید نباید سر شما بالاتر از سر او قرار بگیرد.
۹. با کفش وارد خانهی ژاپنیها نشوید
خانه از نظر ژاپنیها محلی مقدس است و هرگز نباید با کفش به آن وارد شوید. باید کفشها را در قسمت کفشکن (وردی خانه) در آورده و سپس وارد شوید. راه رفتن در خانه با کفش نشانهی بیاحترامی به صاحبخانه است.
۱۰. در اسکاندیناوی از غذا تشکر کنید
اگر در کشورهای حوزهی اسکاندیناوی غذا میخورید حتما بعد از تمام شدن غذا به میزبان بگویید «takk for maten»، یعنی از شما برای غذا متشکرم. گفتن این جمله بعد از صرف غذا از واجبات است و بیتوجهی به آن نشانهی بیاحترامی است.
۱۱. در اندونزی ایستاده غذا نخورید
غذا همیشه مورد احترام مردم مختلف بوده و به همین دلیل تابوهای مختلفی در ارتباط با آن شکل گرفته است. مردم اندونزی ایستاده غذا خوردن را نشانهی بیاحترامی به غذا میدانند. پس اگر به اندونزی سفر کردید، حتی اگر خیلی هم هیچ وقت فکر ایستاده غذا خوردن به سرتان نزند.
۱۲. در مراسم عزاداری چینیها قرمز نپوشید
همانطور که پوشیدن لباسی غیر از لباس مشکی در عزاداری ایرانیها تابو است، چینیها هم پوشیدن لباس قرمز در مراسم عزاداری را نامناسب میدانند.
۱۳. جویدن آدامس، تابویی در اروپا
جویدن آدامس در اتریش،ایتالیا و آلمان تابو است. این تابو در اندونزی هم وجود دارد و مردم جویدن آدامس در مکانهای عمومی را عملی ناشایست میدانند.
مرور کلی
هر جامعهای با هر سطحی از فرهنگ و سابقهی تاریخی در خود تابوهای کوچک و بزرگی دارد که قرنها با آنها زندگی کرده است. بعضی از این تابوها آنقدر آسیبزننده هستند که حرکتهای اجتماعی عظیمی برای شکستن و تغییر آن انجام میشود. در این مطلب به صورت کلی با مفهوم و ریشهی تابو صحبت کردیم و با ۱۴ تابوی عجیب در جهان آشنا شدیم. اگر شما هم تابویی میشناسید که به نظرتان عجیب است، آن را در قسمت کامنتها بنویسید.
ببینید/پرواز قشمایر نجف-تهران/۶ساعت تاخیر و درگیری مهماندار و مسافر
ببینید/روانکاوی شخصیتهای علاقمند به سلبریتیها/رابطه خیالی با یک سلبریتی
ببینید/خاطرهگویی جواد خیابانی/ماجرای خواستگاری مرحوم ناصر حجازی
ببینید/مداحی سوزناک یک نابینا برای امام حسین(ع)/تا نبریم به کربلا گریه میکنم
ببینید/حمله به سلمان رشدی، نویسنده مرتد کتاب آیات شیطانی در نیویورک
ببینید/هشتاد درصد تولید روزانه نفت سوریه توسط آمریکا به سرقت میرود/سرقتِ آمریکایی
ببینید/نه!/پاسخ محکم هواداران معترض پرسپولیس
ببینید/فرانسه درخواست کمک کرد/جهنم آتش
ببینید/حضور رئیس عدلیه در مرکز ارتباطات مردمی/پیگیری شخصی اژه ای
لاشه حیوانات تلف شده از گرما/ عکس
ببینید/رفتار عجیب یک شرکت پستی با امانتِ مردم
ببینید/رهبر انقلاب: کاری به تقسیمات اصولگرا، اصلاحطلب ندارم/من روی فتنه حساسم
گریم جالب بازیگران نقش آیتالله هاشمی و شهید بهشتی/ عکس
ببینید/ماهم دوست داشتیم غروب عاشورا در کربلا باشیم/خلبانِ امام حسینی
ببینید/برای تقویت خلاقیت، همدلی را پرورش دهید/تکروی، دشمن خلاقیت
ببینید/علت لزوم جمعآوری حیوانات از سطح شهر/خطر سگهای ولگرد خیابانی
ببینید/بایدن دست دادنش با چاک شومر را فراموش کرد/بایدنِ فراموش کار
ببینید/گرد و غبار در عراق
ببینید/آرامش زیر سایهی ارغوان
ببینید/سیل به ژاپن رسید
ببینید/هم رافت اسلامی، هم قاطعیت/به افراد شرور ارفاق نکنید
ببینید/میانسالان را از لذتهای زندگی محروم نکنیم/دیگر کسی من را دوست ندارد
ببینید/روضه قمر بنی هاشم از زبان رهبر معظم انقلاب
ببینید/بارش باران و وقوع سیل/سئول را آب برد
ببینید/FBI در عمارت فلوریدا/توقیف اسناد محرمانه کاخ سفید در خانه ترامپ
ببینید/ماهواره ایرانی «خیام» و ماهوارهبر روسی سایوز/لحظه پرتاب
حال و هوای خانه قدیمی ابتهاج پس از درگذشت او /عکس
ببینید/«بایدن» و ماجراهای عجیب و تمام نشدنی/کت دردسرساز!
ببینید/همکاری راهبردی ایران و روسیه در فضا/ماهواره خیام و ماهواره بر سایوز
ببینید/گلایه وزیر کشاورزی از بخش خصوصی/دلالان علیه معیشت مردم!
ببینید/بوشهر/مداحی صداپیشه جنابخان
تصویر جدید از «پیروز» بچه ایران
ببینید/همخوانی مجید بنیفاطمه با مداح پاکستانی/لافتی الاعلی
ببینید/ضرب و شتم داور زن در فوتبال آرژانتین
ببینید/نامیدی مخفیانه وارد میشود
ببینید/عاقبت منفی بافی
ببینید/ملکی که روحانی برای دوران پسا ریاست جمهوری ساخت/ساختمان «سلام» جماران
ببینید/نحوه اسکورت هواپیمای نانسی پلوسی در سفر به تایوان
ببینید/شیائومی 11T pro در برابر One plus S/شارژ تلفن همراه در یک دقیقه
کشف یک بمب به جا مانده از جنگ جهانی دوم/ عکس
اقامه نماز ظهر عاشورا با حضور رئیس جمهور/ عکس
عکس/ رهبر معظم انقلاب در مراسم شب عاشورای حسینی
ببینید/لندن/پرچم آذربایجان از سفارت این کشور پایین کشیده شد
مراسم سوگواری شب تاسوعای حسینی در نهاد ریاست جمهوری/ عکس
ساختمانی با نمای هزار درب/ عکس
محسن رضایی در یومالعباس زنجان/ عکس
ببینید/رضا رویگری: در تقابل با شمر نزدیک بود کور شوم!
ببینید/فوران آتشفشان در ایسلند
ببینید/فرزین محدث: امام حسین(ع) دو بار مادرم را شفا داد/معجزه حسین(ع)
ببینید/شوهرم را آزاد کن تا از روی ماشین پایین بیایم!/پلیس چه رفتاری کند؟
ببینید/ارزیابی نیروهای انقلابی از این دولت در اربعین است/اگر دستگاههای دولتی برای اربعین فداکاری نکنند، ضربه خواهیم خورد!
ببینید/بیتوجهی به سیل در عمان/نترس، فیلم بگیر و با جانت بازی کن!
ببینید/۴ علت مهم تنبلی/شما هم تنبل هستید؟
ببینید/استقرار خودروهای نظامی چین در سواحل تایوان
ببینید/عزاداری مردم در محرم نود سال قبل/حاکمیت بر قلب ها
بازدید فرمانده سپاه از مناطق سیلزده فیروزکوه/ عکس
ببینید/هر زمان اراده کردیم شرایط حضور بانوان در استادیوم فراهم شده است/احتمال حضور تماشاگران خانم در لیگ برتر
برگزاری همایش شیرخوارگان حسینی در سراسر کشور+ عکس
تجهیزات کشفشده از تروریستهای تکفیری-داعشی+ عکس
ببینید/درپاسخ به روزپلاس/حضور «تاج» در فدراسیون فوتبال منوط به حکم نهایی دادگاه
انتقال پیکر هوشنگ ابتهاج به تعویق افتاد
توضیحات وزیر ارتباطات درباره اختلال اینستاگرام
همه چیز درباره آبله میمونی + توصیههای وزارت بهداشت
دولت بر رفع مشکلات مناطق و استانهای محروم اهتمام ویژه دارد
جزئیات آسان شدن سفر اربعین/ شرط واکسیناسیون در سامانه سماح حذف شد
«تهران» و «کربلا» خواهرخوانده شدند
اقدامات وزارت بهداشت برای مقابله با آبله میمونی
تأکید وزیر کشور بر لزوم مرز بندی آشکار همه گروه های سیاسی با جریان فتنه
همه سیلهایی که در تهران آمدند و نیامدند!
علل و عوامل تخریب متروپل اعلام شد
چرا «هوشنگ ابتهاج» کنار درخت ارغوان به خاک سپرده نمیشود؟
بیمه رایگان ۶ میلیون ایرانی/ ۳۶۶ قلم دارو تحت پوشش بیمه قرار میگیرند
تغییرات در شرایط رجیستری و خرید گوشی همراه
رئیس پلیس کل کشور: گذرنامههای با اعتبار یک ماه در اربعین قابل تردد است
تداوم فعالیت "مانسون" در کشور/ هوا گرمتر میشود
مهدی چمران به عنوان رییس شورای شهر تهران ابقا شد
شرط حضور در اربعین، ثبتنام در سماح است
موافقت مجلس با نقل و انتقال حق بیمه بین صندوقهای بازنشستگی
اعضای هیات رییسه سال دوم شورای اسلامی شهر تهران انتخاب شدند
آغاز رتبهبندی معلمان از ۲۶ مردادماه
مقصران حادثه متروپل مشخص شدند
پوست این میوه را جایگزین شکر کنید
مخبر: جریان معاند به دنبال زیر سوال بردن مدافعین حرم و فرهنگ شهادت است
فرصت انتخاب رشته کنکور تمدید شد/ آخرین مهلت ۲۴ مرداد
بازگشایی مرز خسروی بصورت رسمی از فردا
کاهش نرخ تورم و افزایش رونق اقتصادی
دیدار رهبر دراویش گنابادی با محمدرضا پهلوی
فرصت انتخاب رشته کنکوریها امروز پایان مییابد/ اعلام نتایج نهایی در شهریور
ورود رییس جمهور به کرمان
۴ ماده غذایی مفید برای سلامت قلب/ اینفوگرافیک
ادامه وضعیت نارنجی در فیروزکوه / هشدار مدیریت بحران نسبت به حضور در حاشیه رودها
کشف محموله سنگین سلاح توسط هنگ مرزی
رئیس سازمان فضایی: ماهواره خیام با طراحی مفهومی متخصصان ایرانی ساخته شد
آخرین خبر از افزایش حقوق و مستمری سایر سطوح بازنشستگان
شهدای مدافع حرم از امنیت و اقتدار کشور دفاع کردند
پیشبینی بارندگی در محورهای شمالی/ برای سفر احتیاط کنید
تقارن روز خبرنگار و عاشورا یادآور رسالت عظیم این قشر حق طلب است
آغاز ثبتنام و انتخاب رشتههای بدون آزمون کنکور ۱۴۰۱
بارش باران در برخی از جادههای ۳ استان شمالی/ ادامه انسداد جاده امامزاده داوود
کشف جسد آخرین مفقودی سیل در فیروزکوه/ ادامه جستجو برای یافتن ۵ مفقودی در ۳ استان
آمادگی پلیس راهور برای عزاداریهای عاشورا و شام غریبان
مواد غذایی مفید برای حفظ سلامت قلب
ترافیک روان در تمام جادهها/ بارش باران در برخی از محورهای گیلان و مازندران
احتمال ابتلای مجدد به "اُمیکرون"/ چرایی بروز "لانگکووید"
آغاز فرآیند انتخاب رشته کنکوریها از امروز
جاده چالوس یکطرفه میشود
آمادهباش پلیس برای تامین نظم و امنیت در تاسوعا و عاشورای حسینی
بارش پراکنده در شمال تهران/ افزایش دما تا دوشنبه
توضیحات وزیر اقتصاد درباره کالابرگ
تردد کامیون در تهران در تاسوعا و عاشورا ممنوع شد/ تمهیدات و توصیههای ترافیکی پلیس
محبوبترین «رییسجمهور»
هشدار پلیس راهور به تهرانیها
جزئیات تکمیلی تصادف پژو با عزاداران حسینی در اردستان/ 3 کشته و 19 نفر مصدوم
غذاهایی که بدن را از کم آبی نجات میدهد
یک ماه اعتبار تا تاریخ انقضای گذرنامه برای اربعین کفایت میکند
هشدار به مردم در مورد احتمال سیلابی شدن مسیلها در استان تهران
محدودیت های ترافیکی ویژه تاسوعا و عاشورا در راه های مازندران
بارش باران در برخی از مناطق کشور
اعلام تمهیدات هلال احمر برای اربعین / راهاندازی حداقل ۳۰ مرکز درمانی در عراق
محـدودیت های ترافیکی تعطیلات محرم