به گزارش روزپلاس؛ این واکسن نوترکیب برای ایجاد مصونیت علیه ویروس کرونا، (۱۹COVID )، با استفاده از وکتور آدنو ویروس انسانی ۲۶ برای واکسن نوبت اول و آدنوویروس انسانی ۵ برای واکسن نوبت دوم تولید شده است.
واکسن کرونای روسی چگونه از ابتلا به بیماری کرونا جلوگیری میکند؟
باید توجه کرد که آنتی ژن S سبب اتصال ویروس کرونا به سلولهای بدن و آغاز روند بیماری میشود. بر این اساس میتوان با تحریک سیستم ایمنی از ابتلا به بیماری محافظت کرد. ژن تولید گلیکوپروتئین S در ژنوم آدنوویروس قرار داده شده است. بنابراین آدنوویروس در سطح خودش این آنتی ژن را دارد که باعث تحریک سیستم ایمنی می شود. آدنوویروس استفاده شده به عنوان وکتور، به نحوی تغییر داده شده که قابلیت تکثیر و بیماریزایی در بدن نخواهد داشت.
اثربخشی بیش از ۹۱ درصدی واکسن اسپوتنیکوی
در عین حال اعلام شده که میزان اثربخشی واکسن اسپوتنیکوی علیه بیماری کووید-۱۹، ۹۱.۶ درصد است. هر چند که ممکن است اثربخشی آن در سالمندان و یا افراد با ضعف ایمنی کمتر باشد. همچنین بهترین پاسخ ایمنی از حدود دو هفته بعد از دریافت نوبت دوم واکسن ایجاد می شود، اما طول مدت محافظت این واکسن مانند سایر واکسنها هنوز مشخص نیست. از طرفی مطالعات بالینی این واکسن مانند سایر واکسنهای کرونا در جهان، همچنان ادامه دارد تا به ابهامات یاد شده پاسخ داده شود.
موارد ممنوعیت تزریق واکسن روسی کرونا
باید توجه کرد که واکسن اسپوتنیک وی روسیه در مواردی ممنوعیت مصرف دارد. به عنوان مثال در دوره بارداری و شیردهی نباید از این واکسن استفاده کرد. همچنین افرادی که سابقه واکنشهای حساسیتی شدید و وجود هر گونه بیماری حاد با یا بدون تب دارند که البته این افراد حدود دو هفته بعد از بهبودی می توانند برای تزریق این واکسن مراجعه کنند. از طرفی واکسن برای افراد زیر ۱۸ سال مجوز مصرف ندارد. علاوه بر این، افرادی که به دنبال تزریق نوبت اول این واکسن دچار هر نوع عارضه شدید مانند آنافیلاکسی یا واکنش حساسیتی منتشر شدید، تشنج، تب بالای ۴۰ درجه و ... شدهاند، منع مصرف نوبت دوم واکسن را دارند.
باید توجه کرد که این واکسن های وارداتی در ویالهای ۵ دوزی، هر دوز نیم میلی لیتر، جمعا ۳ میلی لیتر و در حالت منجمد هستند. برای افتراق ویالها، ویالهای نوبت اول آبی رنگ و ویال های نوبت دوم قرمز رنگ هستند.
تعداد نوبت دریافت این واکسن دو نوبت است که به فاصله ۲۱ روز از یکدیگر تجویز میشود. باید توجه کرد که توصیه میشود که این فاصله حداقل ۲۱ روزه رعایت شود، اما اگر فردی با تاخیر مراجعه کرد، منعی برای تجویز نوبت دوم وجود ندارد. تاکید میشود که نوع واکسن برای نوبت اول و دوم با یکدیگر متفاوت است. دوز هر نوبت واکسن نیم میلی لیتر است که با سرنگ AD نیم میلی لیتر کشیده و در ناحیه عضله دلتوئید تزریق عضلانی میشود. بهتر است تزریق در دست غیر قالب فرد گیرنده واکسن انجام شود. به عنوان مثال برای افراد راست دست، در ناحیه دلتوئید دست چپ انجام شود.
نحوه نگهداری و انتقال واکسن
ویالهای واکسن اسپوتنیک وی، باید تا قبل از تزریق به افراد، همواره در دمای کمتر از منفی ۱۸ درجه باشند و برهمین اساس تاکید میشود که دمای فریزر نگهداری واکسن در سردترین حالت ممکن تنظیم شود تا دمای فریزر بین منفی ۲۰ تا منفی ۲۵ باشد. قبل از انتقال واکسن، باید فریزر در محل دریافت واکسن حداقل یک روز قبل روشن شده و در سردترین حالت ممکن تنظیم شود. واکسن باید در فریزر اختصاصی نگهداری واکسن باشد، نه در فریزرهای نگهداری آیس پک.
بنابر اعلام مرکز مدیریت بیماری های واگیر وزارت بهداشت، واکسن از سردخانه مرکزی واکسن، به فریزرروم یا سردخانههای زیر صفر دانشگاههای علوم پزشکی منتقل و تاکید میشود که دما در همه حال باید کمتر از منفی ۲۰ درجه سانتیگراد باشد. انتقال از سردخانه زیر صفر دانشگاه به شهرستان و از شهرستان به پایگاههای واکسیناسیون در مراکز بیمارستانی نیز مشمول همین توصیه است. در حین انتقال باید از ترمومتر دیجیتال برای پایش درجه حرارت در حین حمل استفاده شود.
جهت استفاده از واکسن سعی شود درب فریزر کمتر باز و بسته شود. هر ویال حاوی پنج دوز واکسن است و تعداد ۲۰ عدد از ویالها در یک بسته کارتونی قرار دارند. بنابراین هر بسته معادل ۱۰۰ دوز است. اگر تعداد مراجعین زیاد است، میتوان هر یک ساعت یک بار چند ویال را از فریزر خارج کرد. البته باید این اطمینان وجود داشته باشد که این ویالها در کمتر از دو ساعت قطعا مصرف میشوند. در دمای اتاق ویال های منجمد احتمالا در عرض حدود ۱۰ تا ۱۵ دقیقه آب می شوند. قبل از استفاده مطمئن شوید که قطعات یخ داخل ویال نیست و کاملا آب شده است.
ویال را دو یا سه مرتبه ملایم تکان دهید تا محتویات آن بهم بخورد. دقت شود مانند ویال واکسن پنج گانه و ثلاث محکم تکان ندهید، بلکه ملایم انجام شود. ویالهای آب شده در دمای اتاق تا دو ساعت قابل استفاده هستند و پس از آن باید معدوم شوند. ویال های آب شده به هیچوجه نباید مجدد منجمد شوند.
قبل از تزریق از فرد باید در مورد سابقه از حال رفتن در حین خونگیری یا تزریقات سوال پرسیده شود و در افرادیکه سابقه مثبت دارند، تزریق واکسن حتما در حالت نشسته انجام شود و سپس حدود ۱۰ دقیقه درازکش روی تخت معاینه استراحت کنند.
باید توجه کرد افرادیکه برای نوبت اول مراجعه کردهاند فقط ویال آبی رنگ که مخصوص نوبت اول است باید تزریق شود و برای افراد مراجعه کننده نوبت دوم فقط از ویال قرمز رنگ استفاده شود.
عوارض واکسن اسپوتنیکوی
بر اساس مطالعات بالینی انجام شده عوارض واکسن نوبت اول یا دوم عموما خفیف و متوسط بوده و در طی حدود سه روز برطرف می شوند. شایع ترین عارضه ایجاد شده حالت شبه آنفلوانزای خفیف با علائمی مانند تب، لرز، دردهای عضلانی و مفصلی، گلودرد، احتقان و آبریزش بینی، ضعف، احساس ناخوشی و سردرد است. همچنین عوارض موضعی مانند درد و تورم و قرمزی محل تزریق نیز ممکن است بروز پیدا کند.
عوارض فوق عموما خودبهخود بهبود مییابند، اما میتوان از مُسکنهای ضد التهابی غیر استروئیدی برای کنترل تب و یا از آنتیهیستامینها برای عوارض موضعی استفاده کرد.
در عین حال عوارض کمتر شایع عبارتند از تهوع، بی اشتهایی و بزرگی غدد لنفی منطقهای و به ندرت هم گیجی و سنکوپ گزارش شده است. در عین حال افزایش موقت آنزیمهای کبدی، افزایش کراتینین سرم و CPK، کاهش نوتروفیلها، افزایش لنفوسیتها، افزایش و کاهش پلاکتها و... نیز گزارش شده است.
چه کسانی باید واکسن اسپوتنیک را با احتیاط تزریق کنند؟
در مواردی مصرف واکسن اسپوتنیک باید با احتیاط و بررسی منافع به خطرات احتمالی تزریق شود. بنابراین توصیه می شود این قبیل بیماران حتما قبل از تزریق نظر پزشک معالج خود را در مورد انجام یا عدم انجام واکسیناسیون بپرسند و در صورتی که طبق نظر پزشک تزریق برایشان مانعی نداشت، به مراکز واکسیناسیون مراجعه کنند.
این موارد شامل بیماری مزمن کبدی، کلیوی، بیماریهای متابولیک مانند دیابت کنترل نشده و اختلال فاحش عملکرد تیروئید، اختالالت خونی مانند هموفیلی یا اختالالت انعقادی، صرع و سایر بیماریهای اعصاب مرکزی و یا سابقه سکته مغزی، بیماریهای عروق کرونر، میوکاردیت (التهاب عضلات قلب)، اندوکاردیت (التهاب درون شامه قلب) و یا پریکاردیت (آماس حاد یا مزمن کیسه غشایی دربرگیرنده قلب)، بیماران مبتلا به بیماریهای خودایمنی و مبتلایان به سرطان های بدخیم.
بنابر اعلام اداره بیماریهای قابل پیشگیری با واکسن مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت، به دلیل احتمال بروز واکنشهای حساسیتی شدید و آنافیلاکسی، امکانات دارویی و تجهیزات اولیه احیا و همچنین آمادگی خدمات اورژانس پزشکی و انتقال بیماران احتمالی باید در محلی که تزریق انجام میشود، پیشبینی شده باشد.
افرادیکه در بررسی اولیه قبل از ورود به پایگاه واکسیناسیون تب بالای ۳۷ درجه دارند، تا رفع بیماری احتمالی زمینهای اجازه واکسیناسیون ندارند. البته افرادی که سابقه ابتلا به بیماری کرونا را در یک سال گذشته داشتهاند، می توانند واکسینه شوند. واکسیناسیون کرونا برای عموم افرادیکه در گروههای اولویتدار قرار دارند اختیاری است و الزامی برای این کار وجود ندارد.
پذیرایی ربات ایرانی از میهمانان+عکس
صف عجیب آب در تگزاس/عکس
کار عجیب برای احراز هویت! + عکس
رفت و آمد مردم روی رودخانه یخ زده در سنت پترزبورگ/عکس
تهیه پنکیک غول پیکر +عکس
نماز خواندن جهادگران در خط مقدم جبهه سلامت/عکس
آگهی استخدام نیم قرن پیش! +عکس
آغاز تست انسانی دومین واکسن ایرانی کرونا+عکس
حمایت محسن چاوشی از شهاب حسینی+عکس
نخستوزیر مجارستان، واکسن «سینوفارم» چین تزریق کرد +عکس
نمایندگان استقلال و پرسپولیس در کنار رییس جدید
حافظ هم در مترو تهران ماسک زد+عکس
توزیع داروی ایرانی ضد کرونا در داروخانه ها/عکس
اهدای پرچم فاطمیون به مداح معروف/عکس
رضا عنایتی با دو ماسک در انتخابات فدراسیون فوتبال/عکس
آشتی علی کریمی و آجرلو بعد از جنجال قدیمی+ عکس
احمدشاه، آخرین پادشاه قاجار/عکس
خوش و بش معاون وزیر با علی کریمی/عکس
علی کریمی برای انتخابات حاضر شد+عکس
جشن عروسی زوج بیخانمان پس از ۲۴سال+عکس
عکسی جالب از پشت صحنه کلاه قرمزی و پسرخاله
زمین از مریخ چه شکلی است!؟+عکس
بزرگترین روزنامه جهان در ماهشهر+عکس
دونالد ترامپ با شلوارک!+عکس
قاچاق به سبک انگری بردز! +عکس
ورود اولین محموله واکسن چینی به کشور +تصاویر
جو بایدن در ایالت سرمازده تگزاس/عکس
آجیل خوردن نمایندگان مجلس وسط جلسه علنی!+عکس
مجسمه عجیب یک راهب بودایی در بانکوک/عکس
حراج خودروی گران قیمت مارادونا +عکس
اولین عکس از آقای بازیگر در نقش بوریس جانسون
بازگشت مهدی قایدی به تمرین استقلال+عکس
قارچی ترسناک معروف به انگشت شیطان!+عکس
دیدار وزیر خارجه عراق با علی شمخانی +عکس
شهاب حسینی قهر کرد! +عکس
رئیس دفتر رئیس جمهور بیل به دست شد!+عکس
عکس عجیب و باورنکردنی از یک جانباز جنگ
گشت و گذار پنگوئن ها در موزه!+عکس
تیپ و چهره مافیایی مرجانه گلچین/عکس
تیپ زمستانی بهاره افشاری در خیابان بدون ماسک!
تولد اولین بچه گوریل در باغوحش برلین بعد از ۱۶ سال+عکس
شهید حاج قاسم سلیمانی در کنار پدرشان/عکس
عکس زیرخاکی از سه تفنگدار پرسپولیس
تصویری عجیب از صف پُر کردن کپسول اکسیژن بیماران کرونایی
تیپ رنگ سال و لاکچری نیوشا ضیغمی+عکس
تیپ کابویی و عجیب نوید محمدزاده+عکس
عکس دیده نشده از رهبر انقلاب در حرم حضرت زینب (س)
واکنش عجیب یک زن به واکسن کرونا/عکس
سرمای شدید در شهر زلزله زده سیسخت/عکس
پوشش متفاوت معاون زن بایدن+عکس
تیپ ساده سوگل طهماسبی در رستوران/عکس
مرزبانان کشور در سرمای زیر صفر درجه/عکس
قیمت عجیب یک گردنبند از سیمهای تلفن ثابت+ عکس
دیدار وزیر بهداشت با مراجع عظام تقلید/عکس
اولین عکس از محل حمله هوایی آمریکا در القائم
رقص شیر در جشن سال نو چینی + عکس
تیپ ورزشی سیما تیرانداز در کافه باشگاه انقلاب/عکس
ماجرای فندکهای مستهجن در تهران +عکس
پست متفاوت جواد کاظمیان برای علی کریمی + عکس
درگذشت قهرمان بوکس کشور در اثر کرونا + عکس
زمان بازگشت «خندوانه» به تلویزیون
هشدار/ زیاد شیر نخورید!
ضرر ۱۳ میلیون تومانی سهامداران سهام عدالت
جزئیات مهم از پرداخت یارانه ها در سال 1400
8 نشانه ای که می گوید کبدتان سمی شده است!
توصیه های وزارت بهداشت درباره نحوه استفاده از ماسک
غذاهایی که منجر به سوزش معده میشوند
۹۳ فوتی جدید کرونا در کشور/ شمار قربانیان از ۶۰ هزار نفر گذشت
جزئیات جدید از سقف کارت به کارت
ارزش سهام عدالت امروز 10 اسفند 99
زیاده روی در خوردن ماکارونی و پاستا ممنوع!
کشف گونه ناشناخته کرونا در نیوزیلند/ یک شهر بزرگ تعطیل شد
ریزش مو؛ یکی از علائم طولانی مدت کرونا
خبر مهم وزیر درخصوص سهام عدالت
«شهابالدین عزیزی خادم» رییس فدراسیون فوتبال شد
کرونای انگلیسی به چهارمحال و بختیاری هم رسید
روز سرنوشت ساز سهامداران سهام عدالت
زلزله نسبتا قوی آذربایجان شرقی را لرزاند
پیش بینی خیز مجدد کرونا در نوروز
۶ ماده غذایی که باعث جوش و آکنه می شود!
افزایش دمای هوا در بیشتر مناطق کشور/ ورود سامانه بارشی جدید از فردا
زمان واریز یارانه معیشتی اسفند + مبلغ
بهترین زمان شام خوردن برای کاهش وزن و لاغری
وام بدون ضامن برای دارندگان سهام عدالت
ارزش سهام عدالت به زیر ۸ میلیون تومان رسید!
۴ بیماری که درمان کرونا را سخت میکند
ماجرای پیدا شدن اجساد ۳ نفر از خدمه نفتکش سانچی
فواید مصرف یک قاشق عسل قبل از خواب/اینفوگرافیک
خبر مهم برای فرهنگیان جامانده از رتبه بندی
مهمترین راه جلوگیری از شیوع کرونا در فضای بسته
عادت هایی که پوست را خراب می کند!
نحوه فروش سهام عدالت تغییر کرد + جزئیات
هر ویروس کرونایی، کرونای انگلیسی است!
علائم بعد از تزریق واکسن روسی کرونا
دوره نقاهت ویروس کرونای انگلیسی چند روز است؟
کدام حقوقها معاف از پرداخت مالیات شدند؟
جریمه های رانندگی زیاد می شود
علائم سرماخوردگی را جدی بگیرید!
زمان واریز یارانه معیشتی اسفند/ کسر قسط سوم وام کرونایی
تغییرات سهمیه بنزین اعلام شد
هواشناسی/بارش برف و باران در ۱۱ استان تا دوشنبه
خبر مهم برای سهامداران عدالت
فوت ۶۹ بیمار مبتلا به کرونا در شبانه روز گذشته/ مجموع جانباختگان به ۵۹۸۹۹ تن رسید
علائم مهم ابتلای «کودک» به «دیابت»
ادویه ای که دشمن سرطان روده بزرگ است
پای کرونای انگلیسی به بندرعباس هم باز شد
جزئیاتی از فصل جدید «خندوانه»
خبر مهم درباره افزایش حقوق کارمندان
تداوم بارش برف و باران تا دوشنبه هفته آینده
حمله هوایی آمریکا به سوریه
سردرد کرونایی چه فرقی با سردرد معمولی دارد؟
تایید داروی ضد شپش و انگل برای مبارزه با کرونا
علی مطهری برای سال ۱۴۰۰ اعلام کاندیداتوری کرد
میوههایی که سیستم ایمنی بدن را تضعیف میکنند
جزییات مهم درباره قانون جدید چک
سرما و یخبندان در ۲۸ استان
کدام شکلات ها برای سلامتی مضر هستند؟
پس از تزریق واکسن کرونا باید ماسک بزنیم؟
همه چیز درباره حذف دفترچههای تامین اجتماعی
چگونه مرغ سالم را از مرغ فاسد تشخیص دهیم؟