جماعت لوطی را تهرانی‌ها هم با مرام و جوانمردی و تعصبشان به محله می‌شناختند و هم نامشان یادآور گردن‌کلفتی، زورگویی و اخاذی بود. با وجود این، لوطی‌گری برای خود مرام و مسلکی داشت؛ حتی منشور اخلاقی نانوشته‌ای داشت که اگر می‌خواستی تمام داش مشدی‌های تهران نامت را با حسرت ببرند.
کد خبر: ۲۴۷۰۳۳
تاریخ انتشار:۲۳ فروردين ۱۴۰۱ - ۱۲:۵۵ - 12 April 2022



به گزارش روزپلاس؛ سر گذر‌ها بساط خروس جنگی‌شان به راه بود. کوچک و بزرگ جمع می‌شدند تا ببینند امروز خروس فلان داش مشدی ظفر می‌یابد یا خروس جنگی بهمان چغاله مشدی بیشتر زخم می‌زند تا صاحبش اسم و رسمی در محله در کند. کفترباز هم بودند؛ آن هم از نوع تیرش.

وقتی کفتر سفید پاپرشان در هوا چند معلق می‌زد، بچه‌های محله برای این نمایش کف و سوت می‌زدند. لوطی جماعت را تهرانی‌ها با همین نشانه‌ها می‌شناختند. جماعتی عمدتاً کم سواد با ظاهری متفاوت که گاهی؛ مثل پاسبان، خانه‌های محله را می‌پاییدند که نکند گذر دزد به محله شان بیفتد و گاهی هم چنان جنگ و دعوایی راه می‌انداختند که آزارش به صغیر و کبیر می‌رسید. با وجود این، ورود به جرگه لوطی‌ها آسان نبود؛ مرامنامه نانوشته‌ای داشت و آزمون‌های مردافکنی که خیلی‌ها از عهده انجام آن برنمی آمدند. ما در این مقاله با کمک یکی از تهران شناسان به منشور اخلاقی لوطی‌ها و آزمون‌های عجیب و غریب ورود به دنیای لوطی گری در تهران قدیم پرداخته ایم.

برگی از منشور اخلاقی لوطی‌گری

جماعت لوطی را تهرانی‌ها هم با مرام و جوانمردی و تعصبشان به محله می‌شناختند و هم نامشان یادآور گردن‌کلفتی، زورگویی و اخاذی بود. با وجود این، لوطی‌گری برای خود مرام و مسلکی داشت؛ حتی منشور اخلاقی نانوشته‌ای داشت که اگر می‌خواستی تمام داش مشدی‌های تهران نامت را با حسرت ببرند، باید مو به مو به آن عمل می‌کردی. این تهران شناس می‌گوید: «ورود به گروه لوطی‌های محله کار آسانی نبود. آن‌ها کسی را به جمع خود راه نمی‌دادند، مگر اینکه قوانین نانوشته لوطی‌گری را رعایت می‌کرد. 

منشور اخلاقی نانوشته‌ای هم داشتند. اگر کسی می‌خواست لوطی شود باید از دسترنج خود نان می‌خورد، به بزرگ‌تر‌ها احترام می‌گذاشت، از محرومان دستگیری می‌کرد، به محله و شهرش تعصب داشت و به مادیات بی‌اعتنا بود.» وی ادامه می‌دهد: «کسی که وارد حلقه جماعت لوطی می‌شد، نباید در مقابل بی‌غیرت‌ها یا به قول خودشان پنطی‌ها یا نالوطی‌ها سر تعظیم فرود می‌آورد. نباید به خاطر مال دنیا پیش این و آن دست دراز می‌کرد و اگر رفیق به دردسر می‌افتاد باید از جان و مال مایه می‌گذاشت.»

ظهور لوطی‌ها در عهد قجر

لوطی‌ها را ادامه‌دهنده راه عیاران و پهلوانان قرن سوم هجری می‌دانند که به‌عنوان یک طبقه اجتماعی در شهر‌های بزرگ ظهور کردند. اما در تهران نخستین نشانه‌ها از وجود این طبقه اجتماعی در منابع مکتوب به دوران قاجار برمی‌گردد؛ همان روزگاری که در گذر‌ها لخ‌لخ راه می‌رفتند و محله‌های ناامن عهد ناصری را برای اهالی امن می‌کردند. زمانی به نمونه‌ای از لوطی‌های معروف عهد ناصری در منابع مکتوب اشاره می‌کند: «(م-گ) یکی از نخستین لوطی‌های تهران است که نامش در منابع مکتوب آمده. 

او از لوطیان معروف محله سرپولک در زمان ناصرالدین شاه بود که مورد غضب عین‌الدوله قرار گرفت و پایش به زندان باز شد. معروف بود گاوکش چنان قدرتی در محله داشت که اگر لب‌تر می‌کرد می‌توانست هزار مشدی را با خود همراه کند. اگرچه پس از روی کارآمدن حکومت مشروطه از زندان آزاد شد، اما چنان در زندان شکنجه شده بود که از ترس بازگشت دوباره به زندان مجبور به خودکشی شد.»



از چغاله مشدی تا باباشمل

لوطی‌ها هم میان خودشان نظام طبقاتی داشتند؛ نه از آن نظام‌های طبقاتی که ضعیف‌ها همیشه ضعیف می‌مانند و قرار نیست هرگز رنگ بالانشینی را ببیند. در مرام و مسلک لوطی‌ها که دم از جوانمردی می‌زدند، تازه وارد‌ها هم امید داشتند یک روز باباشمل محله شوند و یک دوجین نوچه پیش پایشان خم و راست شود. تازه وارد به جمع لوطی‌های محله از مرتبه «چغاله مشدی» شروع می‌کرد. چغاله مشدی تازه خانه اول لوطی‌گری بود و اگر کسی می‌خواست داش مشدی یا لوطی شود، هزار جور آزمون و چالش پیش پایش قرار می‌گرفت. ایشان می‌گوید: «در نظام طبقاتی لوطی‌ها، باباشملی آخرین مرتبه بود. هر محله برای خودش یک باباشمل داشت که مرجع داش مشدی‌ها و جامع همه صفات یک لوطی تام و تمام بود؛ کسی که هیچ لوطی روی حرف او حرف نمی‌زد. معروف است تهران عهد قاجار در حدود ۱۵۰ سال پیش، ۱۵ باباشمل داشت که همگی از احترام ویژه‌ای برخوردار بودند.»

لوطی‌گری بدون دموکراسی

باب صعود در سلسله مراتب لوطی‌گری باز بود؛ وی می‌گوید: «اگر از کار‌هایی مثل مرشد شدن در زورخانه و اخلاق داشی و لیاقت ذاتی برای رسیدن به باباشملی بگذریم، لوطی‌ها باید برای‌ترقی کار‌های عجیب بسیاری انجام می‌دادند. کسی که می‌خواست در نظام طبقاتی لوطی‌ها پیشرفت کند باید ثابت می‌کرد می‌تواند ۱۰ دست چلوکباب و ۴ من هندوانه را یک جا بخورد. بدون استراحت، ۳۰ دور در چاله‌حوض شنا کند یا یک مجمع پر از توت نوبرانه را از روستای حسن‌آباد کن روی دست بگیرد و بدون وقفه به تهران بیاورد.» با وجود این، انتخابات در مرام لوطی‌ها جایی نداشت. یعنی برای انتخاب باباشمل محله خبری از دمکراسی نبود. ایشان می‌گوید: «برای تعیین باباشمل محله انتخابی در کار نبود. همه لوطی‌های جمع می‌دانستند که کدام داشی یا لوطی از بقیه لایق‌تر است و همه به حرف او گوش می‌کنند.»

دور این کار‌ها را خیط بکش!

کسی که لوطی می‌شد، نباید سراغ هر شغلی می‌رفت. انگار هرچه مرتبه و درجه لوطی‌ها بالاتر می‌رفت، دایره مشاغلشان هم محدودتر می‌شد. تازه وارد‌ها که هنوز یک پایشان بیرون جرگه لوطی‌گری بود و یک‌پایشان داخل گود، اجازه داشتند با شغل‌هایی مثل فرفره‌سازی، دوغ‌فروشی، چغاله‌فروشی، توت‌فروشی و... خرجشان را دربیاورند. اما امان از روزی که یک لوطی از سر ناچاری و نداری سراغ دلاکی، حمالی، حلاجی و مقنی‌گری می‌رفت؛ آن‌وقت از چشم لوطی‌ها می‌افتاد و کلاهش پس معرکه بود.



یادگاری لوطی‌ها روی دیوار شهر

نام لوطی‌ها روی برخی گذر‌ها و معابر تهران هم دیده می‌شود؛ گذر لوطی صالح در دل بازار تهران که قدمتش به دوره آقامحمدخان قاجار می‌رسد یکی از همین نمونه‌هاست. «لوطی صالح» مثل لوطی اکبرخان پامناری از لوطی‌های بامرام و پهلوان‌های تهران قدیم بود که به فقرا و تنگدستان کمک بسیار می‌کرد. چون لوطی صالح ساکن همین محله بود و هر روز گذرش به این کوچه قدیمی می‌افتاد، تهرانی‌ها نام او را برای این گذر انتخاب کردند. قهوه‌خانه حاج تقی در دروازه غار یا خانه رمضان یخی در همین محله هم از دیگر اماکن شهر است که با نام لوطی‌های معروف گره خورده است.

آزمون‌های عجیب ورود به دنیای لوطی‌ها+ عکس

وقتی لوطی‌ها آرامش محله را برهم می‌زدند

اسم لوطی‌ها و‌منش لوطی‌گری از دعوا و درگیری هم جدا نیست. لوطی‌ها اگرچه گاهی حامی اهالی محله بودند و برای حفظ جان و مال همسایه‌ها کم نمی‌گذاشتند، اما گاهی هم با دعوا‌های خیابانی و بگیر و ببندها‌یشان اهالی محله را آزار می‌دادند. ایشان می‌گوید: «همزمان با سر و سامان گرفتن تشکیلات نظمیه در دوره پهلوی اول، حضور لوطی‌ها در تأمین امنیت محله تحت تأثیر قدرت نظمیه کمرنگ شد. تا مدت‌ها از حضور آن‌ها در فعالیت‌های اجتماعی خبری نبود. اما در آغاز دهه ۲۰ و همزمان با ضعیف شدن حکومت مرکزی آن‌ها با ظاهری جدید وارد عرصه فعالیت‌های سیاسی شدند و هر گروهی به خدمت یک جریان سیاسی درآمد.» زمانی ادامه می‌دهد: «از دهه ۲۰ به بعد، دعوا و درگیری این گروه با یکدیگر هم بیشتر شد. دعوای تاریخی حسین رمضان یخی و طیب حاج رضایی در چهارراه مولوی یا دعوای ناصر جیگرکی و طیب در خیابان سیروس و... نمونه‌هایی از دعوا و درگیری این طبقه اجتماعی در خیابان‌هاست که در منابع تاریخی ثبت شده است.»

آکتور‌های سینما

لوطی‌ها به‌عنوان یک طبقه اجتماعی در بسیاری از آثار سینمایی که به فیلم فارسی معروفند حضوری پررنگ داشتند. هنوز هم برخی اماکن و گذر‌های تهران در حافظه مشترک تهرانی‌ها یادآور این طبقه اجتماعی خاص است. سکانس کشته شدن «کریم آب منگل» به دست قیصر در حمام نواب یکی از سکانس‌های معروف فیلم قیصر است که حمام تاریخی گذر امامزاده یحیی (ع) را در حافظه مشترک تهرانی‌ها با جماعت لوطی پیوند داده است.



وقتی لباس لوطی‌ها مد بود

برای لوطی شدن فقط مرام لوطی‌گری و انجام کار‌های محیرالعقول کافی نبود. تازه وارد به این جرگه باید رخت و لباس لوطی‌ها را هم به تن می‌کرد و همرنگ این جماعت می‌شد. اگرچه کلاه مخملی، کت و شلوار مشکی و سبیل‌های تابدار شمایل آشنای لوطی‌های دوره پهلوی دوم برای ماست، اما لوطی‌های عهد قجری که حکم پدری بر گردن لوطی‌های دوران پهلوی داشتند، با رخت و لباس دیگری در محله ظاهر می‌شدند. 

لوطی دوره قاجار، وقتی یک لوطی درست و درمان محسوب می‌شد که چپق با چوب آلبالو یا عناب و دستمال ابریشمی کاشانی همیشه همراهش باشد شال دور کمرش را به سبک لام الف لام ببندد. همیشه گیوه به پا کند و با یک زنجیر بی‌سوسه یزدی در دست و قمه اصفهانی در جیب، کوچه‌های تهران را گز کند. اما در دوره پهلوی، رخت و لباس لوطی‌ها همزمان با تغییر آشکار در ظاهر و لباس ایرانی‌ها تغییر کرد. آثار سینمایی آن دوره که این طبقه اجتماعی را به تصویر می‌کشیدند هم سر و شکل سینمایی‌تری به لباس لوطی‌ها دادند و به تدریج کلاه مخملی، کت و شلوار، کفش نوک‌تیز و تسبیح شاه مقصود به لباس مد روز لوطی‌ها تبدیل شد.
سایر اخبار
بازگشت به ابتدای صفحه
ارسال به دوستان
ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* نظر:
روایت تصویری
نگاه دوم
پیشنهاد سردبیر
پربازدیدها

تاثیر توت سیاه در بیماری های قلبی و عروقی

آخرین تلاش ها برای عادی‌سازی روابط بین عربستان سعودی و رژیم صهیونیستی/ تله صهیونیست‌ها برای آل سعود!

سفر یک‌روزه رئیس‌جمهور به اصفهان/ آغاز اجرای فاز دوم طرح انتقال آب دریای عمان به اصفهان/ رئیس‌جمهور: تصمیمی که دولت گرفته با قوت دنبال می‌شود

لزوم تهیه «سند کاهش فقر» و پایش مستمر آن با همکاری کمیته امداد

اهمیت کشورهای آفریقایی برای ایران کمتر از بریکس نیست/لزوم حمایت از کشورهای آفریقایی برای توسعه تجارت آزاد

افزایش تدریجی دمای تهران از یکشنبه هفته آینده

احساس گرما و گرگرفتگی نشانه اولیه بیماری آلزایمر است

اشک‌های ووشوکار ایران پس از فینال/ الهه منصوریان نقره گرفت

تلاش برای ترور زنجیره‌ای چند مولوی، قاضی و پاسدار خنثی‌ شد/ علمای شیعه، اهل سنت و مسئولان هوشیار باشند

رونمایی از اتوبوس های نو پایتخت

دشمن سست، کم‌جان و افسرده شده است/ مشکلات را می دانیم و تلاش می کنیم تا مشکلات حل شود

وزش باد در ارتفاعات کشور/ تجهیزات لازم به همراه داشته باشید

کیفیت هوای در تهران در وضعیت قابل قبول

قهرمانی ۳۰ ثانیه‌ای صبری در بازی‌های آسیایی/ سومین طلا برای ایران

کارشناسان میراث فرهنگی ایران به آمریکا می‌روند

بارش باران و احتمال آبگرفتگی معابر در ۵ استان/ وزش باد شدید و خیزش گرد و خاک در ۶ استان

سرمایه بانک ایران و مصر افزایش می‌یابد

دیدار رهبران حماس،جهاد و جبهه مردمی در بیروت/ محکومیت تلاش برخی کشورها برای عادی‌سازی روابط

دیدار روسای مجالس ایران و مصر در ژوهانسبورگ

فراخوان واگذاری ظرفیت‌های بندری به سرمایه‌گذاران داخلی و خارجی

تاثیر توت سیاه در بیماری های قلبی و عروقی

گلشیفته فراهانی، پدیده‌ای که در چشمان شما نگاه می‌کند و دروغ می‌گوید/ دروغگوی فراموش کار!

شکست نوجوانان بسکتبال مقابل ژاپن/ ایران ششم شد

عدم تایید مدارک علمی برخی نمایندگان فعلی مجلس صحت ندارد/ مصداق صحبت‌های سخنگوی شورای نگهبان، سینا کمالخانی است که از حضور در مجلس بازماند

روابط ایران و مصر در ریل جدید؛ توافق برای نقشه‌ راه ارتقای روابط دوجانبه/ نقش‌آفرینی مخرب طرف‌های ثالث روابط تهران و قاهره از جمله رژیم صهیونیستی

رئیسی: نیروهای مسلح از تغییر ژئوپلیتیک منطقه جلوگیری‌ کردند/نباید هیچ گروه مسلحی در اطراف مرزها باشد

دومین مدال ووشو در بازی‌های آسیایی قطعی شد/ صعود صبری به نیمه‌نهایی

رئیسی: آینده‌سازان کشور در ‌مدارس ساخته می‌شوند/ اجرای طرح پویش مهر به طرح پرسش مهر /دانش‌آموزان از نگاه خود راوی پیشرفت‌های کشور باشند

حادثه برای خانواده مداح معروف اصفهانی/ ‌مادر سیدرضا نریمانی فوت کرد

مدیرعامل بانک صادرات برکنار شد/ پس‌لرزه انتشار صورت‌های مالی بانک‌های دولتی

بازداشت خانواده حدیث نجفی صحت ندارد/ تکذیب خبرسازی دروغ رسانه‌های معاند در کرج

حداقل حقوق کارمندان و بازنشستگان دولت ابلاغ شد+ سند

کارشناسان میراث فرهنگی ایران به آمریکا می‌روند

شبکه «جام‌جم» اینترنتی شد/انتقال از تلویزیون به تلوبیون

پخش زنده فوتبال پرسپولیس ـ النصر در پلتفرم‌ها/ انتشار مستند رونالدو

بارش باران و احتمال آبگرفتگی معابر در ۵ استان/ وزش باد شدید و خیزش گرد و خاک در ۶ استان

کیم‌جونگ اون پس از 6 روز با مجموعه‌ای از هدایا روسیه را ترک کرد

خودروهای کارکرده از کسب مجوز سازمان استاندارد و محیط زیست معاف شدند

سرمایه بانک ایران و مصر افزایش می‌یابد

دیدار رهبران حماس،جهاد و جبهه مردمی در بیروت/ محکومیت تلاش برخی کشورها برای عادی‌سازی روابط

سوغاتی فرهنگی تاریخی آیت‌الله رئیسی برای ملت ایران

دیدار روسای مجالس ایران و مصر در ژوهانسبورگ