به گزارش روزپلاس؛ مریخ سیارهای با تضادهای گسترده است؛ آتشفشانهای عظیم، درههای عمیق و دهانههایی که شاید میزبان جریان آب باشند. وقتی اولین کلونیها سیاره سرخ را بهرهبرداری کنیم، این سیاره مکانی شگفتانگیز برای توریستهای آینده خواهد بود. سایتهای فرود برای این ماموریتها در آینده به احتمال زیاد و به دلایل ایمنی و عملی، دشتهای مسطح خواهند بود. اما احتمالا آنها بتوانند در مکانهایی فرود آیند که تا یک جغرافیای جذابتر تنها چند روز فاصله داشته باشند. در ادامه تعدادی از مکانهایی را معرفی میکنیم که مریخیهای آینده میتوانند از آنها دیدن کنند.
کوه المپوس
کوه المپوس (Olympus Mons) بزرگترین آتشفشان در منظومه خورشیدی است. طبق ناسا، این کوه که در ناحیه آتشفشانی تارسیس (Tharsis) واقع شده، مساحتی برابر با ایالت آریزونای آمریکا دارد. ارتفاع ۲۵ کیلومتری این کوه، آن را تقریبا ۳ برابر بلندتر از کوه ۸/۹ کیلومتری اورست میسازد.
کوه المپوس یک آتشفشان سپری بزرگ است که بعد از ریزش تدریجی مواد مذاب از دامنههایش شکل گرفته. این به این معنی است که احتمالا توریستهای آینده بتوانند به راحتی از آن بالا بروند، چون شیب متوسط آن تنها ۵ درصد است. در قله آن یک حفره تماشایی با عرض ۸۵ کیلومتر قرار دارد و توسط اتاقکهای ماگمایی شکل گرفته که مواد مذاب خود را از دست داده (احتمالا در حین یک انفجار) و فرو پاشیدهاند.
آتشفشانهای تارسیس
وقتی در حال صعود از کوه المپوس هستید، ارزشش را دارد که در همان حوالی بمانید و به دیگر آتشفشانهای ناحیه تارسیس نیز سر بزنید. طبق گفته ناسا، تارسیس در مساحتی به عرض تقریبا ۴۰۰۰ کیلومتر میزبان ۱۲ آتشفشان غولپیکر است. مثل کوه المپوس، باقی این آتشفشانها نیز از آتشفشانهای روی زمین بزرگتر هستند؛ احتمالا به این دلیل که مریخ نیروی گرانش کمتری دارد و آتشفشانها میتوانند بلندتر شوند. این آتشفشانها احتمالا به اندازه دو میلیارد سال در حال فوران بودهاند ــ تقریبا نصف عمر مریخ.
تصویر بالا، که توسط وایکینگ ۱ (Viking 1) در سال ۱۹۸۰ گرفته شده، ناحیه تارسیس شرقی را نشان میدهد. در سمت چپ تصویر، از بالا به پایین، میتوانید سه آتشفشان سپری را ببینید که تقریبا ۲۵ کیاومتر ارتفاع دارند: کوههای آسکریوس (Ascraeus)، پاوونیس (Pavonis) و آرسیا (Arsia). در گوشه بالا سمت راست یک آتشفشان سپری دیگر به نام تارسیس تولوس (Tharsis Tholus) دیده میشود.
دره مارینر
مریخ نه تنها بزرگترین آتشفشان منظومه خورشیدی، بلکه بزرگترین دره آن را نیز میزبانی میکند. طبق گفته ناسا، دره مارینر (Valles Marineris) تقریبا ۳۰۰۰ کیلومتر طول دارد. یعنی حدود چهار برابر طولانیتر از گرند کنیون با طول ۸۰۰ کیلومتر.
پژوهشگران مطمئن نیستند دره مارینر چگونه به وجود آمده، اما چند نظریه درباره این موضوع وجود دارد. بسیاری از دانشمندان میگویند که شکلگیری ناحیه تارسیس به رشد دره مارینر کمک کرده است. حرکت مواد مذاب در ناحیه آتشفشانی پوسته را به سمت بالا فشار داده، و این فشار باعث ایجاد شکستگی پوسته در نواحی دیگر شده است. در طول زمان، این شکستگیها به صورت دره مارینر در آمدهاند.
قطبهای شمال و جنوب
مریخ دو ناحیه یخی با ترکیبات نسبتا متفاوت در قطبهای خود دارد؛ قطب شمال (که در تصویر بالا دیده میشود) توسط کاوشگر فینیکس (Phoenix lander) از نزدیک مورد مطالعه قرار گرفت، و مشاهدات ما از قطب جنوب از ماهوارههای مریخ میآیند. طبق گفته ناسا، در طول زمستان دما در نواحی قطبی شمال و جنوب چنان پایین است که کربن دی اکسید موجود در اتمسفر متراکم شده و به صورت یخ روی سطح سیاره مینشیند.
این فرایند در تابستان معکوس میشود و کربن دی اکسید به اتمسفر باز میگردد. در نیمکره شمالی، کربن دی اکسید کاملا در اتمسفر ناپدید میشود و یک کلاهک آب و یخ پشت سر خود باقی میگذارد. اما مقداری از یخهای کربن دی اکسید در اتمسفر جنوبی باقی میماند. این حرکت یخها آثار بزرگی روی اقلیم مریخ دارد؛ از جمله شکلگیری بادها.
دهانه گیل و کوه شارپ (ائولیس)
دهانه گیل (Gale Crater)، که در سال ۲۰۱۲ پس از فرود مریخنورد کنجکاوی (Curiosity) مشهور شد، میزبان شواهد عظیمی از وجود آب در گذشته است. کنجکاوی چندین هفته را در بستر یک جریان سپری کرد و شواهد بیشتری را نیز از آب در کف این دهانه یافت. کنجکاوی در حال حاضر در یک آتشفشان همان حوالی به نام کوه شارپ (Mount Sharp) یا کوه ائولیس (Aeolis Mons) به بررسی ویژگیهای ژئولوژیکی چینههای آن میپردازد.
یکی از یافتههای هیجانانگیزتر کنجکاوی کشف مولکولهای ارگانیک پیچید در این ناحیه به دفعات زیاد بود. نتایج سال ۲۰۱۸ نشان میدهد که این مواد ارگانیک در داخل سنگهای ۳/۵ میلیارد ساله کشف شدهاند. همزمان با این نتایج، پژوهشگران اعلام کردند که مریخنورد کشف کرده که غلظت متان در اتمسفر در فصلهای مختلف تغییر میکند. متان مادهای است که میتواند توسط میکروبها و همچنین پدیدههای ژئولوژیکی تولید شود؛ در نتیجه، این که این کشف نشانی از حیات باشد یا نه مشخص نیست.
حفرههای مدوسا
حفرههای مدوسا (Medusae Fossae) یکی از عجیبترین مکانهای مریخ است و برخی افراد عقیده دارند شواهدی از برخورد UFOها در این مکان پیدا میشود. توضیح محتملتر این است که این حفرهها، با مساحتی برابر با یک پنجم مساحت ایالات متحده، رسوبات یک آتشفشان بزرگ هستند. در طول زمان، باد سنگها را به صورت این سازندهای زیبا در آورده است. اما پژوهشگران همچنان به مطالعات بیشتری نیاز دارند تا بفهمند فعالیتهای آتشفشانی چگونه باعث شکلگیری حفرههای مدوسا شدهاند. یک پژوهش در سال ۲۰۱۸ پیشنهاد میکند که احتمالا این سازند در اثر صدها انفجار آتشفشانی عظیم در ۵۰۰ میلیون سال پیش شکل گرفته است. این احتمال وجود دارد که اقلیم سیاره سرخ در اثر این انفجارها گرم شده باشد، چون گازهای گلخانهای از کوهها وارد اتمسفر شدند.
جریانهای فصلی پرشیب در دهانه هیل
مریخ میزبان پدیده عجیبی به نام جریانهای فصلی پرشیب (Recurring Slope Lineae) است؛ جریانهایی که در آب و هوای گرم در کنارههای دهانههای پرشیب شکل میگیرند. با این حال، فهمیدن این که این جریانها چه هستند کار دشواری است. تصویری که اینجا از دهانه هیل نشان داده شده (همانند مکانهای دیگر)، شامل نقاطی است که در تحلیل طیفبینی دارای هیدراتاسیون (جذب آب) شناسایی شدهاند. در سال ۲۰۱۵ ناسا در یک گزارش اولیه اعلام کرد که نمکهای هیدراته باید نشانهای از آب روان باشد، اما پژوهشهای بعدی نشان دادند که این جریانها میتوانند از آب اتمسفری یا جریانهای خشک ماسه نیز شکل بگیرند. در واقعیت، باید به این RSLها نزدیک شویم تا طبیعت حقیقی آنها را بفهمیم. اما یک مانع وجود دارد: اگر RLSها واقعا میزبان میکروبهای بیگانه باشند، نباید نزدیکشان شویم تا خطر آلودگی آنها را تهدید کند. در این حین که ناسا در مییابد تا چگونه با رعایت پروتکلهای حفاظت سیارهای خودش RSLها را کاوش کند، توریستهای آینده میتوانند با دوربینهای دوچشمی خود این پدیده رازآلود را از دور تحسین کنند.
«تلماسههای شبحوار» در نوکتیس لابرینت و حوضه هلاس
مریخ سیارهای است که ظاهر آن در حال حاضر بیش از همه تحت تاثیر بادها است، چون آب از روی آن تبخیر شده و اتمسفرش نازک است. اما همچنان میتوانیم شواهد گستردهای از آبهای گذشته را روی آن ببینیم؛ از جمله نواحی «تلماسههای شبحوار» (Ghost Dunes) در نوکتیس لابرینتوس (Noctis Labyrinthus) و حوضه هلاس (Hellas basin). پژوهشگران میگویند که این نواحی تلماسههایی با ارتفاع دهها متر داشتهاند. بعدها این تلماسهها توسط مواد مذاب یا آب شسته شدهاند و حالا تنها پایه آنها باقی مانده است.
تلماسههای قدیمی، نظیر چیزی که در تصویر دیده میشود، نشان میدهند که باد چگونه در گذشته در مریخ جریان داشته؛ این موضوع به نوبه خود به اقلیمشناسان سرنخهایی در مورد محیط گذشته سیاره سرخ میدهد. در یک سناریوی غیر منتظرهتر حتی این احتمال وجود دارد که میکروبهایی در نواحی حفاظت شده این تلماسهها در برابر بادها و تشعشعات پناه گرفته باشند.
عکس/ شعار عبری در مراسم عهد سربازی/ اسراییل باید محو شود
عجیبترین مار جهان در ایران+ عکس
عکس یادگاری درویش با رونالدو
اولین تصویر از کریستیانو رونالدو در ایران
عکس/ حضور خانوادگی رئیس سازمان تبلیغات در راهپیمایی جاماندگان اربعین
عکس/ حضور سردار سلامی در پیادهروی جاماندگان تهران
هدیه ۲۵۶ میلیون دلاری مسی به آمریکا +عکس
عکس/ بوسه مخبر بر پیشانی رئیس جمهور
تصویری از ترامپ در زندان فولتون کانتی
اینفوگرافیک/ مهاجر ۱۰؛ کابوس دشمنان ایران
عکس/ رونمایی از پهپاد «مهاجر ۱۰» و الحاق انبوه موشک های راهبردی به نیروهای مسلح
تقریظ رهبر انقلاب بر دو کتاب شهید صدرزاده/ عکس
دیدار قهرمان حادثه تروریستی شاهچراغ با یزدانی/ عکس
نیروی خدماتی که تروریست داعشی را خلع سلاح کرد + تصاویر
عکس/ مدیرعامل پرسپولیس با لباس عربی در کربلا
رونالدو سر طلایی فوتبال جهان شد +عکس
شکل و شمایل عجیب حسین فریدون، برادر حسن روحانی/ عکس
عکس/ سقوط هواپیمای آموزشی در کرج
عکس/ دیوارنگاره قرآنی میدان ولیعصر(عج)
نقاشی حسن روحالامین از حضرت عباس(ع) روی دیوارنگاره میدان جهاد
عکس/ دستنوشته شهید سلیمانی بهمناسبت فرارسیدن ماه محرم
گندهگو با لاکِ سفید/ اولین تصویر محمدصادقی پس از بازداشت
محراب ایرانی حرم امام علی(ع) رونمایی شد + عکس
تصویر سرباز شهید حمله تروریستی به کلانتری زاهدان
عکس/ اعدام ۲ نفر از عاملان جنایت تروریستی حمله به حرم شاهچراغ(ع)
عکس/ دیدار رئیس و کارکنان قوه قضائیه با رهبر انقلاب
عکس/ حضور فرزند شهید احمدی روشن در حسینیه امام خمینی(ره)
دیدار رهبر انقلاب با جمعی از دانشمندان و مسئولان صنعت هستهای کشور/ عکس
عربستان محدودیتهای بقیع را کاهش داد+عکس
عکس/ حضور حسن روحانی در مراسم سالگرد ارتحال امام(ره)
عکس/ اردوغان رای خود را به صندوق انداخت
عکس/ حضور قلیچدار اوغلو در پای صندوق رای
عکس/ آیه نصب شده در دیدار امروز رهبر انقلاب
عکس/ آمادهسازی خیابانهای جاکارتا برای استقبال از رئیسی
ماجرای ژست نخست وزیر کانادا / «manners leg»
عکس/ برگههای رای دور دوم انتخابات ترکیه
مرزبانی در برف چندمتری اردیبهشت/عکس
عکس یادگاری شخصیتهای فلسطینی با رئیسی
ببینید/بیانات رهبر انقلاب در دیدار مسئولان نظام و سفرای کشورهای اسلامی
ببینید/بیانات رهبر انقلاب در دیدار جمعی از فرماندهان نیروی هوایی و پدافند هوایی ارتش
بزرگترین مجسمه برنزی پایتخت رونمایی شد + عکس
دیدار امیرعبداللهیان با سید حسن نصرالله/عکس
نماز عید فطر در سوریه با حضور «بشار اسد»/عکس
نماز عید فطر در مسجدالاقصی با حضور دهها هزار نمازگزار فلسطینی
ببینید/ سرود خواندن دختران دانش آموز در حضور رهبر انقلاب/ آیتالله خامنهای:امروز در تمام زمینهها زنهای برجسته و مهمی داریم
آغاز مراسم رژه روز ارتش با حضور رئیس جمهور+ تصاویر
عکس/ حضور رییسجمهور در امامزاده صالح (ع) تهران
کشف اسکلت کودکان سه هزار ساله+ عکس
ببینید/بازدید رهبر انقلاب از نمایشگاه توانمندیهای صنعتی
ویدیو/ لحظهی ورود و تیراندازی فرد مسلح به سفارت جمهوری آذربایجان تهران
فیلم/ اعترافات علیرضا اکبری جاسوس انگلیس/ از نحوه ارتباط گیری تا بازداشت توسط وزارت اطلاعات
ویدیو/ حضور وزیر امورخارجه بر مزار شهید عماد مغنیه و شهدای مقاومت
رئیس جمهور در کنار سفره هفت سین/عکس
حضور قالیباف بر سر مزار شهید حاج قاسم سلیمانی/ عکس
هواشناسی ایران ۱۴۰۱/۱۲/۲۱؛ ۲ سامانه بارشی در راه ایران/ هشدار هواشناسی برای ۱۹ استان
ببینید/درخواست حاج قاسم از خادم امام رضا (علیهالسلام)
غرس نهال توسط رهبر انقلاب به مناسبت روز درختکاری
تصادف دو قطار با یکدیگر در یونان با ۱۱۷ کشته و زخمی+ عکس
اولین تصویر از تونلهای مخصوص سامانههای پدافندی
اولین تصویر ماهوارهای از پهپاد شاهد 149 سپاه
خیانت بزرگ ۸۶ سال پیش رضاشاه چه بود؟
اتفاق عجیب در هانگژو/ پیدا شدن موبایل ورزشکار بین ۱۰ هزار کیسه زباله!
واکنش پرویز پرستویی به عکسش روی بیلبوردهای تهران
هدیه فدراسیون فوتبال ایران و باشگاه پرسپولیس به بازیکنان النصر
حمل مشعل بازیهای آسیایی توسط ورزشکار ایران +عکس
واکنش سفارت ایران در عربستان به پیروزی «النصر» مقابل «پرسپولیس»
به صدا درآمدن زنگ مدرسه برای کلاس «اولیها»/ چالش ثبتنام ۶ سالهها؛ والدین «صبور باشند»
دلایل کاهش قیمت دلار در بازار همزمان با اجرای توافقات سیاسی
کلیات طرح اصلاح قانون کنکور تصویب شد/ موافقان و مخالفان چه گفتند؟
آییننامه تشکیل هیأت عالی جذب اعضای هیأت علمی دانشگاه ها ابلاغ شد
ساعت شروع به کار مدارس شناور میشود؟
عکس/ تجهیزات ضبط شده از تروریستها در سقز
جدیدترین گزارش ناسا در مورد پدیدههای ناشناخته هوایی/ یوفوها فرازمینی نیستند!
جزئیات فعالیت خطوط «اتوبوس مدرسه» برای سال تحصیلی جدید + آدرس ایستگاهها
اینفوگرافیک / ۱۰ ماده غذایی سالم که مصرف بیش از حد آن آسیبرسان است
شروط مجلس برای واردات کالا از طریق ملوانی و کولبری
قطار کیم جونگ اون وارد روسیه شد
هکشدن حساب شبکههای اجتماعی امکانپذیر است؟
مردم سیستانوبلوچستان با رهبر انقلاب دیدار میکنند/ «شوق دیدار»
دست سینمای ایران برای معرفی فیلم به اسکار پُر است؟
ساعت آغاز به کار دستگاههای اجرایی تهران از امروز از ۷ تا ۹ صبح شناور است
صدها کشته در پی وقوع زلزله شدید در مراکش
کرونا «پیرولا» به ایران رسیده است؟
پیکر جانباختگان حادثه معدن رزمجاه طزره در دامغان پیدا شد
قاتلِ صیغهای/ قاتل سریالی ۷ مرد در مازندران بازداشت شد
توصیههایی برای جلوگیری از گرمازدگی در پیادهروی اربعین
اینفوگرافیک / کارنامه دولت سیزدهم در حوزه سلامت
توزیع واکسن آنفلوآنزای ایرانی در داروخانهها + قیمت
اینفوگرافیک/ چطور به دهکبندی اعتراض کنیم؟
اینفوگرافیک/ شهدای ایرانی آرمیده در کربلا و نجف
باد و باران و خاک در برخی استانها/ افزایش دما در نوار شمالی کشور
جعبه سیاه هواپیمای واگنرها پیدا شد
روایت محافظ مقام معظم رهبری از ۶ تیر ۱۳۶۰
قطع درختی که تبدیل به جاذبه گردشگری شده بود/ شهرداری شیراز: خشک شده بود!
اینفوگرافیک/ ۱۰ توصیه برای پیادهروی اربعین در روزهای گرم
دفترچه انتخاب رشته کنکور منتشر شد
مخالف را به لجن نکشید/ توصیههای آیتالله بهشتی به خبرنگاران و رسانهها
اعطای «تندیس ملی فداکاری» به جوان فداکار در حادثه تروریستی شاهچراغ
هوای ۱۷ استان از امروز تا فردا بارانی است
هشدار پلیس درباره خرید خودروهای کارکرده وارداتی بدون پلاک ملی
نهضت سوادآموزی منحل میشود
اسامی رتبههای برتر کنکور اعلام شد
هشدار زرد صادر شد/ احتمال توفان گرد و خاک در ۴ استان
آتشسوزی گسترده در بازار تهران/ هشدار درباره ایمنی بازار
قیمت بلیت اتوبوس اربعین تا مهران ۶۸۰هزار تومان تعیین شد/ فروش بلیت از امروز
آغاز پیشفروش بلیت اتوبوسهای اربعین از شنبه آینده/ شرکتهای مسافربری با گرانفروشی به استقبال رفتند
جزئیات رایگان شدن مترو واتوبوس برای دانش آموزان/ رایزنی برای مجازی شدن دانشگاههادر۱۰روز اول مهر
اینفوگرافیک/ کدهای دستوری سیم کارتهای عراقی
بارش باران و وزش باد در ۱۳ استان/ هشدار طغیان رودخانهها در ۸ استان
جدول زمانبندی انتخابات مجلس منتشر شد
آیا زنان برای دریافت گذرنامه ویژه اربعین نیاز به اجازه همسر دارند؟
اینفوگرافیک / علائم و راههای انتقال هپاتیت
زندان رجایی شهر تخلیه شد
۶ علامت کمبود ویتامین که از چهره مشخص میشود
عوارض خروج زائران عتبات چقدر است؟
شرط فعالیت دوباره پیامرسانهای خارجی در کشور
هشدار وزارت بهداشت درباره گرمازدگی / آمادهباش مراکز درمانی
جزئیات برگزاری آزمون استخدامی آموزش و پرورش اعلام شد
جزئیات پرداخت مناسبتی ۱۰ میلیون تومانی به کارمندان دولت در ۱۴۰۲ + جدول
مشمولان غیرغایب سربازی برای سفر عتبات حتما باید مجوز بگیرند