به گزارش روزپلاس؛ سر گذرها بساط خروس جنگیشان به راه بود. کوچک و بزرگ جمع میشدند تا ببینند امروز خروس فلان داش مشدی ظفر مییابد یا خروس جنگی بهمان چغاله مشدی بیشتر زخم میزند تا صاحبش اسم و رسمی در محله در کند. کفترباز هم بودند؛ آن هم از نوع تیرش.
وقتی کفتر سفید پاپرشان در هوا چند معلق میزد، بچههای محله برای این نمایش کف و سوت میزدند. لوطی جماعت را تهرانیها با همین نشانهها میشناختند. جماعتی عمدتاً کم سواد با ظاهری متفاوت که گاهی؛ مثل پاسبان، خانههای محله را میپاییدند که نکند گذر دزد به محله شان بیفتد و گاهی هم چنان جنگ و دعوایی راه میانداختند که آزارش به صغیر و کبیر میرسید. با وجود این، ورود به جرگه لوطیها آسان نبود؛ مرامنامه نانوشتهای داشت و آزمونهای مردافکنی که خیلیها از عهده انجام آن برنمی آمدند. ما در این مقاله با کمک یکی از تهران شناسان به منشور اخلاقی لوطیها و آزمونهای عجیب و غریب ورود به دنیای لوطی گری در تهران قدیم پرداخته ایم.
برگی از منشور اخلاقی لوطیگری
جماعت لوطی را تهرانیها هم با مرام و جوانمردی و تعصبشان به محله میشناختند و هم نامشان یادآور گردنکلفتی، زورگویی و اخاذی بود. با وجود این، لوطیگری برای خود مرام و مسلکی داشت؛ حتی منشور اخلاقی نانوشتهای داشت که اگر میخواستی تمام داش مشدیهای تهران نامت را با حسرت ببرند، باید مو به مو به آن عمل میکردی. این تهران شناس میگوید: «ورود به گروه لوطیهای محله کار آسانی نبود. آنها کسی را به جمع خود راه نمیدادند، مگر اینکه قوانین نانوشته لوطیگری را رعایت میکرد.
منشور اخلاقی نانوشتهای هم داشتند. اگر کسی میخواست لوطی شود باید از دسترنج خود نان میخورد، به بزرگترها احترام میگذاشت، از محرومان دستگیری میکرد، به محله و شهرش تعصب داشت و به مادیات بیاعتنا بود.» وی ادامه میدهد: «کسی که وارد حلقه جماعت لوطی میشد، نباید در مقابل بیغیرتها یا به قول خودشان پنطیها یا نالوطیها سر تعظیم فرود میآورد. نباید به خاطر مال دنیا پیش این و آن دست دراز میکرد و اگر رفیق به دردسر میافتاد باید از جان و مال مایه میگذاشت.»
ظهور لوطیها در عهد قجر
لوطیها را ادامهدهنده راه عیاران و پهلوانان قرن سوم هجری میدانند که بهعنوان یک طبقه اجتماعی در شهرهای بزرگ ظهور کردند. اما در تهران نخستین نشانهها از وجود این طبقه اجتماعی در منابع مکتوب به دوران قاجار برمیگردد؛ همان روزگاری که در گذرها لخلخ راه میرفتند و محلههای ناامن عهد ناصری را برای اهالی امن میکردند. زمانی به نمونهای از لوطیهای معروف عهد ناصری در منابع مکتوب اشاره میکند: «(م-گ) یکی از نخستین لوطیهای تهران است که نامش در منابع مکتوب آمده.
او از لوطیان معروف محله سرپولک در زمان ناصرالدین شاه بود که مورد غضب عینالدوله قرار گرفت و پایش به زندان باز شد. معروف بود گاوکش چنان قدرتی در محله داشت که اگر لبتر میکرد میتوانست هزار مشدی را با خود همراه کند. اگرچه پس از روی کارآمدن حکومت مشروطه از زندان آزاد شد، اما چنان در زندان شکنجه شده بود که از ترس بازگشت دوباره به زندان مجبور به خودکشی شد.»
از چغاله مشدی تا باباشمل
لوطیها هم میان خودشان نظام طبقاتی داشتند؛ نه از آن نظامهای طبقاتی که ضعیفها همیشه ضعیف میمانند و قرار نیست هرگز رنگ بالانشینی را ببیند. در مرام و مسلک لوطیها که دم از جوانمردی میزدند، تازه واردها هم امید داشتند یک روز باباشمل محله شوند و یک دوجین نوچه پیش پایشان خم و راست شود. تازه وارد به جمع لوطیهای محله از مرتبه «چغاله مشدی» شروع میکرد. چغاله مشدی تازه خانه اول لوطیگری بود و اگر کسی میخواست داش مشدی یا لوطی شود، هزار جور آزمون و چالش پیش پایش قرار میگرفت. ایشان میگوید: «در نظام طبقاتی لوطیها، باباشملی آخرین مرتبه بود. هر محله برای خودش یک باباشمل داشت که مرجع داش مشدیها و جامع همه صفات یک لوطی تام و تمام بود؛ کسی که هیچ لوطی روی حرف او حرف نمیزد. معروف است تهران عهد قاجار در حدود ۱۵۰ سال پیش، ۱۵ باباشمل داشت که همگی از احترام ویژهای برخوردار بودند.»
لوطیگری بدون دموکراسی
باب صعود در سلسله مراتب لوطیگری باز بود؛ وی میگوید: «اگر از کارهایی مثل مرشد شدن در زورخانه و اخلاق داشی و لیاقت ذاتی برای رسیدن به باباشملی بگذریم، لوطیها باید برایترقی کارهای عجیب بسیاری انجام میدادند. کسی که میخواست در نظام طبقاتی لوطیها پیشرفت کند باید ثابت میکرد میتواند ۱۰ دست چلوکباب و ۴ من هندوانه را یک جا بخورد. بدون استراحت، ۳۰ دور در چالهحوض شنا کند یا یک مجمع پر از توت نوبرانه را از روستای حسنآباد کن روی دست بگیرد و بدون وقفه به تهران بیاورد.» با وجود این، انتخابات در مرام لوطیها جایی نداشت. یعنی برای انتخاب باباشمل محله خبری از دمکراسی نبود. ایشان میگوید: «برای تعیین باباشمل محله انتخابی در کار نبود. همه لوطیهای جمع میدانستند که کدام داشی یا لوطی از بقیه لایقتر است و همه به حرف او گوش میکنند.»
دور این کارها را خیط بکش!
کسی که لوطی میشد، نباید سراغ هر شغلی میرفت. انگار هرچه مرتبه و درجه لوطیها بالاتر میرفت، دایره مشاغلشان هم محدودتر میشد. تازه واردها که هنوز یک پایشان بیرون جرگه لوطیگری بود و یکپایشان داخل گود، اجازه داشتند با شغلهایی مثل فرفرهسازی، دوغفروشی، چغالهفروشی، توتفروشی و... خرجشان را دربیاورند. اما امان از روزی که یک لوطی از سر ناچاری و نداری سراغ دلاکی، حمالی، حلاجی و مقنیگری میرفت؛ آنوقت از چشم لوطیها میافتاد و کلاهش پس معرکه بود.
یادگاری لوطیها روی دیوار شهر
نام لوطیها روی برخی گذرها و معابر تهران هم دیده میشود؛ گذر لوطی صالح در دل بازار تهران که قدمتش به دوره آقامحمدخان قاجار میرسد یکی از همین نمونههاست. «لوطی صالح» مثل لوطی اکبرخان پامناری از لوطیهای بامرام و پهلوانهای تهران قدیم بود که به فقرا و تنگدستان کمک بسیار میکرد. چون لوطی صالح ساکن همین محله بود و هر روز گذرش به این کوچه قدیمی میافتاد، تهرانیها نام او را برای این گذر انتخاب کردند. قهوهخانه حاج تقی در دروازه غار یا خانه رمضان یخی در همین محله هم از دیگر اماکن شهر است که با نام لوطیهای معروف گره خورده است.
وقتی لوطیها آرامش محله را برهم میزدند
اسم لوطیها ومنش لوطیگری از دعوا و درگیری هم جدا نیست. لوطیها اگرچه گاهی حامی اهالی محله بودند و برای حفظ جان و مال همسایهها کم نمیگذاشتند، اما گاهی هم با دعواهای خیابانی و بگیر و ببندهایشان اهالی محله را آزار میدادند. ایشان میگوید: «همزمان با سر و سامان گرفتن تشکیلات نظمیه در دوره پهلوی اول، حضور لوطیها در تأمین امنیت محله تحت تأثیر قدرت نظمیه کمرنگ شد. تا مدتها از حضور آنها در فعالیتهای اجتماعی خبری نبود. اما در آغاز دهه ۲۰ و همزمان با ضعیف شدن حکومت مرکزی آنها با ظاهری جدید وارد عرصه فعالیتهای سیاسی شدند و هر گروهی به خدمت یک جریان سیاسی درآمد.» زمانی ادامه میدهد: «از دهه ۲۰ به بعد، دعوا و درگیری این گروه با یکدیگر هم بیشتر شد. دعوای تاریخی حسین رمضان یخی و طیب حاج رضایی در چهارراه مولوی یا دعوای ناصر جیگرکی و طیب در خیابان سیروس و... نمونههایی از دعوا و درگیری این طبقه اجتماعی در خیابانهاست که در منابع تاریخی ثبت شده است.»
آکتورهای سینما
لوطیها بهعنوان یک طبقه اجتماعی در بسیاری از آثار سینمایی که به فیلم فارسی معروفند حضوری پررنگ داشتند. هنوز هم برخی اماکن و گذرهای تهران در حافظه مشترک تهرانیها یادآور این طبقه اجتماعی خاص است. سکانس کشته شدن «کریم آب منگل» به دست قیصر در حمام نواب یکی از سکانسهای معروف فیلم قیصر است که حمام تاریخی گذر امامزاده یحیی (ع) را در حافظه مشترک تهرانیها با جماعت لوطی پیوند داده است.
وقتی لباس لوطیها مد بود
برای لوطی شدن فقط مرام لوطیگری و انجام کارهای محیرالعقول کافی نبود. تازه وارد به این جرگه باید رخت و لباس لوطیها را هم به تن میکرد و همرنگ این جماعت میشد. اگرچه کلاه مخملی، کت و شلوار مشکی و سبیلهای تابدار شمایل آشنای لوطیهای دوره پهلوی دوم برای ماست، اما لوطیهای عهد قجری که حکم پدری بر گردن لوطیهای دوران پهلوی داشتند، با رخت و لباس دیگری در محله ظاهر میشدند.
لوطی دوره قاجار، وقتی یک لوطی درست و درمان محسوب میشد که چپق با چوب آلبالو یا عناب و دستمال ابریشمی کاشانی همیشه همراهش باشد شال دور کمرش را به سبک لام الف لام ببندد. همیشه گیوه به پا کند و با یک زنجیر بیسوسه یزدی در دست و قمه اصفهانی در جیب، کوچههای تهران را گز کند. اما در دوره پهلوی، رخت و لباس لوطیها همزمان با تغییر آشکار در ظاهر و لباس ایرانیها تغییر کرد. آثار سینمایی آن دوره که این طبقه اجتماعی را به تصویر میکشیدند هم سر و شکل سینماییتری به لباس لوطیها دادند و به تدریج کلاه مخملی، کت و شلوار، کفش نوکتیز و تسبیح شاه مقصود به لباس مد روز لوطیها تبدیل شد.
عکس/ شعار عبری در مراسم عهد سربازی/ اسراییل باید محو شود
عجیبترین مار جهان در ایران+ عکس
عکس یادگاری درویش با رونالدو
اولین تصویر از کریستیانو رونالدو در ایران
عکس/ حضور خانوادگی رئیس سازمان تبلیغات در راهپیمایی جاماندگان اربعین
عکس/ حضور سردار سلامی در پیادهروی جاماندگان تهران
هدیه ۲۵۶ میلیون دلاری مسی به آمریکا +عکس
عکس/ بوسه مخبر بر پیشانی رئیس جمهور
تصویری از ترامپ در زندان فولتون کانتی
اینفوگرافیک/ مهاجر ۱۰؛ کابوس دشمنان ایران
عکس/ رونمایی از پهپاد «مهاجر ۱۰» و الحاق انبوه موشک های راهبردی به نیروهای مسلح
تقریظ رهبر انقلاب بر دو کتاب شهید صدرزاده/ عکس
دیدار قهرمان حادثه تروریستی شاهچراغ با یزدانی/ عکس
نیروی خدماتی که تروریست داعشی را خلع سلاح کرد + تصاویر
عکس/ مدیرعامل پرسپولیس با لباس عربی در کربلا
رونالدو سر طلایی فوتبال جهان شد +عکس
شکل و شمایل عجیب حسین فریدون، برادر حسن روحانی/ عکس
عکس/ سقوط هواپیمای آموزشی در کرج
عکس/ دیوارنگاره قرآنی میدان ولیعصر(عج)
نقاشی حسن روحالامین از حضرت عباس(ع) روی دیوارنگاره میدان جهاد
عکس/ دستنوشته شهید سلیمانی بهمناسبت فرارسیدن ماه محرم
گندهگو با لاکِ سفید/ اولین تصویر محمدصادقی پس از بازداشت
محراب ایرانی حرم امام علی(ع) رونمایی شد + عکس
تصویر سرباز شهید حمله تروریستی به کلانتری زاهدان
عکس/ اعدام ۲ نفر از عاملان جنایت تروریستی حمله به حرم شاهچراغ(ع)
عکس/ دیدار رئیس و کارکنان قوه قضائیه با رهبر انقلاب
عکس/ حضور فرزند شهید احمدی روشن در حسینیه امام خمینی(ره)
دیدار رهبر انقلاب با جمعی از دانشمندان و مسئولان صنعت هستهای کشور/ عکس
عربستان محدودیتهای بقیع را کاهش داد+عکس
عکس/ حضور حسن روحانی در مراسم سالگرد ارتحال امام(ره)
عکس/ اردوغان رای خود را به صندوق انداخت
عکس/ حضور قلیچدار اوغلو در پای صندوق رای
عکس/ آیه نصب شده در دیدار امروز رهبر انقلاب
عکس/ آمادهسازی خیابانهای جاکارتا برای استقبال از رئیسی
ماجرای ژست نخست وزیر کانادا / «manners leg»
عکس/ برگههای رای دور دوم انتخابات ترکیه
مرزبانی در برف چندمتری اردیبهشت/عکس
عکس یادگاری شخصیتهای فلسطینی با رئیسی
ببینید/بیانات رهبر انقلاب در دیدار مسئولان نظام و سفرای کشورهای اسلامی
ببینید/بیانات رهبر انقلاب در دیدار جمعی از فرماندهان نیروی هوایی و پدافند هوایی ارتش
بزرگترین مجسمه برنزی پایتخت رونمایی شد + عکس
دیدار امیرعبداللهیان با سید حسن نصرالله/عکس
نماز عید فطر در سوریه با حضور «بشار اسد»/عکس
نماز عید فطر در مسجدالاقصی با حضور دهها هزار نمازگزار فلسطینی
ببینید/ سرود خواندن دختران دانش آموز در حضور رهبر انقلاب/ آیتالله خامنهای:امروز در تمام زمینهها زنهای برجسته و مهمی داریم
آغاز مراسم رژه روز ارتش با حضور رئیس جمهور+ تصاویر
عکس/ حضور رییسجمهور در امامزاده صالح (ع) تهران
کشف اسکلت کودکان سه هزار ساله+ عکس
ببینید/بازدید رهبر انقلاب از نمایشگاه توانمندیهای صنعتی
ویدیو/ لحظهی ورود و تیراندازی فرد مسلح به سفارت جمهوری آذربایجان تهران
فیلم/ اعترافات علیرضا اکبری جاسوس انگلیس/ از نحوه ارتباط گیری تا بازداشت توسط وزارت اطلاعات
ویدیو/ حضور وزیر امورخارجه بر مزار شهید عماد مغنیه و شهدای مقاومت
رئیس جمهور در کنار سفره هفت سین/عکس
حضور قالیباف بر سر مزار شهید حاج قاسم سلیمانی/ عکس
هواشناسی ایران ۱۴۰۱/۱۲/۲۱؛ ۲ سامانه بارشی در راه ایران/ هشدار هواشناسی برای ۱۹ استان
ببینید/درخواست حاج قاسم از خادم امام رضا (علیهالسلام)
غرس نهال توسط رهبر انقلاب به مناسبت روز درختکاری
تصادف دو قطار با یکدیگر در یونان با ۱۱۷ کشته و زخمی+ عکس
اولین تصویر از تونلهای مخصوص سامانههای پدافندی
اولین تصویر ماهوارهای از پهپاد شاهد 149 سپاه
خیانت بزرگ ۸۶ سال پیش رضاشاه چه بود؟
اتفاق عجیب در هانگژو/ پیدا شدن موبایل ورزشکار بین ۱۰ هزار کیسه زباله!
واکنش پرویز پرستویی به عکسش روی بیلبوردهای تهران
هدیه فدراسیون فوتبال ایران و باشگاه پرسپولیس به بازیکنان النصر
حمل مشعل بازیهای آسیایی توسط ورزشکار ایران +عکس
واکنش سفارت ایران در عربستان به پیروزی «النصر» مقابل «پرسپولیس»
به صدا درآمدن زنگ مدرسه برای کلاس «اولیها»/ چالش ثبتنام ۶ سالهها؛ والدین «صبور باشند»
دلایل کاهش قیمت دلار در بازار همزمان با اجرای توافقات سیاسی
کلیات طرح اصلاح قانون کنکور تصویب شد/ موافقان و مخالفان چه گفتند؟
آییننامه تشکیل هیأت عالی جذب اعضای هیأت علمی دانشگاه ها ابلاغ شد
ساعت شروع به کار مدارس شناور میشود؟
عکس/ تجهیزات ضبط شده از تروریستها در سقز
جدیدترین گزارش ناسا در مورد پدیدههای ناشناخته هوایی/ یوفوها فرازمینی نیستند!
جزئیات فعالیت خطوط «اتوبوس مدرسه» برای سال تحصیلی جدید + آدرس ایستگاهها
اینفوگرافیک / ۱۰ ماده غذایی سالم که مصرف بیش از حد آن آسیبرسان است
شروط مجلس برای واردات کالا از طریق ملوانی و کولبری
قطار کیم جونگ اون وارد روسیه شد
هکشدن حساب شبکههای اجتماعی امکانپذیر است؟
مردم سیستانوبلوچستان با رهبر انقلاب دیدار میکنند/ «شوق دیدار»
دست سینمای ایران برای معرفی فیلم به اسکار پُر است؟
ساعت آغاز به کار دستگاههای اجرایی تهران از امروز از ۷ تا ۹ صبح شناور است
صدها کشته در پی وقوع زلزله شدید در مراکش
کرونا «پیرولا» به ایران رسیده است؟
پیکر جانباختگان حادثه معدن رزمجاه طزره در دامغان پیدا شد
قاتلِ صیغهای/ قاتل سریالی ۷ مرد در مازندران بازداشت شد
توصیههایی برای جلوگیری از گرمازدگی در پیادهروی اربعین
اینفوگرافیک / کارنامه دولت سیزدهم در حوزه سلامت
توزیع واکسن آنفلوآنزای ایرانی در داروخانهها + قیمت
اینفوگرافیک/ چطور به دهکبندی اعتراض کنیم؟
اینفوگرافیک/ شهدای ایرانی آرمیده در کربلا و نجف
باد و باران و خاک در برخی استانها/ افزایش دما در نوار شمالی کشور
جعبه سیاه هواپیمای واگنرها پیدا شد
روایت محافظ مقام معظم رهبری از ۶ تیر ۱۳۶۰
قطع درختی که تبدیل به جاذبه گردشگری شده بود/ شهرداری شیراز: خشک شده بود!
اینفوگرافیک/ ۱۰ توصیه برای پیادهروی اربعین در روزهای گرم
دفترچه انتخاب رشته کنکور منتشر شد
مخالف را به لجن نکشید/ توصیههای آیتالله بهشتی به خبرنگاران و رسانهها
اعطای «تندیس ملی فداکاری» به جوان فداکار در حادثه تروریستی شاهچراغ
هوای ۱۷ استان از امروز تا فردا بارانی است
هشدار پلیس درباره خرید خودروهای کارکرده وارداتی بدون پلاک ملی
نهضت سوادآموزی منحل میشود
اسامی رتبههای برتر کنکور اعلام شد
هشدار زرد صادر شد/ احتمال توفان گرد و خاک در ۴ استان
آتشسوزی گسترده در بازار تهران/ هشدار درباره ایمنی بازار
قیمت بلیت اتوبوس اربعین تا مهران ۶۸۰هزار تومان تعیین شد/ فروش بلیت از امروز
آغاز پیشفروش بلیت اتوبوسهای اربعین از شنبه آینده/ شرکتهای مسافربری با گرانفروشی به استقبال رفتند
جزئیات رایگان شدن مترو واتوبوس برای دانش آموزان/ رایزنی برای مجازی شدن دانشگاههادر۱۰روز اول مهر
اینفوگرافیک/ کدهای دستوری سیم کارتهای عراقی
بارش باران و وزش باد در ۱۳ استان/ هشدار طغیان رودخانهها در ۸ استان
جدول زمانبندی انتخابات مجلس منتشر شد
آیا زنان برای دریافت گذرنامه ویژه اربعین نیاز به اجازه همسر دارند؟
اینفوگرافیک / علائم و راههای انتقال هپاتیت
زندان رجایی شهر تخلیه شد
۶ علامت کمبود ویتامین که از چهره مشخص میشود
عوارض خروج زائران عتبات چقدر است؟
شرط فعالیت دوباره پیامرسانهای خارجی در کشور
هشدار وزارت بهداشت درباره گرمازدگی / آمادهباش مراکز درمانی
جزئیات برگزاری آزمون استخدامی آموزش و پرورش اعلام شد
جزئیات پرداخت مناسبتی ۱۰ میلیون تومانی به کارمندان دولت در ۱۴۰۲ + جدول
مشمولان غیرغایب سربازی برای سفر عتبات حتما باید مجوز بگیرند